Sivut

Kansallispukujen tuuletuspiknik 5.8.
Kansallispuvun syntymäpäivä on 5.8. (sivun alareunasta voit lukea miksi) ja sitä juhlistetaan kansallispukujen tuuletuspiknikeillä. Ensimmäinen tuuletuspiknik pidettiin Imatralla 5.8.2010 ja sen jälkeen tapa on levinnyt nopeasti, eli tuuletuksilla on kysyntää! 

Pukeudu siis 5.8. kansallispukuun, kansanpukuun tai muinaispukuun. Onko puku jäänyt pieneksi tai onko se vielä kesken? Voit mainiosti yhdistää jonkin puvun osan nykyvaatteisiin ja tuuletella sitä. Tai vedä yllesi kansallispukuasenne ja tule vaikka kukkamekossa! Nappaa piknikeväät mukaan ja lähde ihmisten ilmoille näyttäytymään, tapaamaan muuta kansallispukukansaa, juhlimaan kansallispuvun syntymäpäivää. Sateisella kelillä kahvila on erinomainen vaihtoehto.

Folkdräktens födelsedag är 5.8 (läs längst ner varför) och den firas med en vädrings-picknick! Den första vädrings-picknicken hölls i Imatra 5.8.2010 och efter det har evenemanget spridit sig snabbt, det finns alltså en efterfrågan!

Klä alltså på dig folkdräkten 5.8. Är dräkten för liten eller är den ännu inte helt färdig? Du kan hur bra som helst kombinera en del av folkdräkten med moderna kläder och vädra den på det sättet. Eller ta på dig en folkdräkts-attityd och kom på picknicken iklädd en blommig klänning! Ta med dig en matsäck och träffa andra folkdräkts-folk, fira folkdräktens födelsedag! 

Ta gärna foton från vädrings-dagen, om du använder sociala medier får du gärna använda följande hashtags: #kansallispukutuuletus2018 och #kansallispukutuuletus.Toivon, että ennenpitkää on itsestään selvää pukeutua aina 5.8. kansallispukuun ja lähteä tuulettelemaan. Voit ennalta sopia jonkin porukan kanssa paikan tai ajan ja voimme kerätä niitä tietoja tänne. Mukaan voi sitten liittyä kuka vain. Jätä kommenttiin tieto ajasta ja paikasta, niin nostamme tiedon listaan tähän alle. HUOM! Kirjoita teksti sellaisessa muodossa, että voimme kopioida sen suoraan listalle. Aloita paikkakunnan nimellä.
Jos kommentointi ei toimi, lähetä tiedot Kansallispukujen tuuletuspiknikin Facebook-sivulle yksityisviestinä.

Ohjelmaksi ei tarvita muuta kuin mukavaa yhdessäoloa. Kansallispuvut kyllä kirvoittavat tarinoita. Alunperin keksin tämän idean siitä, että harmitti aina olla töissä tai järjestelytehtävissä kaikissa kansallispukutilanteissa ja halusin sellaisen tapahtuman, missä kenenkään ei tarvitse olla töissä tai vastuussa muusta, kuin omasta puvustaan ja eväistään. Toivoisinkin, että tätä alkuperäisideaa kunnioitettaisiin. Jos jotakuta laulattaa, soitattaa tai tanssittaa, niin sehän ei ole keneltäkään pois, päin vastoin. Mutta jos joku toinen haluaa turista mukavia toisten kanssa, niin sallittakoon sekin. Pois turha pönötys, iloitaan ihanista puvuista!Toivon, että otatte paljon kuvia kansallispukujen tuuletuksilta. Jotta ne löytyisivät helposti, ne kannattaa ihan joka paikassa merkitä hashtagilla eli aihetunnisteella #kansallispukutuuletus2022 ja #kansallispukutuuletus. Kaikissa kansallispukukuvissa kannattaa aina käyttää aihetunnistetta #kansallispuku. Aihetunniste siis auttaa hakemaan sosiaalisessa mediassa. Samaa aihetunnistetta voi käyttää myös muualla netissä, se auttaa hakukoneitakin. Kirjoitat vain #kansallispukutuuletus ja #kansallispukutuuletus2022 kuvatekstiin tai kuvan nimeksi. Voit myös merkitä aihetunnisteen esim. Instagramissa toisen käyttäjän kuvan kommentteihin, jos tiedätte kuvan olevan peräisin tämän vuoden tuuletukselta. Kiitos!

*********************
Kansallispukujen tuuletuspiknikillä on myös oma tapahtumasivu Facebookissa:

Ja myös Facebook-sivu.

*********************


Täällä on koollekutsujan muistilista avuksesi.

*********************

MEDIALLE KUVIA (kuvaaja mainittava, kuvaaja on kerrottu kunkin kuvan kommenteissa): https://www.dropbox.com/sh/qum3q4zrmfrss04/AABCLtvvSMmTsvpX1d7On48Ya?dl=0

******************Vuoden 2022 ennaltasovitut tuuletustapaamiset:

Vuonna 2022 5.8. on perjantai. Jos paikkakuntasi tuuletus on muulloin kuin 5.8., on vallan suotavaa, että myös 5.8. tuuletetaan. Samalla paikkakunnalla voi siis olla useampi tuuletus. Muistathan kuitenkin, että kansallispukuja voi kutsua koolle muullakin nimikkeellä kuin tuuletuksen.

Huomioithan tuuletuksilla riittävän etäisyyden kanssajuhlijoihin. 

Hamina La 16.7.2022 alkaen klo 11.00
kansallispukutuuletus Hamina Tattoon puistokonsertissa. Omat piknik-eväät ja viltti mukaan. Kansallispukujen esittely Pormestarintalon pihalla, Mannerheimintie 7, 49400 HAMINA

Iitissä tuuletetaan su 19.6. klo 14-16.30 Kausalassa seurakuntakeskuksen pihamaalla. https://www.facebook.com/events/493339392526240

Imatra 5.8. klo 15 alkaen Inkerinaukion laitamilla. Sateen sattuessa siirrymme läheisiin ravintoloihin.

Kempeleessä vanhan ajan viikolla lauantaina 11.6 Kempeleen kotiseutumuseolla klo 13-15

Kerava, tuuletus su 7.8.2022 klo 12-14 Galleria Allin pihassa.

Kotka to 3.8.22 klo 17:00 - 19:00 Tiutisen urheilukenttä Seuratie 4, 48100 Kotka
Omat eväät mukaan

Lemillä tuuletetaan puku Lemin kesätorilla lauantaina 6.8. klo 12-> Tapahtumassa luvassa myös Lemin Nuorisoseuran aikuisten ja lasten kansantanssiryhmien esityksiä.

Lopella tuuletellaaan kotiseutumuseo Lukkarin puustellilla ja vanhan kirkon maisemissa syntymäpäivän aattona to 4.8. klo 18-20. Tuuletusilta päättyy kansanlauluhartauteen vanhassa kirkossa. Osoite: Pilpalantie 97, 12700 Loppi https://fb.me/e/1NrH1TU3c

Mikkelissä tuuletetaan kansallispukuja Kenkäveron pihapiirissä su 7.8.2022 klo 12.00-14.00

Pornaisissa tuuletetaan kansallispukuja perjantaina 5.8. klo 18.00 kunnankirjaston edessä (Kirkkotie 174, 07170 Pornainen) nurmikkopiknikin merkeissä. Sateen sattuessa pääsemme sisälle kirjaston Pellavasaliin. Tervetuloa mukaan kansallispuvussa tai sen osissa - tai puku vaikka henkarissa. Omat viltit ja piknik-eväät mukaan. https://fb.me/e/2r9NjStWN

Porvoossa tuuletetaan monikulttuurisesti kansallis-, kansan- ja muinaispukuja 7.8.2022 klo 12-16 Näsin Kartanolla. Samalla voit tutustua Porvoon Taiteilijaseura ry:n METSÄ - näyttelyyn. Kartanon puistossa ja ympäristössä ohjelmaa joka julkaistaan myöhemmin.

Raumalla tuuletellaan Pitsiviikolla keskiviikkona 27.7. klo 15 alkaen. Tuulettajat kokoontuvat kaupungintalon sisäpihalle klo 15 ja sieltä kävellään Vanhan Rauman läpi Marelan pihalle, jossa muutakin Pitsiviikon ohjelmaa ja pukujen lyhyt esittelykierros. Omat eväät ja iloinen mieli mukaan!

Tampere 5.8. klo 10 - 18 Amurin työläismuseokortteli http://www.museokortteli.fi/events/kansallispukujen-tuuletuspaiva-museokorttelissa/

Tuusula 6.8. Taiteilijakoti Erkkola, Rantatie 25 https://www.facebook.com/events/1442405562878799

Urjala 4.8 klo 17-19 Metsälinnan kartanossa, järjestäjä Urjala-seura

Ylöjärven Kurussa tuuletellaan kansallispukuja pe 5.8. klo 18 piknikin merkeissä Kivimiesten patsaan läheisyydessä (Osuuspankkia vastapäätä).

Taustaa: Kansallispuvun syntymäpäivä 


5.8.1885 keisari Aleksanteri III ja keisarinna Maria Feodorovna olivat vierailulla Lappeenrannassa. Suomen naisten lahjana keisarinnalle annettiin soutuvene Suomen omaleimaisuuden ilmentäjänä. Veneen souti juhlapaikalle kahdeksan neitoa kansallispuvuissa, perää piti rouva Jääsken puvussa. Soutajien puvut edustivat Suomen eri säätyjä ja maakuntia. Hallitsijaparia oli vastassa rannalla yli satahenkinen kansallispukuinen joukko. 
Tämä oli ensimmäinen suurimittainen kansallispukujen julkinen esiintyminen ja siitä alkoi kansallispukuharrastuksen kukoistus. Sitä voidaan siis pitää kansallispuvun syntymäpäivänä!
Tarkemmin tapahtumasta voit lukea Toini-Inkeri Kaukosen kirjasta Suomalaiset kansanpuvut ja kansallispuvut (WSOY, Porvoo. 1985) s. 281. 
"Osa keisarinnan veneen soutajia Lappeenrannassa 1885. Heidät valittiin silmälläpitäen eri maakuntia, säätyjä ja suomalaista naiskauneutta. Edessä on 27-vuotias hämäläissyntyinen Ida Aalberg "hämäläispuvussa", istumassa Lapväärtin puvussa Mustasaaren rovastin tytär Emmy Cannelin, takana pohjoissavolaisessa puvussa kuopiolainen virkamiehen tytär Alma Ahnger ja Karjalan edustajana talollisentytär Lydia Haaranen Tohmajärveltä Äyräpään kihlakunnan puvussa, jossa esiliina on sidottu epätavallisesti kostulin päälle. Kuvasta puuttuu mm. lappalaispukuinen käsityöläisen tytär Anni Junttila Oulusta." 

Bakgrund: Folkdräktens födelsedag

5.8.1885 var kejsar Aleksander III och kejsarinnan Maria Feodorovna på besök i Lappeenranta. De finska kvinnorna gav en roddbåt, som skulle spegla den finska egenheten, till kejsarinnan som gåva. 8 fröknar iklädda folkdräkter rodde båten till festplatsen. Roddarnas dräkter representerade olika delar och landskap av Finland. Härskarparet togs emot vid stranden av ett hundratal folkdräktsklädda människor. Detta var den första större förekomsten av folkdräkter och efter detta blev intresset för folkdräkter större. Man kan alltså säga att dagen blev folkdräktens födelsedag!
Du kan läsa mer om händelsen i Toini-Inkeri Kaukonens bok Suomalaiset kansanpuvut ja kansallispuvut (WSOY, Borgå, 1985), sid 281. 

Ruotsinkielinen käännös: Mikaela Smedinga

Tuulettelemisiin, toivottelee Soja ja Raita

23 kommenttia:

 1. Lemillä tuuletetaan puku Lemin kesätorilla lauantaina 6.8. klo 12-> Tapahtumassa luvassa myös Lemin Nuorisoseuran aikuisten ja lasten kansantanssiryhmien esityksiä.

  VastaaPoista 2. Hamina La 16.7.2022 alkaen klo 11.00
  kansallispukutuuletus Hamina Tattoon puistokonsertissa. Omat piknik-eväät ja viltti mukaan. Kansallispukujen esittely Pormestarintalon pihalla, Mannerheimintie 7, 49400 HAMINA  VastaaPoista
 3. Kotka to 3.8.22 klo 17:00 - 19:00 Tiutisen urheilukenttä Seuratie 4, 48100 Kotka

  Omat eväät mukaan

  VastaaPoista
 4. Mikkelissä tuuletetaan kansallispukuja Kenkäveron pihapiirissä su 7.8.2022 klo 12.00-14.00

  VastaaPoista
 5. Kerava, tuuletus su 7.8.2022 klo 12-14 Galleria Allin pihassa.

  VastaaPoista
 6. Urjala, 4.8 klo 17-19 Metsälinnan kartanossa, järjestäjä Urjala-seura

  VastaaPoista
 7. Kempeleessä vanhan ajan viikolla lauantaina 11.6 Kempeleen kotiseutumuseolla klo 13-15.

  VastaaPoista
 8. Tampereella tuuletuspäivä on myös 5.8.2022

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja paikkana on käsittääkseni Amurin museokortteli:)

   Poista
  2. Lisätty listalle, kiitos!

   Poista
 9. Raumalla tuuletellaan Pitsiviikolla keskiviikkona 27.7. klo 15 alkaen. Tuulettajat kokoontuvat kaupungintalon sisäpihalle klo 15 ja sieltä kävellään Vanhan Rauman läpi Marelan pihalle, jossa muutakin Pitsiviikon ohjelmaa ja pukujen lyhyt esittelykierros. Omat eväät ja iloinen mieli mukaan!

  VastaaPoista
 10. Pornaisissa tuuletetaan kansallispukuja perjantaina 5.8. klo 18.00 kunnankirjaston edessä (Kirkkotie 174, 07170 Pornainen) nurmikkopiknikin merkeissä. Sateen sattuessa pääsemme sisälle kirjaston Pellavasaliin. Tervetuloa mukaan kansallispuvussa tai sen osissa - tai puku vaikka henkarissa. Omat viltit ja piknik-eväät mukaan. https://fb.me/e/2r9NjStWN

  VastaaPoista
 11. Lopella tuuletellaaan kotiseutumuseo Lukkarin puustellilla ja vanhan kirkon maisemissa syntymäpäivän aattona to 4.8. klo 18-20. Tuuletusilta päättyy kansanlauluhartauteen vanhassa kirkossa. Osoite: Pilpalantie 97, 12700 Loppi

  VastaaPoista