Kansallispukujen tuuletuspiknik 5.8.
Kansallispuvun syntymäpäivä on 5.8. (sivun alareunasta voit lukea miksi) ja sitä juhlistetaan kansallispukujen tuuletuspiknikeillä. Ensimmäinen tuuletuspiknik pidettiin Imatralla 5.8.2010 ja sen jälkeen tapa on levinnyt nopeasti, eli tuuletuksilla on kysyntää! 

Pukeudu siis 5.8. kansallispukuun, kansanpukuun tai muinaispukuun. Onko puku jäänyt pieneksi tai onko se vielä kesken? Voit mainiosti yhdistää jonkin puvun osan nykyvaatteisiin ja tuuletella sitä. Tai vedä yllesi kansallispukuasenne ja tule vaikka kukkamekossa! Nappaa piknikeväät mukaan ja lähde ihmisten ilmoille näyttäytymään, tapaamaan muuta kansallispukukansaa, juhlimaan kansallispuvun syntymäpäivää. Sateisella kelillä kahvila on erinomainen vaihtoehto.

Folkdräktens födelsedag är 5.8 (läs längst ner varför) och den firas med en vädrings-picknick! Den första vädrings-picknicken hölls i Imatra 5.8.2010 och efter det har evenemanget spridit sig snabbt, det finns alltså en efterfrågan!

Klä alltså på dig folkdräkten 5.8. Är dräkten för liten eller är den ännu inte helt färdig? Du kan hur bra som helst kombinera en del av folkdräkten med moderna kläder och vädra den på det sättet. Eller ta på dig en folkdräkts-attityd och kom på picknicken iklädd en blommig klänning! Ta med dig en matsäck och träffa andra folkdräkts-folk, fira folkdräktens födelsedag! 

Ta gärna foton från vädrings-dagen, om du använder sociala medier får du gärna använda följande hashtags: #kansallispukutuuletus2018 och #kansallispukutuuletus.Toivon, että ennenpitkää on itsestään selvää pukeutua aina 5.8. kansallispukuun ja lähteä tuulettelemaan. Voit ennalta sopia jonkin porukan kanssa paikan tai ajan ja voimme kerätä niitä tietoja tänne. Mukaan voi sitten liittyä kuka vain. Jätä kommenttiin tieto ajasta ja paikasta, niin nostamme tiedon listaan tähän alle. HUOM! Kirjoita teksti sellaisessa muodossa, että voimme kopioida sen suoraan listalle. Aloita paikkakunnan nimellä.
Jos kommentointi ei toimi, lähetä tiedot Kansallispukujen tuuletuspiknikin Facebook-sivulle yksityisviestinä.

Ohjelmaksi ei tarvita muuta kuin mukavaa yhdessäoloa. Kansallispuvut kyllä kirvoittavat tarinoita. Alunperin keksin tämän idean siitä, että harmitti aina olla töissä tai järjestelytehtävissä kaikissa kansallispukutilanteissa ja halusin sellaisen tapahtuman, missä kenenkään ei tarvitse olla töissä tai vastuussa muusta, kuin omasta puvustaan ja eväistään. Toivoisinkin, että tätä alkuperäisideaa kunnioitettaisiin. Jos jotakuta laulattaa, soitattaa tai tanssittaa, niin sehän ei ole keneltäkään pois, päin vastoin. Mutta jos joku toinen haluaa turista mukavia toisten kanssa, niin sallittakoon sekin. Pois turha pönötys, iloitaan ihanista puvuista!

Toivon, että otatte paljon kuvia kansallispukujen tuuletuksilta. Jotta ne löytyisivät helposti, ne kannattaa ihan joka paikassa merkitä hashtagilla eli aihetunnisteella #kansallispukutuuletus2020 ja #kansallispukutuuletus. Kaikissa kansallispukukuvissa kannattaa aina käyttää aihetunnistetta #kansallispuku. Aihetunniste siis auttaa hakemaan sosiaalisessa mediassa. Samaa aihetunnistetta voi käyttää myös muualla netissä, se auttaa hakukoneitakin. Kirjoitat vain #kansallispukutuuletus ja #kansallispukutuuletus2020 kuvatekstiin tai kuvan nimeksi. Voit myös merkitä aihetunnisteen esim. Instagramissa toisen käyttäjän kuvan kommentteihin, jos tiedätte kuvan olevan peräisin tämän vuoden tuuletukselta. Kiitos!

*********************
Kansallispukujen tuuletuspiknikillä on myös oma tapahtumasivu Facebookissa:

Ja myös Facebook-sivu.

*********************


Täällä on koollekutsujan muistilista avuksesi.

*********************

MEDIALLE KUVIA (kuvaaja mainittava, kuvaaja on kerrottu kunkin kuvan kommenteissa): https://www.dropbox.com/sh/qum3q4zrmfrss04/AABCLtvvSMmTsvpX1d7On48Ya?dl=0

******************Vuoden 2021 ennaltasovitut tuuletustapaamiset:

Vuonna 2021 5.8. on torstai. Jos paikkakuntasi tuuletus on muulloin kuin 5.8., on vallan suotavaa, että myös 5.8. tuuletetaan. Samalla paikkakunnalla voi siis olla useampi tuuletus. Muistathan kuitenkin, että kansallispukuja voi kutsua koolle muullakin nimikkeellä kuin tuuletuksen.

Huomioithan tuuletuksilla riittävän etäisyyden kanssajuhlijoihin. 


Helsinki 1 Helsingin yliopiston osakuntien yhteisvaliokunta (OYV) järjestää opiskelijoille suunnatun kansallispukutuuletuksen Helsingissä Hesperianpuistossa 5.8.2021. Ohjelmassa kansallispukupiknik sekä mukavaa yhdessäoloa opiskelijoiden voimalla! Kellonaika sekä varapaikka tarkentuu lähempänä.

Helsinki 2 8.8. Esplanadin puistossa

Hämeenlinna/Renko su 25.7.2021 klo 12 kansanlaulukirkko ja tuuletukset Sotkalinnan tanssilavalla, Hämeen Härkätie 4036, 14300 Renko

Imatra 5.8. klo 16 alkaen Inkerinaukion laitamilla. Sateen sattuessa siirrymme Kuohuun tai muihin lähistön kahviloihin ja ravintoloihin. 

Jyväskylä Kansallispuvut ja pelimannit Päijänteellä 7.8.2021 klo 15-18
Musiikkia ja perinteistä pukeutumista M/s Rhealla. Mukana viihdyttämässä 50- vuotisjuhlia viettävä Korpilahden Pelimannit ja kansallispuku näytöksen juontaa yli 200 kansallispukua omistava Mari Varonen. Halutessasi voit ilmoittautua mukaan malliksi näytökseen omalla tai lainatulla kansallis- tai muinaispuvulla. Tule viettämään kesäinen iltapäivä iloisessa joukossa!
Lipun hinta 40€ sisältää risteilyn, ohjelman ja kahvitarjoilun. Lähtö ja saapuminen Jyväskylän Lutakon satamasta. Lippuja voit ostaa laittamalla viestin: jyvaskylankalevalaiset@gmail.com

Järvenpää Kansallispukujen Tuuletuspiknikki Järvenpään 70- juhlassa, Vanhankylänniemen kartanolla la 14.8.2021 klo 12-18. Paljon mukavaa ohjelmaakin luvassa! Mm. Rantalavalla kansanmusiikkia, Pytingin Kädentaitajien Lasten Lystit- tapahtuma Yläpytingin pihamaalla ( mm. ilmaisia työpajoja), vanhoja autoja, herkkuja, kojuja, Cafe Blues19, Fillaripiano viihdyttää, Kartanon Kahvila palvelee ja paljon muuta. Alueella uimaranta, fresbeegolfrata ja luontopolku. 🌿 Tervetuloa viettämään päivää kauniiseen Vanhankylänniemeen Tuusulanjärven rannalle! Os. Vanhankylänniemi 04400 Järvenpää

Lappeenranta Nuorisoseura Rajan Nuoret juhlii kansalllispuvuissa 140-vuotiasta Nuorisoseurajärjestöä Lappeenrannassa osallistuen Suomen suurimpiin kakkukahveihin 24.6. Piknikille linnoitukseen lähdetään Marian aukiolta klo 17. Omat kahvit, kakut ja piknikalusta mukaan. Samalla juhlistetaan Rajan Nuorten 80-v juhlavuotta. Tervetuloa mukaan!
PS. Saatetaan pistää myös tanssiksi, joten huivi mukaan, niin saadaan välimatkaa tanssikavereihin.


Loppi to 29.7.2021 klo 18-20 kotiseutumuseo Lukkarin puustellilla (Pilpalantie 97), illan päätteeksi siirrymme vanhaan kirkkoon kansanlauluhartauteen

Loviisa su 15.8 klo 14-16 tuuletetaan Loviisan kaupunginmuseon puistossa.

Riihimäellä tuuletetaan la 7.8. klo 15 alkaen Riihimäen kaupunginmuseon pihapiirissä (jos korona jne...)

Vääsyn kanavalla piknik 7.8.21 klo 14  varapaikka sateen sattuessa tarkentuu lähempänä!

Taustaa: Kansallispuvun syntymäpäivä 


5.8.1885 keisari Aleksanteri III ja keisarinna Maria Feodorovna olivat vierailulla Lappeenrannassa. Suomen naisten lahjana keisarinnalle annettiin soutuvene Suomen omaleimaisuuden ilmentäjänä. Veneen souti juhlapaikalle kahdeksan neitoa kansallispuvuissa, perää piti rouva Jääsken puvussa. Soutajien puvut edustivat Suomen eri säätyjä ja maakuntia. Hallitsijaparia oli vastassa rannalla yli satahenkinen kansallispukuinen joukko. 
Tämä oli ensimmäinen suurimittainen kansallispukujen julkinen esiintyminen ja siitä alkoi kansallispukuharrastuksen kukoistus. Sitä voidaan siis pitää kansallispuvun syntymäpäivänä!
Tarkemmin tapahtumasta voit lukea Toini-Inkeri Kaukosen kirjasta Suomalaiset kansanpuvut ja kansallispuvut (WSOY, Porvoo. 1985) s. 281. 
"Osa keisarinnan veneen soutajia Lappeenrannassa 1885. Heidät valittiin silmälläpitäen eri maakuntia, säätyjä ja suomalaista naiskauneutta. Edessä on 27-vuotias hämäläissyntyinen Ida Aalberg "hämäläispuvussa", istumassa Lapväärtin puvussa Mustasaaren rovastin tytär Emmy Cannelin, takana pohjoissavolaisessa puvussa kuopiolainen virkamiehen tytär Alma Ahnger ja Karjalan edustajana talollisentytär Lydia Haaranen Tohmajärveltä Äyräpään kihlakunnan puvussa, jossa esiliina on sidottu epätavallisesti kostulin päälle. Kuvasta puuttuu mm. lappalaispukuinen käsityöläisen tytär Anni Junttila Oulusta." 

Bakgrund: Folkdräktens födelsedag

5.8.1885 var kejsar Aleksander III och kejsarinnan Maria Feodorovna på besök i Lappeenranta. De finska kvinnorna gav en roddbåt, som skulle spegla den finska egenheten, till kejsarinnan som gåva. 8 fröknar iklädda folkdräkter rodde båten till festplatsen. Roddarnas dräkter representerade olika delar och landskap av Finland. Härskarparet togs emot vid stranden av ett hundratal folkdräktsklädda människor. Detta var den första större förekomsten av folkdräkter och efter detta blev intresset för folkdräkter större. Man kan alltså säga att dagen blev folkdräktens födelsedag!
Du kan läsa mer om händelsen i Toini-Inkeri Kaukonens bok Suomalaiset kansanpuvut ja kansallispuvut (WSOY, Borgå, 1985), sid 281. 

Ruotsinkielinen käännös: Mikaela Smedinga

Tuulettelemisiin, toivottelee Soja ja Raita

3 kommenttia:

  1. Loviisa su 15.8 klo 14-16 tuuletetaan Loviisan kaupunginmuseon puistossa.

    VastaaPoista
  2. Hämeenlinna/Renko su 25.7.2021 klo 12 kansanlaulukirkko ja tuuletukset Sotkalinnan tanssilavalla, Hämeen Härkätie 4036, 14300 Renko

    VastaaPoista