Kansallispukujen tuuletuspiknik 5.8.

Kuva: Seppo Haapanen / Soja Murto


Kansallispuvun syntymäpäivä on 5.8. (sivun alareunasta voit lukea miksi) ja sitä juhlistetaan kansallispukujen tuuletuspiknikeillä. Ensimmäinen tuuletuspiknik pidettiin Imatralla 5.8.2010 ja sen jälkeen tapa on levinnyt nopeasti, eli tuuletuksilla on kysyntää! 

Pukeudu siis 5.8. kansallispukuun, kansanpukuun tai muinaispukuun. Onko puku jäänyt pieneksi tai onko se vielä kesken? Voit mainiosti yhdistää jonkin puvun osan nykyvaatteisiin ja tuuletella sitä. Tai vedä yllesi kansallispukuasenne ja tule vaikka kukkamekossa! Nappaa piknikeväät mukaan ja lähde ihmisten ilmoille näyttäytymään, tapaamaan muuta kansallispukukansaa, juhlimaan kansallispuvun syntymäpäivää. Sateisella kelillä kahvila on erinomainen vaihtoehto.

Toivon, että ennenpitkää on itsestään selvää pukeutua aina 5.8. kansallispukuun ja lähteä tuulettelemaan. Voit ennalta sopia jonkin porukan kanssa paikan tai ajan ja voimme kerätä niitä tietoja tänne. Mukaan voi sitten liittyä kuka vain. Jätä kommenttiin tieto ajasta ja paikasta, niin nostamme tiedon listaan tähän alle.

Ohjelmaksi ei tarvita muuta kuin mukavaa yhdessäoloa. Kansallispuvut kyllä kirvoittavat tarinoita. Alunperin keksin tämän idean siitä, että harmitti aina olla töissä tai järjestelytehtävissä kaikissa kansallispukutilanteissa ja halusin sellaisen tapahtuman, missä kenenkään ei tarvitse olla töissä tai vastuussa muusta, kuin omasta puvustaan ja eväistään. Toivoisinkin, että tätä alkuperäisideaa kunnioitettaisiin. Jos jotakuta laulattaa, soitattaa tai tanssittaa, niin sehän ei ole keneltäkään pois, päin vastoin. Mutta jos joku toinen haluaa turista mukavia toisten kanssa, niin sallittakoon sekin. Pois turha pönötys, iloitaan ihanista puvuista!

Toivon, että otatte paljon kuvia kansallispukujen tuuletuksilta. Jotta ne löytyisivät helposti, ne kannattaa ihan joka paikassa merkitä hashtagilla eli aihetunnisteella #kansallispukutuuletus2017 ja #kansallispukutuuletus. Aihetunniste siis auttaa hakemaan sosiaalisessa mediassa. Samaa aihetunnistetta voi käyttää myös muualla netissä, se auttaa hakukoneitakin. Kirjoitat vain #kansallispukutuuletus ja #kansallispukutuuletus2017 kuvatekstiin tai kuvan nimeksi. Voit myös merkitä aihetunnisteen esim. Instagramissa toisen käyttäjän kuvan kommentteihin, jos tiedätte kuvan olevan peräisin tämän vuoden tuuletukselta. Kiitos!

Vuoden 2017 kansallispuvun tuuletuspiknikeillä nostetaan malja 100-vuotiaalle Suomelle. Varustaudu omin eväin tässäkin suhteessa. Kansallispukujen tuuletuspiknikit ovat
mukana Suomi 100 -juhlinnassaHURRAA! Kansallispukujen tuuletuspiknik on 

MAAILMAN PARASTA KAUPUNKIENERGIAA!

Helenin ja Basson mielestä Kansallispukujen tuuletuspiknik ansaitsee näkyvyyttä ja luo positiivista kaupunkienergiaa.

Kiitos! #kaupunkienergiaa
Vuoden 2017 ennaltasovitut tuuletustapaamiset:

Hankasalmella tuuletetaan to 3.8. Museokylässä. Aika tarkentuu myöhemmin. Järjestäjinä ovat Hankasalmen kotiseutuyhdistys, Kalevalaiset Naiset sekä kotiteollisuusseura.

Helsinki 5.8. Esplanadin puistossa

Imatra 5.8. Valtionhotellin puistossa

Kuopio: Pohjois-Savossa tuuletus & piknik,  5.8.2017 Kuopion tori klo 11 
Torille tullaan pukeutuneena kansallis-, kansan- tai muinaispukujen lisäksi marimekkoon. Puvun kantajat esittelevät pukujensa taustaa ja historiaa, leikitään, tanhutaan, lausutaan ja esitetään kansanomaista ohjelmaa. Tapahtuma jatkuu kävellen Snellmanin puistoon piknikille ja lopuksi Kuopion Museolle Kalevala Korun juhlanäyttelyyn. Juhlatuuletustapahtuman kansallis- ja muinaispuvut valokuvataan vuosikalenteri 2018 tekoa varten.

Orivesi 5.8. Auvisen vanha kauppiastalo

Oulussa tuuletetaan myös 5.8. Kokoonumme Oulun kaupungin pääkirjastolle. Alustava aikataulu: kokoontuminen kirjastolle klo 12, pukujen esittely klo 13. Ohjelmassa on musiikkia pukujen ihastelun lisäksi. Ohjelma tarkentuu myöhemmin.

Lahti 5.8. Pikku Vesijärven rannalla puistossa

Lappeenranta 5.8.

Leppävirta 5.8. kirkkopuistossa. Kellonaika tarkentuu myöhemmin.

Savonlinna Lähde juhlistamaan kansallispuvun päivää la 5.8.2017 aidolla ja ainoalla tervahöyry Mikolla. Olet tervetullut mukaan kansallispuvussa, muinaispuvussa, kukkamekossa, housupuvussa, farkuissa tai ihan sellaisena kuin olet. Risteilyn kesto 2-3 tuntia. Lämpimästi tervetuloa! Savonlinnan Kalevalaiset Naiset ry.
Tarkennukset ohjelmaan myöhemmin.
Taustaa: Kansallispuvun syntymäpäivä 

5.8.1885 keisari Aleksanteri III ja keisarinna Maria Feodorovna olivat vierailulla Lappeenrannassa. Suomen naisten lahjana keisarinnalle annettiin soutuvene Suomen omaleimaisuuden ilmentäjänä. Veneen souti juhlapaikalle kahdeksan neitoa kansallispuvuissa, perää piti rouva Jääsken puvussa. Soutajien puvut edustivat Suomen eri säätyjä ja maakuntia. Hallitsijaparia oli vastassa rannalla yli satahenkinen kansallispukuinen joukko. 
Tämä oli ensimmäinen suurimittainen kansallispukujen julkinen esiintyminen ja siitä alkoi kansallispukuharrastuksen kukoistus. Sitä voidaan siis pitää kansallispuvun syntymäpäivänä!
Tarkemmin tapahtumasta voit lukea Toini-Inkeri Kaukosen kirjasta Suomalaiset kansanpuvut ja kansallispuvut (WSOY, Porvoo. 1985) s. 281. 
"Osa keisarinnan veneen soutajia Lappeenrannassa 1885. Heidät valittiin silmälläpitäen eri maakuntia, säätyjä ja suomalaista naiskauneutta. Edessä on 27-vuotias hämäläissyntyinen Ida Aalberg "hämäläispuvussa", istumassa Lapväärtin puvussa Mustasaaren rovastin tytär Emmy Cannelin, takana pohjoissavolaisessa puvussa kuopiolainen virkamiehen tytär Alma Ahnger ja Karjalan edustajana talollisentytär Lydia Haaranen Tohmajärveltä Äyräpään kihlakunnan puvussa, jossa esiliina on sidottu epätavallisesti kostulin päälle. Kuvasta puuttuu mm. lappalaispukuinen käsityöläisen tytär Anni Junttila Oulusta." Tuulettelemisiin, toivottelee Soja

3 kommenttia:

 1. Osaako joku vinkata missä voisi myydä oman pieneksi käyneen kansallispuvun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://sukkulallajaneulalla.blogspot.fi/2014/07/kaytettyjen-pukujen-osto-ja-myynti.html
   :)

   Poista
 2. Savonlinna
  Lähde juhlistamaan kansallispuvun päivää la 5.8.2017 aidolla ja ainoalla tervahöyry Mikolla. Olet tervetullut mukaan kansallispuvussa, muinaispuvussa, kukkamekossa, housupuvussa, farkuissa tai ihan sellaisena kuin olet. Risteilyn kesto 2-3 tuntia. Lämpimästi tervetuloa! Savonlinnan Kalevalaiset Naiset ry.

  Tarkennukset ohjelmaan myöhemmin.

  VastaaPoista