Tuttu käsiala luukusta 8, jossa esiteltiin Lopen puvun tykkimyssyn esikuvia. Tämän röijyn HM 172:9 kuvauksen kohdalla ei tarvitse l- ja t-kirjainten muotoja miettiä:
9 Tykkiröijy Samasta paikasta kun 2 ja 3me Punasesta villakankaasta, pellavainen vuori, käsin ommeltu, pitkät..
Tämä röijy on ajoitettu 1820-1830-luvuille. Ajan muodin mukaisesti röijy on lyhyt spencer, kartanoiden muotitietoinen naisväki käytti tällaista punaista tai sinistä spenceriä korkeauumaisen puuvillapuvun kanssa. Tässä lampaanlapahihaisessa röijyssä ei ole kiinnittimiä. Lopen naisen puvussa röijyn kiinnittimenä on neula.
Röijyssä HM 127:9 on käytön jälkiä näkyvissä. Kuva Minna Koskinen |
Röijyn HM 127:9 vuori on pellavaa. Kuva Minna Koskinen |
Kallis ostokangas on käytetty tarkkaan hyväksi. Röijyn HM 127:9 etukappaleella hihan kohdalla on selkeät saumat. Kuva Minna Koskinen |
Olkasauman kanssa samaan linjaan lisätyt kaistaleet näyttävät lähinnä röijyn HM 127:9 etukappaleen kaarrokkeilta. Kuva Minna Koskinen |
Lopen naisen kansallispukuun kuuluu punaisen damastiröijyn lisäksi myös painokankainen röijy. Koko kansallispukuprojektista on Lopen naisen kansallispuku: Maija Stiinalta Lopen naiselle, kirjaesittely mm. Kotiseutuliiton kotisivuilla.
Tähän blogitekstiin linkittäminen on sallittua ja suotavaa. Sen sijaan kuvien tallentaminen, kopiointi ja jakaminen on ehdottomasti kiellettyä.
Kirsi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti