tiistai 19. joulukuuta 2017

Joulukalenteri 2017, luukku 19: Saako kansallispuvun kanssa meikata?


Saako kansallispuvun kanssa meikata yhtään? Entä voiko ajaa autoa?


nimim. Ensikertalainen
Hei Ensikertalainen!

Kansallispuku on juhlapuku, ja juhlapuvussa pitää voida olla itsevarma ja edustaa pystypäin. Jos se sinulla tarkoittaa kevyttä ehostusta, kaikin mokomin. Teatterimeikkiä yritetään välttää, ettei kokonaisuus kärsi, mutta mikään ei estä käyttämästä meikkivoidetta tai ripsiväriä. Iloinen huulipunakin sopii hienosti. Varo kuitenkin puuteri- tai meikkivoidetahroja paidan kaulukseen!

Huulipuna näyttää hyvältä itsevarman juhlijan huulilla. Kuva Sanna Karvonen.

Silmälasien käyttäjän ei tarvitse hommata piilolinssejä vain kansallispuvun tähden. Silmälasit ovat osa käyttäjää ja niitä saa käyttää kaikissa tilanteissa. Sama koskee esimerkiksi uskonnollista pään peittämistä - huivi ei ole niinkään osa asua vaan osa käyttäjää, ja sitä saa käyttää myös kansallispuvun kanssa. Toistan itseäni: Juhlapuvussa pitää voida olla itsevarma ja edustaa pystypäin. Itseään ei tarvitse puvun tähden muuttaa.
Silmälaseja ei tarvitse jättää kotiin. Kuva Eeva Koivula. 
Moneen kansallispukuun kuuluu jokin oma päällysvaate. Sen käyttäminen on toki suositeltavaa, jos sellainen on saatavilla, mutta talvitakkiakin voi käyttää. Jos osallistuu ulkona vaikkapa kulkueeseen tai muuten tilaisuus on ulkona, saattaisin heittää takin pois näyttääkseni kaunista pukua sellaisenaan, mutta en palelluttaisi itseäni. Onneksi muuten moni kansallispuku on varsin lämmin ihan itsessäänkin!

Joskus tilanne vaatii silmien tai kuulon suojaamista. Turvallisuus edellä! Kuva Soja Murto. 

Keväällä moni yhdistää ylioppilaslakin kansallispukuun. Sekin on jees, oli sitten vappu tai oma ylioppilasjuhla.

Autollakin saa ajaa kansallispuvussa. Kannattaa ottaa kuitenkin joitain seikkoja huomioon: Essu rypistyy aivan varmasti turvavyön alla ja kannattaakin siksi laittaa vyötäisille vasta perillä. Lisäksi kannattaa varata jotain vaihtovaatetta tai suojaa mukaan esimerkiksi auton rikkoutumisen varalta. Kukaan ei halua kurotella vararengasta kontin pohjalta vaaleat pellavat yllään.


Maalaisjärjellä ja juhlamielellä,

Tyyni

Ps. Kohta on viime hetket käsillä osallistua arvontaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti