lauantai 15. joulukuuta 2018

Joulukalenteri 2018, luukku 15: Voinko käyttää huivia kansallispukuni kanssa?


Voiko kansallispuvun kanssa käyttää hartioilla huivia, vaikka pukuun ei sellaista virallisesti kuuluisi esim. Etelä-Savo, Sulkava? Jos voi, niin millainen olisi sopiva?
- Tutunen -

Hei vaan, Tutunen!

Onpa ihanaa, että mietit huivilla koreilemista! Jo vain voi huivin pukea sekä Etelä-Savon että Sulkavan kansallispukuihin. Etelä-Savon kansallispuvun osaksi on puvun koonnut professori Toini-Inkeri Kaukonen maininnutkin silkkihuivin.

Kyllä sellainen kävisi myös Sulkavan kansallispukuun (sekä vanhempaan että uusittuun malliin).

Suomenkielisen pukualueen kansallispukukonsultti Taina Kangas Suomen kansallispukukeskuksesta kertoi, että kansallispukuraadin hyväksymien uusien ja tarkistettujen kansallispukujen osien kanssa toimitaan puvun kokonaissuunnitelman mukaisesti ja tieto löytyy lähes kaikkiin pukuihin Kansallispuvut.fi -sivustolta.

Kuva: Riikka Lempiäinen


Pääsääntöisesti länsisuomalaisten pukujen kanssa voi käyttää kansallispukuihin sopivia kuosiinkudottuja yksivärisiä tai ruudullisia silkkihuiveja. On toki muutamia poikkeuksia: joidenkin pukujen kanssa käytetään esimerkiksi valkoista pellavapalttinaista ja joidenkin kanssa ruudullista puuvillahuivia ja nämä poikkeukset selviävät puvun kokonaissuunnitelmasta. Valtaosaan karjalaisista puvuista ei tämän hetken tietojen mukaan suositella huivia.

Ruotsinkielisen pukualueen pukuihin voi pukea silkkihuivin ja joihinkin myös villaisen kukkakuvioisen huivin, minkä voi varmistaa kysymällä Bragen pukutoimistosta kansallispukukonsultti Maria Lindéniltä.

Kuva: Inga Pihlhjerta


Kansallispukuihin sopivia kuosiinkudottuja yksivärisiä ja ruudullisia silkkihuiveja myyvät Suomessa Brage, Suomen perinnetekstiilit ja Silkkituonti Sorri.

Ruudullisia puuvillahuiveja voi kysyä kyseisen kansallispukumallin kodista ja kansallispukukankaiden kutojilta.

Huivi napakasti leuan alla,
Tyyni

2 kommenttia:

 1. Olen käyttänyt Etelä-Pohjanmaan puvun kanssa takkina musta-harmaa-ruudullista villasaalia. Teinkö väärin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!
   Tyyni on juuri leipomassa pipareita suvun lasten kanssa, joten mie vastaan hänen puolestaan. Et ole tehnyt mitään väärin. Jos kansallispukuun ei kuulu riittäviä päällysvaatteita, on puettava jotain lämmintä ylle. Suuri villahuivi on helppo pukea puvun päälle sen kärsimättä. Yhtälailla voi käyttää ihan vaikka villakangastakkia, talvikenkiä ja lapasia unohtamatta. Puvun päähine estää pipon käytön, mutta siinäkin huivit voivat pelastaa tilanteen. Harvoin meillä ne varsinaiset juhlat ovat ulkosalla pakkasella ja juhlapaikalle siirtymisen aikana kansallispuvun päälle puetaan kerroksia ihan kuten silkkimekon päällekin puettaisiin.
   Tyyni huikkasi vielä, että hän on pikkuisen sivunnut tätä aihetta viime vuonna tässä kirjoituksessa: http://kansallispuku.blogspot.com/2017/12/joulukalenteri-2017-luukku-19-saako.html

   Poista