lauantai 16. joulukuuta 2017

Joulukalenteri 2017, luukku 16: Minkä väriset sukat pitää laittaa?

Minkä väriset sukat pitää laittaa?
Siru

Hei Siru!


Kansallispukujen esikuvat sijoittuvat ajalle n. 1750 – 1850. Tänä aikana sukkamuoti on muuttunut. 1700-luvun puolella arkisukat olivat värjäämättömät, mutta juhliin puettiin värjätyt sukat. Suosituin väri oli punainen, mutta yleisesti käytettiin myös luonnonmustia, tummansinisiä ja tummanvihreitä sukkia. 1800-luvulla tulivat muotiin valkeat sukat. Paikoin käytettiin myös kirjoneuleisia sukkia.

Kivennavan naisia värillisissä sukissaan. Kuva: Susanna Mattheiszen / Soja Murto



Seiskarin miehen sukka. Kuva Eeva Koivula.
Esikuvien sukkien materiaali oli villa tai pellava. Ne ulottuivat polveen tai sen yli ja sidottiin säärisiteillä eli kudotuilla tai ristikkonauhaksi punotuilla nauhoilla polven alta. Nauhan päät kieputeltiin nauhan alle. Sukkien koristavat usein vikkelit, eli koristeelliset nilkkakavennukset, sekä saumamainen takakavennus. Kansallispukujen kanssa käytetään sekä käsin neulottuja, että ostosukkia. Paksut, puuvillaiset polvisukat ovat helppo ja edullinen valinta. Niitä saa ajoittain marketeista ja kansallispukujen myyjät myyvät niitä. Sukat voi hyvin myös neuloa itse. Taito Uusimaa tarjoaa ohjeen yleismalliseen kansallispukusukkaan.

Valkean sukan vilautus Kansallispuvussaroadshow'ssa Jyväskylässä. Kuva Sanna Karvonen.

Monissa puvuissa on myös pukukohtainen sukkaohje. Ja sitten viimein se vastaus: pukukohtaisesti on yleensä määritelty sukkien väri. Mikäli sellaista määrittelyä ei ole, voi aika turvallisin mielin valita 1700-luvun puolen mukaisiin pukuihin punaiset ja 1800-luvun puolen mukaisiin pukuihin luonnonvalkoiset sukat. Vanhemmalta ajalta peräisin olevan puvun tunnistaa usein yksivärisestä hameesta, leveistä raidoista ja pitkästä liivistä, mutta jollei satu tietämään, miltä ajalta puvun esikuvat ovat peräisin, ei kumpikaan näistä valinnoista mene kamalan pieleen.


Punapaulojaan solmi

Tyyni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti