maanantai 7. huhtikuuta 2014

Kansallispuvun paidan puhdistus ja silitys

Juhlakausi on aina – kansallispuvut ja niiden osat käyttöön....

Kansallispuvun paitojen kainaloihin vuosien saatossa pinttyvät hikitahrat lähtevät Marseille-saippualla ja jos jotain oikein tahmaista kaatuu puvulle, niin sappisaippua on suorastaan puhdistuksen ”Mersu”. Molempia saippuoita löytyy yleensä pesuainehyllyltä isoista marketeista ja saippuapalat maksavat 3-4,5 euroa/kappale. Niistä riittää kyllä useampaankin pyykkiin ja likoon.

Helpoiten saat liotettua Marseille-saippuaa suikaltamalla sitä vedenkeittimellä lämmitettyyn kuumaan veteen; sekoita saippua kunnolla veteen. Marseillea tarvitaan joskus paljon! Jäähdytä liuos isossa altaassa tai pesuvadissa ja laita kasteltu, kellastunut paita pesuveteen vasta sitten, kun kärsit käsin hämmentää vesi-saippualiuosta (jos vaatteessa on villalangalla tehtyä kirjontaa, jäähdytä vesi kädenlämpöiseksi!).

Kangasta käydään välillä pyörittelemässä likovedessä, mutta paitaa ei hangata. Pelkkä liotus ja saippua tekevät kyllä tehtävänsä ajan kanssa. Joskus vaikeasti pinttyneiden tahrojen kanssa pitää olla tosi kärsivällinen, mutta jos sinulla on vaikka mulinilangoin kirjailtu rekkopaita, niin muista käydä tarkistamassa tilannetta. Yleensä 1½-4 tunnin liko riittää hävittämään hien ja deodoranttien jättämät epämiellyttävät jäljet.
Huuhdo kankaat kunnolla ja ripusta kuivamaan. Tärkkäystä ei yleensä ”kovan saippuakuurin” jälkeen heti tarvita; sen verran kankaaseen tulee ryhtiä puhdistumisen myötä.

Sappisaippua puhdistaa monet pinttyneetkin liat. Tässäkään tapauksessa kangasta ei hangata ja rutistella, vaan otetaan avuksi pehmeä puhdas pesusieni ja ”imeytetään” sienellä lika pois vaatteesta. Vaate tulee laittaa kädenlämpöiseen pesuveteen kasteltuna. Sappisaippua toimii vaikkapa maitokahvitahroihin, mutta siinäkin tarvitaan kärsivällisyyttä eli kaikki tahrat eivät lähde 10 minuutin liossa. Heureka -elämys on palkitsevaa, kun sappisaippua yht´äkkiä irroittaa lian pois essusta. Puhdistunut kangas huuhdellaan hyvin ja laitetaan kuivumaan.


Tuuterin kansallispuvun vanha paita kellastuneine kainaloineen

Sama paita puhtaana alisilla täydennettynä

Kun paita on nyt puhdas, niin se pitää saada sileäksi. Siihen operaatioon löytyy seikkaperäinen ohjeistus Sojalta: Kansallispuvun paidan silitys - DIY.

Jutun paidan pesuun liittyvä osuus on kirjoitettu kansallipuku-joulukalenteria 2011 varten ja julkaistu Kansallispukufoorumilla. Luukun laati  alunperin ja paidan uudisti kansallispukuvalmistaja Tuula Pärnänen, www.kansallispuku.info

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti