sunnuntai 24. joulukuuta 2017

Joulukalenteri 2017, luukku 24: Kuinka monta kansallispukumallia Suomessa on?


Kuinka monta kansallispukumallia Suomessa on?

Nimim. Kerttunen

Hei Kerttunen!

Nytpä esitit vaikean kysymyksen! Laitoin Sojan tekemään listan suomenkielisten alueiden puvuista ja pyysin Marialta Bragesta luettelon ruotsinkielisistä puvuista, että saadaan edes jonkinlainen pohja vastaukselle.

Pitkällisten ja tarkkojen laskutoimitusten jälkeen vastaus on 525 kansallispukua.


Kuvassa nähdään murto-osa suomalaisesta kansallispukurikkaudesta. Kuva Heli Manninen

Ruotsinkielisillä alueilla on yhteensä 186 pukua, joista miesten pukuja 95 ja naisten pukuja 91.

Suomenkielisillä alueilla on 272 naisten pukua ja 67 miesten pukua, siis yhteensä 339 kpl. Näistä kansallispukuraadin hyväksymiä pukuja on Sojan luettelon mukaan 103 kpl. Jos suomenkieliset haluaa laskea niin, että suunnilleen samoista esikuvista tehdyt versiot lasketaan vain kerran, saadaan miesten pukujen määräksi 59 ja naisten pukujen määräksi 217 eli yhteensä 276 kpl.

Näiden lisäksi on suuri määrä pitäjänpukuja, kuoropukuja ja muita sommiteltuja pukuja, jotka muistuttavat jossain määrin kansallispukuja, sekä eri kansojen kansanpukuja ja vielä joitakin muinaispukuja.

Valinnanvaraa siis riittää! 

Riemulla tulevaan! Kuva Heli Manninen

Lämmin kiitos kaikille seurastanne tällä joulukuisella matkalla. Jälleen kerran on todettava, että pukukulttuurimme on upean rikas ja monisyinen. Toivottavasti tästä kalenterista oli iloa moneen päivään ja toivon, että onnistuimme kaivamaan myös aivan uusia valokuvia ja tiedonmurusia nähtäville.

Palautetta kalenterista voi jättää Raidan Facebook-sivujen kautta tai toki kommentiksi näihin postauksiin. Ja vielä viimeisen kerran: Olethan muistanut osallistua arvontaan?

Mitä kauneinta joulua kaikille!

Hyvä, lämmin, hellä on mieli

Tyynin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti