perjantai 1. joulukuuta 2017

Joulukalenteri 2017, luukku 1: Ansiot esille ja juhliin

Tervetuloa kansallispukuaiheisen joulukalenterin pariin! Kalenterin koostamisesta on tänä vuonna vastannut Suomen kansallispukuyhdistys Raita ry. Pyysimme kysymyksiä teitä ja vastaamiseen saimme apua ehkä hieman kuvitteelliselta asiantuntijaltamme Tyyni Tellervo Raitaselta (os. Suomi), joka napakkaan sävyynsä ratkoo isommat ja pienemmän kansallispukupulmat.

Ensimmäiseksi käsitellään nimimerkin "Minna" kysymys, koska tämä asia on saatava selville ennen itsenäisyyspäiväjuhlia.


Minulla on ansiomerkki, jonka haluaisin laittaa rintapieleen eräässä juhlassa. Voiko ansiomerkkiä käyttää kansallispuvun kanssa?
Nimim.  Minna

Hei Minna!
Kansallispuvun kanssa voi ja suositellaan käytettävän nauhassa kannettavia tai rintaneulatyyppisiä ansio- tai kunniamerkkejä. Suomalaisten kunniamerkkien kantamisesta on määrätty vuonna 1940 tehdyssä säännössä ja sen mukaan kansallispuku kuuluu siviiliasuihin, joissa kunniamerkkejä voidaan käyttää tilaisuuden pukukoodin mukaan.  
Kunnia- ja ansiomerkkejä voidaan käyttää, kun tilaisuuden pukukoodi on juhlapuku, smokki tai tummapuku. Pukukoodia on voitu tarkentaa esimerkiksi sanoilla ”tumma puku ja kunniamerkit” tai ”tummapuku ja ansiomerkit”. Järjestötoiminnassa oman järjestön juhlatilaisuuksissa ja vuosijuhlissa kannetaan oman järjestön ansiomerkkejä.
Kunniamerkeiksi kutsutaan valtiollisia merkkejä, kuten Ritarikuntien mitaleja ja ristejä. Monilla järjestöillä ja toimijoilla on omia ansiomerkkijärjestelmiä, joiden käytössä noudatetaan kyseisten merkkien ohjeita.   Periaatteessa valtiollisten kunniamerkkien kanssa ei tulisi käyttää muita merkkejä, mutta toki järjestön juhlassa voi käyttää järjestön ansiomerkkien lisäksi myös saamiaan kunniamerkkejä.


Kymenlaakson kansallispuvussa väestönsuojelun II lk ansiomerkki

Kunnia- ja ansiomerkkien kohdalla arvokkain sijoitetaan lähimmäs keskustaa ja muut merkit kohden ulkoreunaa. Muistisääntönä voi pitää, että kunniat sekä ansiot tulevat sydämen puolelle eli vasemmalle puolelle ja mitä korkea-arvoisempi merkki sitä lähemmäs keskustaa. Rintaneula- tai pinssityyppisten merkkien kanssa toimitaan samalla periaatteella, mutta merkit voi laittaa myös pystysuuntaisesti päällekkäin, jolloin arvokkain laitetaan ylimmäiseksi tai noudatetaan merkin myöntäjän ohjetta. 
 
Kymenlaakson kansallispuvussa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ansioristi sekä maanpuolutusmitali kultaisella nauhalla.
Kunnia- ja ansiomerkkien mukana saa luovutuskirjan, jossa kerrotaan merkin tarkka nimi ja ne ansiot, joiden perusteella merkin on saanut. Ritarikuntien ja muiden virallisten merkkien käyttöön ohjeet ovat Ritarikuntien nettisivustolta löytyvässä ohjeessa www.ritarikunnat.fi, joita voi soveltaa muiden merkkien käytössä. Muiden järjestöjen ja toimijoiden merkkien tarkat ohjeet saa merkin myöntäjältä.
Miehet käyttävät kansallispuvussa käytetään yksinomaan täysikokoisia merkkejä. Naiset voivat käyttää täyskokoisten merkkien sijaan pienoismerkkejä tummaa pukua vastaavissa vaatteissa sekä kansallispuvussa. Pienoismerkki on noin puolta pienempi miniatyyri alkuperäiseen merkkiin verrattuna ja niitä saa ostaa Ritarikuntien kansliasta.
Kaukolan liivi ja Suomen Sotaveteraaniliiton kultainen ansiomerkki

Suosituksena on, että merkkejä olisi kerrallaan käytössä vain neljä ja kaikki olisi ompelutettu samaan kannakkeeseen. Tarkat ohjeet löytyvät www.ritarikunnat.fi sivulla olevasta ”Kunniamerkkejä – Ordenshandbok” -oppaasta – jopa ompeluohjeita nauhan kiinnittämiseksi hakaneulaan, jos alkuperäisestä merkistä puuttuu kiinnike.
Kunnia- ja ansiomerkit on saatu ansioista, otetaan ne mukaan juhliin aina tilaisuuden tullen. Juhlistetaan juhlia saaduilla merkeillä.  Rohkeasti, ansiot esille. 

Osallistu myös joulukalenterimme arvontaan! Huippupalkinnot! Arvonta suoritetaan joulun välipäivinä.

Iloisia juhlia toivottaa

Tyyni 

Kaikki kuvat © Eeva Koivula
Lisää infoa asiasta:
Ritarikuntien sivusto. www.ritarikunnat
Kalevalaisten Naisten Liitto: Pirta 4/2017, artikkeli Merkit kohdilleen.
Ansiomerkkien ompelupalvelua: Sotainvalidien Veljesliiton Kunniamerkkipalvelu (myös kiinnittimiä)
Kunniamerkkipalvelu Hyrsky. www.hyrsky.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti