sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Joulukalenteri 2016, luukku 11: röijy, Lappträsk

Tänään esittelemme röijyn Lappträskistä, joka on talletettu Suomen kansallismuseoon tunnuksella KM:KE A2217.

Kyseessä on kimonohihainen röijy, jossa raidat kulkevat hihansuun suuntaisina. Rinnan saumoissa kankaan raidoitusta ei ole täsmätty kohdalleen, mutta selän keskellä leikkaussaumassa raidat muodostavat V-kirjaimen. Selän körttien tyvissä on röijykankaalla päällystetyt napit ja sinisellä langalla ommeltu salpa.KM:KE A2217 Röijy, Lappträsk. Kuva Soja Murto

KM:KE A2217 Röijy, Lappträsk. Kuva Soja Murto
Röijy lienee ommeltu sinisellä langalla. Vuorin kiinnittävät ompeleet näkyvät sieltä täältä röijyn päältä.
KM:KE A2217 Röijy, Lappträsk. Kuva Soja Murto
Katsothan tarkasti kuvia kuinka esiäiti on vaatteensa vuorittanut. Miehusta- ja vuorikangasta ei ole ommeltu pussiin oikeat puolet vastakkain ja käännetty sitten oikein päin - kankaat on yhdistetty toisiinsa nurjat puolet vastakkain päärmepistoilla.


KM:KE A2217 Röijy, Lappträsk. Kuva Soja Murto

KM:KE A2217 Röijy, Lappträsk. Kuva Soja Murto
Kangas on puolivillainen ja rakenteeltaan palttinaa, mutta kudottu ripsimäiseksi. Värikäs kude siis lähestulkoon peittää loimen. Raitaryhmät eivät suinkaan ole toistensa kopioita.

Tämä röijy liitettiin vuonna 2005 Kymenlaakson eli Anjalan naisen tarkistettuun kansallispukuun. Puvun ohjeita, materiaaleja ja valmiita vaatekappaleita myy Taito Kymenlaakso.Tähän blogitekstiin linkittäminen on sallittua ja suotavaa. Sen sijaan kuvien tallentaminen, kopiointi ja jakaminen on ehdottomasti kiellettyä.


Lajulan Tiina

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista, että etukappaleessa ei ole raidoitusta täsmätty, mutta takana on niin komeesti tasan. Meidän aika varmasti ne tasaisi myös edestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on itseasiassa ihan normaali käytäntö esikuvissa. Keskitakasauman V-kuvio on viimeisen päälle täsmällinen, mutta muuten raitojen kohdistus on oikeastaan poikkeuksellista. Se on kyllä helpotuskin, sillä harvoin käsinkudottu kangas on niin tarkasti tasaraitaista, että kohdistus onnistuisi ilman ongelmia.

      Poista