tiistai 6. joulukuuta 2016

Joulukalenteri 2016, luukku 6: hartuushame, Rautu ja Sakkola


Raudun ja Sakkolan alueelta talletettu hartuushame KM:KE A3339, on valmistettu sinisestä, palttinasidoksisesta, villalangoin kudotusta ja vanutetusta sarasta. Kude ja loimi ovat karstavillaa. Hameen leveys on noin 225 cm ja se on 5-pietiminen eli siihen on käytetty viisi kankaan leveyttä kangasta. Etelä-Karjalan äyrämöisnaisille tyypillisesti hameosa ulottuu kainaloon saakka ja sen jatkona on hartuukset eli olkaimet. Hartuusosa on matala, kapeaolkaiminen, punaisesta verasta valmistettu ja osin kirjottu. (edit: hartuukset, ei liiviosa)

Hameen punaiseen, 8 cm leveään, verkahelmukseen
on poimutettu n. 6,7 m ohutta punaista verkaa.
Kuva: Soja Murto


Kuva: Soja Murto


Hartuusosa on reunustettu erilaisilla painokuvioisilla puuvillakaitaleilla
ja takana keskellä on kirjontaa. Hartuukset on vuoritettu pellavakankaalla.
Kuva: Soja Murto


Kuva: Soja Murto


Hame on tiiviisti, tasaisesti poimutettu hartuuksiin kiinnitetyltä osalta.
Keskellä edessä on poimuttamaton osa.
Kuva: Soja MurtoRaudun ja Sakkolan alueen hartuushameita vastaavanlaisia, vetopoimutuksin valmistettuja, hartuus- /hartiushameita on talletettu myös mm. Käkisalmesta ja Metsäpirtistä.

Raudun ja Sakkolan hameesta on olemassa useita eri versioita, mutta ainoaa tällä hetkellä saatavilla olevaa ohjetta myy Suomen Perinnetekstiilit Oy.


Tähän blogitekstiin linkittäminen on sallittua ja suotavaa. Sen sijaan kuvien tallentaminen, kopiointi ja jakaminen on ehdottomasti kiellettyä.

Tuula

1 kommentti:

  1. Kiitos hameen kuvauksesta ja kuvista. Miten ilahduinkaan tuosta kanttausten ompelun näyttävästä kuvasta. Tein juuri noin uuteen Käkisalmen hameeseeni.

    VastaaPoista