Kansallispukujen tuuletuspiknik 5.8.

Kuva: Seppo Haapanen / Soja Murto


Kansallispuvun syntymäpäivä on 5.8. (sivun alareunasta voit lukea miksi) ja sitä juhlistetaan kansallispukujen tuuletuspiknikeillä. Ensimmäinen tuuletuspiknik pidettiin Imatralla 5.8.2010 ja sen jälkeen tapa on levinnyt nopeasti, eli tuuletuksilla on kysyntää! 

Pukeudu siis 5.8. kansallispukuun, kansanpukuun tai muinaispukuun. Onko puku jäänyt pieneksi tai onko se vielä kesken? Voit mainiosti yhdistää jonkin puvun osan nykyvaatteisiin ja tuuletella sitä. Tai vedä yllesi kansallispukuasenne ja tule vaikka kukkamekossa! Nappaa piknikeväät mukaan ja lähde ihmisten ilmoille näyttäytymään, tapaamaan muuta kansallispukukansaa, juhlimaan kansallispuvun syntymäpäivää. Sateisella kelillä kahvila on erinomainen vaihtoehto.

Toivon, että ennenpitkää on itsestään selvää pukeutua aina 5.8. kansallispukuun ja lähteä tuulettelemaan. Voit ennalta sopia jonkin porukan kanssa paikan tai ajan ja voimme kerätä niitä tietoja tänne. Mukaan voi sitten liittyä kuka vain. Jätä kommenttiin tieto ajasta ja paikasta, niin nostamme tiedon listaan tähän alle.

Ohjelmaksi ei tarvita muuta kuin mukavaa yhdessäoloa. Kansallispuvut kyllä kirvoittavat tarinoita. Alunperin keksin tämän idean siitä, että harmitti aina olla töissä tai järjestelytehtävissä kaikissa kansallispukutilanteissa ja halusin sellaisen tapahtuman, missä kenenkään ei tarvitse olla töissä tai vastuussa muusta, kuin omasta puvustaan ja eväistään. Toivoisinkin, että tätä alkuperäisideaa kunnioitettaisiin. Jos jotakuta laulattaa, soitattaa tai tanssittaa, niin sehän ei ole keneltäkään pois, päin vastoin. Mutta jos joku toinen haluaa turista mukavia toisten kanssa, niin sallittakoon sekin. Pois turha pönötys, iloitaan ihanista puvuista!

Toivon, että otatte paljon kuvia kansallispukujen tuuletuksilta. Jotta ne löytyisivät helposti, ne kannattaa ihan joka paikassa merkitä hashtagilla eli aihetunnisteella #kansallispukutuuletus2018 ja #kansallispukutuuletus. Aihetunniste siis auttaa hakemaan sosiaalisessa mediassa. Samaa aihetunnistetta voi käyttää myös muualla netissä, se auttaa hakukoneitakin. Kirjoitat vain #kansallispukutuuletus ja #kansallispukutuuletus2018 kuvatekstiin tai kuvan nimeksi. Voit myös merkitä aihetunnisteen esim. Instagramissa toisen käyttäjän kuvan kommentteihin, jos tiedätte kuvan olevan peräisin tämän vuoden tuuletukselta. Kiitos!Kansallispukujen tuuletuspiknikillä on myös oma tapahtumasivu Facebookissa:
https://www.facebook.com/events/156633835007033/
Vuoden 2018 ennaltasovitut tuuletustapaamiset:

JOS PAIKKAKUNTASI TUULETUSTAPAHTUMA ON MUULLOIN KUIN 5.8., ON VALLAN SUOTAVAA, ETTÄ MYÖS 5.8. TUULETETAAN. SAMALLA PAIKKAKUNNALLA VOI SIIS OLLA USEAMPI TUULETUS.

Hamina 4.8.2018 klo 9.30  HaminaTattoo ja tuuletus. Osana aamukonserttia Raatihuoneen edustalla tuuletellaan Catwalkilla ja Tattoo-musiikin tahdissa. Musiikista vastaa Varusmiessoittokunta ja tanssin riemua tuo mukaan unkarilainen tanssiyhdistys esityksillään.
Esiteltävien pukujen tulee olla paikalla jo aikaisemmin eli viimeistään klo 8.45. Catwalkin jälkeen kansallispukujen kanssa siirrytään Kauppiaantalomuseon pihapiiriin, jossa esitellään pukuja toisillemme. Paikalla tietoa kansallispuvuista. Ohjelmassa on myös arpajaiset; pääpalkintona käsityökerhon valmistama ryijy. Paikallinen Rodnik-yhdistys pitää kahviota. Mukaan voi toki tuoda omat piknikeväät. 

Helsinki Espan puistossa su 5.8. klo 13-15. Kaikki kansallispukuun pukeutuneet saavat tuuletuspäivänä – 20 % alennuksen Kalevala Korun myymälässä Pohjois-Esplanadi 25-27. Vallataan Espan puisto jälleen kansallispuvuilla, tervetuloa!

Imatra 5.8. Valtionhotellin puisto klo 14 alkaen

Jämsä 16.6. Hyvinvointia yhdessä -messuille toivotaan kansallispukuun pukeutuneita.

Kotka 5.8.2018 klo 11.00 tapaamme Kotkassa Vellamon pihamaalla, portailla tai jos sataa, auditoriossa. Aloitamme yhteislaululla, pääsemme ihailemaan Kotkan kansantanssijoiden esitystä, esittäydytään pukuryhmittäin ja siirrytään ulkona omien piknikeväiden kimppuun, sisälle brunssille Laakonkiin tai tutustumaan näyttelyyn.
Vellamon tuuletuksen yhteydessä mahdollisuus käydä tutustumassa kymenlaaksolaisten pitsien pienoisnäyttelyyn. Kansallispuvussa tai vaikka sen osassa saa pääsylipun hintaan 5 € (normaalisti 10 €). Piknik eväitä voi nauttia Vellamon ulkotiloissa tai sitten käyttää hyväksi Laakonkin tarjoiluja. Kansallispukuiset saavat Laakonkin Brunssin hintaan 15 € (normaalisti 19,50 €). Merikeskus Vellamo. Su 5.8. klo 11-14 Kansallispuvussa pääsee näyttelyihin 5€ (norm 10€)ja syö ravintola Laakongissa brunssia 15€ (norm 19.50€). Museossa nähtävillä tykkimyssyjä ja tanuja Kymenlaaksosta.


Loimaalla tuuletetaan kansallispukuja tänä vuonna Rompepäivien yhteydessä lauantaina 4.8. Keskuspuistossa, entisen Tiimarin tiloissa ja tottakai koko Ropeloimaan alueella!
Nappaa piknikeväät mukaan ja lähde nauttimaan niitä Keskuspuistoon. Tai osta herkut läheisistä myyntikojuista. Päivän aikana keskuspuistossa soi myös klo 10 lähtien akustinen musiikki, josta huolehtivat Ämmät äänessä ystävineen. 
Entisen Tiimarin tiloissa Heimolinnankadulla on klo 9 lähtien esillä kansallispukunäyttely. Esillä on niin upeita pukukokonaisuuksia kuin #tuunaamunperinne -henkeäkin.
Pukeudu siis kansallispukuun, kansanpukuun tai muinaispukuun. Voit mainiosti yhdistää jonkin puvun osan nykyvaatteisiin ja tuuletella sitä. Tai vedä yllesi kansallispukuasenne ja tule vaikka kukkamekossa ihmisten ilmoille näyttäytymään, tapaamaan muuta kansallispukukansaa ja viettämään mukavaa rompepäivää.
Järj. Ämmät äänessä yhteistyössä Trival Oy, Loimaan Kauppa ja Palvelut Yhdistys ry, Loimaan teatteri ja moni muu....

Lontoossa tuuletetaan vähän myöhemmin (ma 27.8.), koska virallisena päivänä iso osa ihmisistä mitä todennäköisimmin lomailee vielä Suomessa... Tässä linkki tapahtumaan: https://www.facebook.com/events/583553802023114/

Oulussa tuuletellaan huolella:
La 4.8. tuuletetaan Kellon Kiviniemen kalasataman kesäpäivätapahtumassa. Kansallispukuiset kokoontuvat kello 12 Kellon asukastuvalle (Kellonkaupantie 1), jonne voi jättää auton. Ajamme Potnapekalla rantaan. Ohjelma tarkentuu myöhemmin.


Su 5.8. tuulettajat kokoontuvat Pohjois-Pohjanmaan museon portaille kello 12.  Ota piknik-eväät mukaan!
Oulun Taidemuseo kutsuu 5.8.18 Kansallispukuisia tuulettajia 
2 yhden hinnalla, 5,-/piletti upeaan MODERNI NAINEN- näyttelyyn ja lisäksi nauttimaan muusta esillä olevasta annista, esim. hauskan kahvion tarjoilusta. 
Tervetuloa klo 14 Oulun Ympäristön Kalevalaiset Naiset ry
https://www.facebook.com/events/213047136156759/Puumala 4.8. klo 13.00 Kahvila Soropin edessä.

Rauma  23.7. klo 17. Tilaisuus järjestetään Pitsiviikolla! Kokoontuminen kaupungintalon sisäpihalla. Piknik Marelan pihalla (Kauppakatu 24).

Riihimäki 29.7. klo 13.00. Huomaa poikkeava ajankohta! Paikkana kaupunginmuseon pihapiiri.

Saarijärvi 19.8. klo 10.00. Saarijärvi-seuran 70-vuotisjuhla: Kirkossa kansanmusiikkimessu kello 10, tämän jälkeen siirtyminen seurakuntatalolle. Huomaa poikkeava ajankohta.
Vaasa 5.8. Bragen ulkomuseo klo 12 - 14.

Salo Kansallispukuja tuuletellaan Salossa 5.8.2018 Salon torilla klo 10-14 välisenä aikana ohjelmallisen sunnuntaitorin yhteydessä. 
Torilla esiintyy Halikon Nuorisoseuran kansantanssiryhmä Revanssi. Ohjelmassa myös musiikkia. Tuuletusohjelman aikana voi kahvitella ja seurustella esimerkiksi torikahviossa, joka olisi toivottavaa. Ohjelman loputtua voi halutessaan viettää piknikiä tykkipuistossa/jokirannassa tai muualla torin ympäristössä. 
Tuulettaa voi jokainen ennen tapahtumaa ja jatkaa sen jälkeen oman mielensä mukaan. Salon karjalaiset toivottaa kaikki tervetulleiksi tuulettamaan omia kansallispukuja, kansanpukuja tai muinaispukujaan!
Tapahtuman järjestää:

Lasten Laulukaupunki ry yhteistyössä Salon Torikaffen sekä Maran Torikeitaan kanssa.

Taustaa: Kansallispuvun syntymäpäivä 

5.8.1885 keisari Aleksanteri III ja keisarinna Maria Feodorovna olivat vierailulla Lappeenrannassa. Suomen naisten lahjana keisarinnalle annettiin soutuvene Suomen omaleimaisuuden ilmentäjänä. Veneen souti juhlapaikalle kahdeksan neitoa kansallispuvuissa, perää piti rouva Jääsken puvussa. Soutajien puvut edustivat Suomen eri säätyjä ja maakuntia. Hallitsijaparia oli vastassa rannalla yli satahenkinen kansallispukuinen joukko. 
Tämä oli ensimmäinen suurimittainen kansallispukujen julkinen esiintyminen ja siitä alkoi kansallispukuharrastuksen kukoistus. Sitä voidaan siis pitää kansallispuvun syntymäpäivänä!
Tarkemmin tapahtumasta voit lukea Toini-Inkeri Kaukosen kirjasta Suomalaiset kansanpuvut ja kansallispuvut (WSOY, Porvoo. 1985) s. 281. 
"Osa keisarinnan veneen soutajia Lappeenrannassa 1885. Heidät valittiin silmälläpitäen eri maakuntia, säätyjä ja suomalaista naiskauneutta. Edessä on 27-vuotias hämäläissyntyinen Ida Aalberg "hämäläispuvussa", istumassa Lapväärtin puvussa Mustasaaren rovastin tytär Emmy Cannelin, takana pohjoissavolaisessa puvussa kuopiolainen virkamiehen tytär Alma Ahnger ja Karjalan edustajana talollisentytär Lydia Haaranen Tohmajärveltä Äyräpään kihlakunnan puvussa, jossa esiliina on sidottu epätavallisesti kostulin päälle. Kuvasta puuttuu mm. lappalaispukuinen käsityöläisen tytär Anni Junttila Oulusta." Tuulettelemisiin, toivottelee Soja

7 kommenttia:

 1. Kotka, Merikeskus Vellamo. Su 5.8. klo 11-14 Kansallispuvussa pääsee näyttelyihin 5€ (norm 10€)ja syö ravintola Laakongissa brunssia 15€ (norm 19.50€). Museossa nähtävillä tykkimyssyjä ja tanuja Kymenlaaksosta.

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Riihimäellä tuuletellaan jo viikkoa aiemmin. Tuuletuspiknik Kaupunginmuseon pihassa (Öllerinkatu 3, Rmk) su 29.7. klo 13 alkaen. Järjestäjä: Riihimäen Kansantanssijat ry.

  VastaaPoista
 4. Jämsässä tuuletetaan messutapahtumassa. Yleisöä toivotaan tulevan kansallispuvuissa tai sen osissa jo 16.6.2018. Hyvinvointia yhdessä tapahtuma, Välikatu. Akuliinan aukio. Anitta Jämsänkoskelta ja Kaija Kuoreveden Hallista, yritetään musisointiakin tapahtumaan. KLO ? on vielä avoin (esiintymiselle) mutta torille mahtuu koko päiväksi 9-17.00

  VastaaPoista
 5. Lontoossa tuuletetaan vähän myöhemmin (ma 27.8.), koska virallisena päivänä iso osa ihmisistä mitä todennäköisimmin lomailee vielä Suomessa... Tässä linkki tapahtumaan: https://www.facebook.com/events/583553802023114/

  VastaaPoista
 6. Loimaalla tuuletetaan Rompetapahtuman yhteydessä la 4.8.2018. Vapaamuotoinen piknik Keskuspuistossa (+ musiikkia) sekä kansallispukunäyttely entisen Tiimarin tiloissa. https://www.facebook.com/events/2445069025518973/

  VastaaPoista
 7. OULU
  Oulun Taidemuseo kutsuu 5.8.18 Kansallispukuisia tuulettajia
  2 yhden hinnalla, 5,-/piletti upeaan MODERNI NAINEN- näyttelyyn ja lisäksi nauttimaan muusta esillä olevasta annista, esim. hauskan kahvion tarjoilusta.
  Tervetuloa klo 14 Oulun Ympäristön Kalevalaiset Naiset ry.

  VastaaPoista