tiistai 15. joulukuuta 2015

Joulukalenteri 2015, 15. luukku: Imatran Työväenopisto, Soja Murto-Hartikainen

Kansallispukukurssin opettaminen ei ole niitä helpoimpia lajeja, mutta antoisaa se on. Ope oppii vähintään yhtä paljon, kuin opiskelijat. Kun 12 opiskelijan kurssilla jokainen tekee eri pukua, eri puvun osaa ja eri tekniikkaa yhtä aikaa, tarvikkeet ovat satojen eurojen arvoisia ja opiskelijat laittavat työhönsä lukemattomia työtunteja, ei open huomio saa herpaantua hetkeksikään. Mutta opekin on ihminen, joskus herpaantuu. Onneksi vahingot ovat toistaiseksi (koputtaa puuta) olleet pieniä ja korjattavissa.

Mottoni opena on, että "Meillä ei ole kiire. Matka kestää joka tapauksessa niin kauan, että opettele nauttimaan siitä. Valmiiksi saaminen on vain lisäbonus siellä jossain."

Tässä kuvakavalkadi kurssiltani marraskuun lopulla:

Katesaumaa Joutsenon kostuliin.

Vetopoimulankoja Vihdin naisen kansallispuvun hihan kädentielle.

Katesaumaa paitaan.

Etupistokirjontaa Tuuterin essuun.

Virvittäinompelua Jääsken naisen paidan pääntiekaitaleeseen.

Polveilevia etupistoja harjoitellaan ensin jättikoossa harvalle kankaalle, ennenkuin siirrytään varsinaiseen kankaaseen, joka on puuvillabatistia. Kirjonta tulee Jääsken naisen paidan pääntiekaitaleeseen.

Rantalakeuden tykkimyssyn päällystämistä.

Kuopion naisen paidan leikkuuta.

Uskelan röijyn kaavan sovitusmuutoksia protokappaleen muutosten mukaan.

Soja Murto kutoo kansallispukukankaita, kirjoo ja ompelee, kurssittaa ja luennoi, myy ja välittää tarvikkeita ja ohjeita, myy Jääsken alueen miehen, Jääsken naisen ja Kivennavan naisen kansallispukujen ohjeita ja kaavoja sekä tarvikkeita ja valmiita pukuja, sekä käyttää suuren osan vapaa-ajastaan kansallispukutietouden jakamiseen. Soja Murto valmistaa myös sarafaaneja ja feresejä sekä kansanpuvuista muokattuja moderneja vaatteita.
www.kansallispuku.com
Puoti - verkkokauppa
Facebook: Kansallispuku, Soja Murto T:mi

Instagram: Kansallispuku_Soja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti