maanantai 4. joulukuuta 2017

Joulukalenteri 2017, luukku 4: Minkä kokoisina mallipuvut tehdään?


Kun uudesta tai tarkistetusta puvusta tehdään mallipuvut, niin minkä kokoisena ne tehdään? Minkäkokoinen/muotoinen malli on mielessä ja sovitetaanko pukua oikealle henkilölle vai vain nukelle? 
Kysyjä: “Kirppo”

Hei vaan, Kirppo!
Vastausta varten jutustelin kansallispukuvalmistaja Soja Murron kanssa ja Soja osasi kertoa seuraavaa:
Uutta pukua koottaessa tai olemassa olevaa tarkistettaessa tehdään yleensä kaksi mallipukua. A-puku menee Suomen kansallispukukeskukseen, jonka varastossa se enimmäkseen asustelee. B-puku valmistetaan tilaajalle ja sen tarkoitus on toimia markkinoinnin ja opetuksen apuna. Kumpaakaan ei ole tarkoitettu aktiivisesti ihmisen päällä käytettäväksi.
Niissä pukuhankkeissa, joissa Soja on ollut mukana, on mallipuvut tehty suunnilleen 38/40-kokoisiksi (nämä ovat siis olleet naisten pukuja). Suunnilleen keskikokoisen puvun teko on järkevää monestakin syystä, eikä niistä vähäisin ole se, että näin puvut ovat sopivia yleisesti käytössä oleville mallinukeille ja -torsoille. Keskiverto koko on hyvä myös siksi, että se kertoo parhaiten puvun suhteet ja muodot. Esikuvien koko tietysti vaihtelee, mutta sekin on usein lähellä tätä kokoa, tosin useimmiten vähän pienempi.
Kymenlaakson röijyn sovitusta. Vasemmalla esikuva, keskellä A-puvun röijy ja oikealla muusta kankaasta tehty proto. © Tuula Pärnänen
Kaavoitusta varten puvun yläosan vaatteista (liivit, röijyt, kostulit, sarkaviitat, takit jne.) tehdään erikokoisia sovituskappaleita, joita sovitellaan erikokoisille ja eri mittasuhteet omaaville ihmisille. Näin nähdään parhaiten ne kohdat, jotka täytyy ottaa huomioon eri kokoisilla henkilöillä. Vasta sen jälkeen tehdään mallipuvun osat ja myös niitä vielä sovitellaan eri kokoisille ihmisille.
Johanneksen naisen kansallispukuhanke. Kuvassa osa vaatekappaleista on keskeneräisiä A-puvun osia, osa on protokappaleita. © Soja Murto

Aiheeseen liittyen: http://sukkulallajaneulalla.blogspot.fi/2014/08/tarkistettu-kansallispuku-mika-ja-miksi.html

Sojaa haastatteli
Tyyni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti