torstai 7. joulukuuta 2017

Joulukalenteri 2017, luukku 7: Voiko eri kansallispukujen osia yhdistää?

Voiko eri kansallispukujen osia yhdistää?

Nimimerkki "Tykkimyssypelko"



Hei myssykammoinen ystäväni!

Voi ja ei voi. Kysymys on aika monitahoinen.

Yhdistäminen on ok samaan tyyliin kuin kansallispuvun liivin yhdistäminen farmareihin. Puvun osia saa toki käyttää vapaasti, mutta lopputulos ei ole kansallispuku. Miksi näin?

Kansallispuvut ovat hyväksyttyjä ja määriteltyjä kokonaisuuksia. Ne ovat enemmän kuin osiensa summa: Ne kuvastavat kokonaisuutena alueelleen tyypillistä pukuhistoriaa.


Komeita korvamyssyjä, taustalla tykkimyssyjä.

Poimimalla asuunsa osan sieltä, toisen täältä, tulee iikään kuin luoneeksi historiaa uudelleen - siinä missä tykkimyssy ja mikrosortsit ovat nykyaikaista pukeutumista perinteestä ammentaen, eri kansallispukujen yhdisteleminen on vähän kuin haluaisi oman mukavuutensa tai mielihalujensa mukaan muuttaa sitä, mitä on ollut. Esivanhemmat ovat ihan syystä pukeutuneet tiettyjä osia yhdistäen, usein yhteisöön kuulumista korostaen. Vaikka muotivirtaukset ovat levinneet kylästä toiseen, usein on tehty eroa naapuripitäjään sitomalla huntu hieman eri tavalla tai tekemällä erinäköistä ronkkausta hihansuihin. Karjalaisen rekkopaidan yhdistäminen länsisuomalaiseen hameeseen rikkoo kummankin pukukokonaisuuden siluetin. Nämä pikkunyanssit ovat sitä meidän kulttuurihistoriaamme.


Päähineitä on paljon erilaisia. Kuvassa karjalaisia pukuja, pikkutyttö Hämeen puvussa. Etummaisena nähtävä Pyhänristin puku ei ole varsinainen kansallispuku.
Vanhemmat puvut ovat toki usein suunniteltuja eivätkä uskollisesti perustu museokappaleisiin, mutta yhtä kaikki, ne ovat vakiintuneita kokonaisuuksia. Ns. tarkistetut puvut ovat taas paikkakunnalle uskollisia ja tarkan tutkimustyön tuloksia.

Yhteenvetona: Poliisi ei pure, mutta lämpimästi suosittelemme pyrkimään kulttuurihistoriallisesti eheään kokonaisuuteen. Meillä on valtavan upea, monimuotoinen puvusto, josta valita mieleinen kokonaisuus - vaihtoehtoja löytyy myös muilla päähineillä.


Monenlaista muotokieltä, sanomattoman paljon herkkää historiaa.

Itselle oikean puvun etsintään kannustaa

Tyyni

(Kuvat Sanna Karvonen. Kuvattu Jyväskylässä kansallispuvun juhlapäivänä 2017: Suomen käsityön museon kansallispukunäyttelyssä ja Kansallispuvussa-roadshow'ssa.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti