lauantai 23. joulukuuta 2017

Joulukalenteri 2017, luukku 23: Minkä puvun valitsen?


Kotipaikkakunnallani tai synnyinpaikkakunnallani ei ole omaa kansallispukua. Maakuntapukuakaan ei ole. Minkä puvun voisin hankkia? 

Kysyjä: “Puvuton”


Hyvä “Puvuton”, 

ällös heittäydy epätoivon alhoon! Pukuperinteemme on ihanan armollinen. Suomen alueen kansallispuvuista ainoastaan saamelaispuvut edellyttävät, että puvulle on ihan oikeat perusteet. Muuten voit päättää kuulua vaikka johonkin seuraavista porukoista:

Roadshow-tunnelmia on kuvannut Jenni Österman / Suomen perinnetekstiilit.

Perinnetietoinen katselee sukupuutaan taaemmas. Oikea puku voi löytyä vaikka vanhempien tai isovanhempien syntymätodistuksesta. Ehkä sukunne viljeli monta sataa vuotta maata pienellä paikkakunnalla Koillis-Savossa, kuten omani, ennen kuin haarautui pitkin Suomenniemeä. Ehkä
omaa sukuhistoriaa leimaa vahvasti evakkotie. Ehkä joku esi-isä jäi vähän vahvempien kulttuuripiirteiden jalkoihin ja ansaitsisi hiukan huomiota.

Esteetikko valitsee pukunsa ulkonäkö edellä. On ihan ok, jos joutsenolainen valitsee hämeen puvun, vaikka asuinpaikkakunnalla olisi omakin puku. Moni elovenanvaalea ja sinisilmäinen neito on puettu Munsalan sinivoittoiseen pukuun, vaikka pieni ruotsinkielisen rannikon paikkakunta ei taida heidän sukukartoistaan löytyä. Munsala tuntuukin olevan monelle se Suomi-neidon puku, joka kuvaa ennen kaikkea suomalaisuutta, paikkakunnasta viis. Jos joku puku vain tuntuu kauneimmalta, omimmalta, omaa ruumiinrakennetta imartelevimmalta, sen saa valita.

Ihanaa uutta kansallispukusukupolvea Europeadessa kuvasi Pia Ala-Äijälä.

Käytännöllisyyden ystävä saattaa käyttää valintaperusteenaan vaikka puvun saatavuutta. Jos hyväkuntoinen Kokkolan puku sattuu tulemaan vastaan ja vielä oikeassa koossa, siihen saa ja kannattaa tarttua! Jos naapuri tarjoaa käyttöön Kuopion hamekangasta, mikä jottei! Ja jos tällainen puku ei sitten totuttelun jälkeen tunnukaan itselle oikealta, aina voi vaihtaa tai hankkia vaikka useamman.
Käytännöllisesti ajatteleva voi myös haluta puvun, jonka osia on helppo yhdistää muuhun pukeutumiseen.

Haminalaista tuuletustunnelmaa tallensi Eeva Koivula.
Todellisuudessa moni meistä varmaan punnitsee montaa eri asiaa pukua valitessaan. Minne vaakakuppisi kallistuukaan, älä huoli - tähän kysymykseen ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Oikea puku juuri sinulle on se, jossa ryhtisi suoristuu kuin huomaamatta ja sydän läikkyy lämpimänä.

Huomenna sitten mietitään, kuinka paljon sitä valinnanvaraa oikein onkaan! Ja ennen huomista vielä - olethan jo osallistunut arvontaan?

Vaihtoehdoista pää pyörällään,

Tyyni

Aiheesta on kirjoitellut myös Soja: http://sukkulallajaneulalla.blogspot.fi/2014/08/milla-perusteella-kansallispuku-taytyy.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti