lauantai 2. joulukuuta 2017

Joulukalenteri 2017, luukku 2: Kummalle puolelle tasku pitää laittaa?

Hei Tyyni!

Perintöpukuni mukana on tullut taskumainen pussi. Mihin kohtaan se pitää laittaa?

Kyselee epätietoinen Satakunnasta



Hei epätietoinen!

Lähdetään nyt siitä, että mikäli naisen kansallispuvussa on tasku, se puetaan henkilön etupuolelle esiin vyötärölle. Heh heh!


Suomenkielisen alueen ja ruotsinkielisen alueen kansallispukuihin on omat suosituksensa. Suomenkielisissä puvuissa taskun voi pukea kupeen sille puolelle, joka on luontevampi. Tasku puetaan esiliinan päälle. Ruotsinkielisissä kansallispuvuissa tasku puetaan osittain esiliinan alle yleensä oikealle, mutta vasenkätinen voi laittaa taskun vasemmalle. Kansallispukuneuvosto on suositellut 1980-luvulla ”valitsemaan taskun paikan käytännöllisesti: oikeakätiselle oikea kuve, vasenkätiselle vasen!” (Leena Holst, Kansallispuku, 2011, 97).


Tyypillisesti tasku kiinnitetään pirta- tai muulla nauhalla vyötärölle. Taskun paikkaa voi muuttaa sen kiinnittävässä nauhassa ja nämä kiinnitysnauhat voi sitoa niin taakse kuin esiliinan eteenkin. Nauha voi olla pituudeltaan esimerkiksi kolmemetrinen, jolloin siitä jää sitomisen jälkeen kauniit riippuvat päät näkyviin.
Hankasalmen puku Suomalainen kansallispuku -näyttelyssä. Kuva Tiina Lajunen.


Joskus taskussa on kiinnittimenä metallinen taskukoukku eli kokka eli plakkarinhaka. Esikuvien aikaan tuo koukku on kiepautettu nähtävästi nauhaan tai esiliinan ja hameen vyötärölle, mutta myöhemmin kansallispuvun liiviin on saatettu tehdä erillinen lenkki taskun ripustamista varten. Tällaisen koukun voi kääntää toisinpäin mikäli haluaa laittaa taskun roikkumaan esiäidin tavalla. 
Etelä-Pohjanmaan tarkistetun kansallispuvun taskun kokka, Suomalainen kansallispuku -näyttely. Kuva Tiina Lajunen.


Joihinkin kansallispukuihin tasku kiinnitetään vyötärökaitaleeseen ompelemalla, jonkun taskun kiinnittämiseen käytetään nappeja. Mikäli olet epävarma kansallispukusi taskun kiinnittämisestä ole yhteydessä kyseisen kansallispuvun myyjätahoon, joka löytynee www.kansallispuvut.fi -sivustolta, tai kysy neuvoa Suomen kansallispukukeskuksesta.


Esikuvaosuus eli miten esiäiti teki:
Toini-Inkeri Kaukonen kertoo kirjassaan Suomalaiset kansanpuvut ja kansallispuvut (1985, 83), että ”museoesine- ja arkistoaineistosta ei selvästi ilmene, pidettiinkö irtotaskuja Suomen kansanpuvuissa yleisimmin oikealla vai vasemmalla kupeella. Molemmista tavoista on tietoja. Mm. Savosta on kuvia ja tietoja taskun kantamisesta oikealla puolella.”


Finnasta löytyi kuva jääskeläisestä rouvasta, joka kantaa taskuaan oikealla kupeellaan (siis mikäli valokuvan negatiivi on valotettu oikein päin...). 

Kuvan on ottanut M. Seigert ja se kuuluu Museoviraston Kansatieteen kuvakokoelmaan.
Osallistushan Raita ry:n joulukalenterin arvontaan? Kaikki lukijat voivat osallistua. Lue lisää täältä
Taskuterveisin,

Tyyni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti