lauantai 15. joulukuuta 2018

Joulukalenteri 2018, luukku 15: Voinko käyttää huivia kansallispukuni kanssa?


Voiko kansallispuvun kanssa käyttää hartioilla huivia, vaikka pukuun ei sellaista virallisesti kuuluisi esim. Etelä-Savo, Sulkava? Jos voi, niin millainen olisi sopiva?
- Tutunen -

Hei vaan, Tutunen!

Onpa ihanaa, että mietit huivilla koreilemista! Jo vain voi huivin pukea sekä Etelä-Savon että Sulkavan kansallispukuihin. Etelä-Savon kansallispuvun osaksi on puvun koonnut professori Toini-Inkeri Kaukonen maininnutkin silkkihuivin.

Kyllä sellainen kävisi myös Sulkavan kansallispukuun (sekä vanhempaan että uusittuun malliin).

Suomenkielisen pukualueen kansallispukukonsultti Taina Kangas Suomen kansallispukukeskuksesta kertoi, että kansallispukuraadin hyväksymien uusien ja tarkistettujen kansallispukujen osien kanssa toimitaan puvun kokonaissuunnitelman mukaisesti ja tieto löytyy lähes kaikkiin pukuihin Kansallispuvut.fi -sivustolta.

Kuva: Riikka Lempiäinen


Pääsääntöisesti länsisuomalaisten pukujen kanssa voi käyttää kansallispukuihin sopivia kuosiinkudottuja yksivärisiä tai ruudullisia silkkihuiveja. On toki muutamia poikkeuksia: joidenkin pukujen kanssa käytetään esimerkiksi valkoista pellavapalttinaista ja joidenkin kanssa ruudullista puuvillahuivia ja nämä poikkeukset selviävät puvun kokonaissuunnitelmasta. Valtaosaan karjalaisista puvuista ei tämän hetken tietojen mukaan suositella huivia.

Ruotsinkielisen pukualueen pukuihin voi pukea silkkihuivin ja joihinkin myös villaisen kukkakuvioisen huivin, minkä voi varmistaa kysymällä Bragen pukutoimistosta kansallispukukonsultti Maria Lindéniltä.

Kuva: Inga Pihlhjerta


Kansallispukuihin sopivia kuosiinkudottuja yksivärisiä ja ruudullisia silkkihuiveja myyvät Suomessa Brage, Suomen perinnetekstiilit ja Silkkituonti Sorri.

Ruudullisia puuvillahuiveja voi kysyä kyseisen kansallispukumallin kodista ja kansallispukukankaiden kutojilta.

Huivi napakasti leuan alla,
Tyyni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti