maanantai 3. joulukuuta 2018

Joulukalenteri 2018, luukku 3: Voiko tykkimyssyn tai "silkkiessun" tehdä polyesterisilkistä?Voiko tehdä tykkimyssyn tai "silkkiessun" polyesterisilkistä?
- Anonyymi -


Hyvä anonyymi,

Kansallispukuihin on joinain aikoina käytetty erilaisia esikuvista poikkeavia ratkaisuja joko edullisemman hinnan, helppouden tai materiaalipulan vuoksi.

Nykyisin kansallispukujen osat suositellaan tehtäväksi mahdollisuuksien mukaan esikuvien mukaisista materiaaleista. Näin suosittelen minäkin, onhan jo työn määrää ajatellen järkevää panostaa materiaalin laadukkuuteen.

Mouhijärven kansallispuvun tykkimyssy on päällystetty silkkilangoilla kirjotulla silkillä. Rusettinauhojen osalta joudutaan usein vähän tinkimään, sillä silkkisiä leveitä nauhoja on hyvin vähän saatavilla.
Kuva: Soja Murto

Silkinpehmein terveisin
Tyyni

1 kommentti:

  1. Tykkimyssyssä on niin iso työ, että silkissä säästäminen olisi hassua. Silkkiä menee siihen niin pieni pala, että hintaerokin jää vaatimattomaksi.

    Lisäksi silkki ei ole aina kallista. Historiallisiin esikuviin pohjautuva kuvioon kudottu silkki voi olla todella kallista, mutta sileä yksivärinen silkki josta vaikkapa esiliinan tekee, voi maksaa paljon vähemmän kuin asiallinen essupellava.

    VastaaPoista