perjantai 9. joulukuuta 2016

Joulukalenteri 2016, luukku 9: liivit, Hirvensalmi

Hirvensalmelta on talletettu liivit KM:KE A1836.2a sekä KM:KE A1836.2b Suomen kansallismuseon kokoelmiin. Liivit on kudottu eri sävyisin sinisin ja punaisin villalangoin pellavaloimeen ja käytetty flammu- eli ikatlankaa pieninä täpläraitoina kankaassa. Molemmissa hirvensalmelaisissa liivissä on kaksirivinen napitus ja vuoritus on tehty pellavakankaalla. Liivit ovat malliltaan lyhyehköjä ja siroja.

Suomen Kansallismuseon kokoelmiin talletetut, Hirvensalmelta peräisin olevat liivit. Vasemmalla liivi KM:KE A1836.2b, jossa on napit sekä napinlävet molemmissa etureunoissa ja kudelankojen paksuus vaihtelee. Oikealla liivi KM:KE A1836.2a, jonka etureunoissa on vaaleampi sininen raitaosuus. Kuva Tuula Pärnänen

Flammuraidat antavat säväyksen sinivoittoiselle liivikankaalle.
Huomaa keskelle eteen tehty "farkunsininen" raitaosuus.
Kuva Tuula Pärnänen

Liivin KM:KE A1836.2a pyöreät läppäkörtit sekä vuoripellavaa näkyvillä.
Kuva Tuula Pärnänen


Molempia liivejä käytettiin esikuvina tarkistettaessa Hankasalmen kansallispukua, jonka ohjeita ja materiaaleja välittää Hankasalmen Kalevalaiset Naiset ry.

Lisätiedustelut Liisa Kokko p. 040 578 3190 ja Ritva Hänninen p. 040 538 2146

Tähän blogitekstiin linkittäminen on sallittua ja suotavaa. Sen sijaan kuvien tallentaminen, kopiointi ja jakaminen on ehdottomasti kiellettyä.

Tuula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti