lauantai 17. joulukuuta 2016

Joulukalenteri 2016, luukku 17: röijy, Loppi

Hämeen museon kokoelmiin 9.7.1907 Lopelta talletetuissa vaatekappaleissa oli myös punainen damastiröijy HM 127:9.


Tuttu käsiala luukusta 8, jossa esiteltiin Lopen puvun tykkimyssyn esikuvia. Tämän röijyn HM 172:9 kuvauksen kohdalla ei tarvitse l- ja t-kirjainten muotoja miettiä:
9 Tykkiröijy Samasta paikasta kun 2 ja 3me Punasesta villakankaasta, pellavainen vuori, käsin ommeltu, pitkät..

Tämä röijy on ajoitettu 1820-1830-luvuille. Ajan muodin mukaisesti röijy on lyhyt spencer, kartanoiden muotitietoinen naisväki käytti tällaista punaista tai sinistä spenceriä korkeauumaisen puuvillapuvun kanssa. Tässä lampaanlapahihaisessa röijyssä ei ole kiinnittimiä. Lopen naisen puvussa röijyn kiinnittimenä on neula.
Röijyssä HM 127:9 on käytön jälkiä näkyvissä.
Kuva Minna Koskinen

Röijyn HM 127:9 vuori on pellavaa.
Kuva Minna Koskinen
Ostokankaat olivat arvokkaita, joten kalliista damastista käytettiin hyödyksi pienetkin tilkut. Etukappaleissa on tehty erittäin taidokasta tilkkutyötä.
Kallis ostokangas on käytetty tarkkaan hyväksi.
Röijyn HM 127:9 etukappaleella hihan kohdalla on selkeät saumat.
Kuva Minna Koskinen 
Olkasauman kanssa samaan linjaan lisätyt kaistaleet näyttävät lähinnä
röijyn HM 127:9 etukappaleen kaarrokkeilta.
Kuva Minna Koskinen
Tallennetiedoissa mainitaan, että asukokonaisuuteen kuului myös "valkoinen alusröijy ilman hihoja, pysty-oikoraitainen hame, useimmin puna-kelta-mustaraitainen parkui hame."

Lopen naisen kansallispukuun kuuluu punaisen damastiröijyn lisäksi myös painokankainen röijy. Koko kansallispukuprojektista on Lopen naisen kansallispuku: Maija Stiinalta Lopen naiselle, kirjaesittely mm. Kotiseutuliiton kotisivuilla.

Tähän blogitekstiin linkittäminen on sallittua ja suotavaa. Sen sijaan kuvien tallentaminen, kopiointi ja jakaminen on ehdottomasti kiellettyä.

Kirsi
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti