Kansallispukujen tuuletuspiknik 5.8.

Kuva: Seppo Haapanen / Soja Murto


Kansallispuvun syntymäpäivä on 5.8. (sivun alareunasta voit lukea miksi) ja sitä juhlistetaan kansallispukujen tuuletuspiknikeillä. Ensimmäinen tuuletuspiknik pidettiin Imatralla 5.8.2010 ja sen jälkeen tapa on levinnyt nopeasti, eli tuuletuksilla on kysyntää! 

Pukeudu siis 5.8. kansallispukuun, kansanpukuun tai muinaispukuun. Onko puku jäänyt pieneksi tai onko se vielä kesken? Voit mainiosti yhdistää jonkin puvun osan nykyvaatteisiin ja tuuletella sitä. Tai vedä yllesi kansallispukuasenne ja tule vaikka kukkamekossa! Nappaa piknikeväät mukaan ja lähde ihmisten ilmoille näyttäytymään, tapaamaan muuta kansallispukukansaa, juhlimaan kansallispuvun syntymäpäivää. Sateisella kelillä kahvila on erinomainen vaihtoehto.

Toivon, että ennenpitkää on itsestään selvää pukeutua aina 5.8. kansallispukuun ja lähteä tuulettelemaan. Voit ennalta sopia jonkin porukan kanssa paikan tai ajan ja voimme kerätä niitä tietoja tänne. Mukaan voi sitten liittyä kuka vain. Jätä kommenttiin tieto ajasta ja paikasta, niin nostamme tiedon listaan tähän alle.

Ohjelmaksi ei tarvita muuta kuin mukavaa yhdessäoloa. Kansallispuvut kyllä kirvoittavat tarinoita. Alunperin keksin tämän idean siitä, että harmitti aina olla töissä tai järjestelytehtävissä kaikissa kansallispukutilanteissa ja halusin sellaisen tapahtuman, missä kenenkään ei tarvitse olla töissä tai vastuussa muusta, kuin omasta puvustaan ja eväistään. Toivoisinkin, että tätä alkuperäisideaa kunnioitettaisiin. Jos jotakuta laulattaa, soitattaa tai tanssittaa, niin sehän ei ole keneltäkään pois, päin vastoin. Mutta jos joku toinen haluaa turista mukavia toisten kanssa, niin sallittakoon sekin. Pois turha pönötys, iloitaan ihanista puvuista!

Toivon, että otatte paljon kuvia kansallispukujen tuuletuksilta. Jotta ne löytyisivät helposti, ne kannattaa ihan joka paikassa merkitä hashtagilla eli aihetunnisteella #kansallispukutuuletus2017 ja #kansallispukutuuletus. Aihetunniste siis auttaa hakemaan sosiaalisessa mediassa. Samaa aihetunnistetta voi käyttää myös muualla netissä, se auttaa hakukoneitakin. Kirjoitat vain #kansallispukutuuletus ja #kansallispukutuuletus2017 kuvatekstiin tai kuvan nimeksi. Voit myös merkitä aihetunnisteen esim. Instagramissa toisen käyttäjän kuvan kommentteihin, jos tiedätte kuvan olevan peräisin tämän vuoden tuuletukselta. Kiitos!

Vuoden 2017 kansallispuvun tuuletuspiknikeillä nostetaan malja 100-vuotiaalle Suomelle. Varustaudu omin eväin tässäkin suhteessa. Kansallispukujen tuuletuspiknikit ovat
mukana Suomi 100 -juhlinnassaHURRAA! Kansallispukujen tuuletuspiknik on 

MAAILMAN PARASTA KAUPUNKIENERGIAA!

Helenin ja Basson mielestä Kansallispukujen tuuletuspiknik ansaitsee näkyvyyttä ja luo positiivista kaupunkienergiaa.

Kiitos! #kaupunkienergiaa
Vuoden 2018 ennaltasovitut tuuletustapaamiset:

Helsinki Espan puistossa su 5.8. klo 13-15. Kaikki kansallispukuun pukeutuneet saavat tuuletuspäivänä – 20 % alennuksen Kalevala Korun myymälässä Pohjois-Esplanadi 25-27. Vallataan Espan puisto jälleen kansallispuvuilla, tervetuloa!

Imatra 5.8. Valtionhotellin puisto. Kellonaika tarkentuu myöhemmin.

Taustaa: Kansallispuvun syntymäpäivä 

5.8.1885 keisari Aleksanteri III ja keisarinna Maria Feodorovna olivat vierailulla Lappeenrannassa. Suomen naisten lahjana keisarinnalle annettiin soutuvene Suomen omaleimaisuuden ilmentäjänä. Veneen souti juhlapaikalle kahdeksan neitoa kansallispuvuissa, perää piti rouva Jääsken puvussa. Soutajien puvut edustivat Suomen eri säätyjä ja maakuntia. Hallitsijaparia oli vastassa rannalla yli satahenkinen kansallispukuinen joukko. 
Tämä oli ensimmäinen suurimittainen kansallispukujen julkinen esiintyminen ja siitä alkoi kansallispukuharrastuksen kukoistus. Sitä voidaan siis pitää kansallispuvun syntymäpäivänä!
Tarkemmin tapahtumasta voit lukea Toini-Inkeri Kaukosen kirjasta Suomalaiset kansanpuvut ja kansallispuvut (WSOY, Porvoo. 1985) s. 281. 
"Osa keisarinnan veneen soutajia Lappeenrannassa 1885. Heidät valittiin silmälläpitäen eri maakuntia, säätyjä ja suomalaista naiskauneutta. Edessä on 27-vuotias hämäläissyntyinen Ida Aalberg "hämäläispuvussa", istumassa Lapväärtin puvussa Mustasaaren rovastin tytär Emmy Cannelin, takana pohjoissavolaisessa puvussa kuopiolainen virkamiehen tytär Alma Ahnger ja Karjalan edustajana talollisentytär Lydia Haaranen Tohmajärveltä Äyräpään kihlakunnan puvussa, jossa esiliina on sidottu epätavallisesti kostulin päälle. Kuvasta puuttuu mm. lappalaispukuinen käsityöläisen tytär Anni Junttila Oulusta." Tuulettelemisiin, toivottelee Soja

13 kommenttia:

 1. Osaako joku vinkata missä voisi myydä oman pieneksi käyneen kansallispuvun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://sukkulallajaneulalla.blogspot.fi/2014/07/kaytettyjen-pukujen-osto-ja-myynti.html
   :)

   Poista
 2. Savonlinna
  Lähde juhlistamaan kansallispuvun päivää la 5.8.2017 aidolla ja ainoalla tervahöyry Mikolla. Olet tervetullut mukaan kansallispuvussa, muinaispuvussa, kukkamekossa, housupuvussa, farkuissa tai ihan sellaisena kuin olet. Risteilyn kesto 2-3 tuntia. Lämpimästi tervetuloa! Savonlinnan Kalevalaiset Naiset ry.

  Tarkennukset ohjelmaan myöhemmin.

  VastaaPoista
 3. Okohan Kajaanissa järjestetty/tai suunnitteilla kansallispukujen tuuletuspiknikkejä? Olisin innokas osallistumaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Voit myös itse ilmoittaa ajan ja paikan ja saada näin tuuletusseuraa. Jos se ei innosta, niin kysäise esim. paikallisilta Kalevalaisilta.

   Poista
 4. Tampere: Osmonpuistossa, Pohjolankatu 9, 33500 Tampere, 5.8.2017 klo 12–14.
  Tule mukaan viettämään kanssamme iloista iltapäivää.
  Pukeudu kansallispukuun, yhdistele sen osia asuusi tai tule kuten haluat. Varustaudu omilla eväillä sekä kansallispukuasenteella.
  Pääasia on yhdessäolo. Ohjelmassa on soittoa ja yhteislaulua, esittelemme kansallispukuja, pistämme jalalla koreasti ja kohotamme maljan 100-vuotiaalle Suomelle. Lopuksi tanssimme yhdessä poloneesin.
  Vapaa pääsy. Tervetuloa! Tampereen Työväenopiston Tanhuajat r.y.

  VastaaPoista
 5. Heinolassa tuuletetaan kansallispukuja lauantaina 5.8. Rantapuistossa klo 13 – 16. Tulkaatten tuulettamaan!

  VastaaPoista
 6. Orivedellä Taitokeskus Orivesi tuulettaa ja kansanmuusikko Amanda Kauranne esiintyy klo 12 eteenpäin. Myös työpajoja pirtanauhoista ja kirjonnasta. Osoite Keskustie 37

  VastaaPoista
 7. Suomussalmella tuuletellaan 5.8. klo 12 Jätkänpuistossa. Kokoonnutaan sitä ennen torille klo 11.30. Maljat, Maamme ja Nälkämaa. Ellei sada, kävellään myös Jalonniemeen.

  VastaaPoista
 8. 05.08.2017 - 14:00

  Kansallispukujen tuuletuspäivä-piknik Isojoella vanhan pappilan pihapiirissä. Tule "ulkoiluttamaan" kansallispukuasi tai siihen liittyviä asusteita. Kansallispukuja voi tuoda myös muuten näytille. Ota mukaan omat piknik-eväät ja viltti. Piknikin taustalla soi elävä haitarimusiikki. Kotiseututalo ja museo ovat avoinna piknikin ajan.

  VastaaPoista
 9. Tervetuloa Kuusiston kirkkoon kansanlaulukirkon ja kansallispukutuuletuksen merkeissä! Wiinit pelimannit -tapahtuman yhteydessä järjestetään kansanlaulukirkko Kuusiston kirkossa 6.8. klo 12.30 osoitteessa Linnanrauniontie 157. Jumalanpalveluksen jälkeen voi vielä kirkkokahvitella kansallispuku päällä.

  VastaaPoista
 10. Missäs Orimattilan aktiivit?
  Kirvun pukuja on monen talon kaapissa!

  VastaaPoista
 11. HanTang Fashion ry järjestää esittely 12:00, https://m.facebook.com/hantangfashion/

  VastaaPoista