perjantai 7. joulukuuta 2018

Joulukalenteri 2018, luukku 7: Mistä saa tietoja, ohjeita ja tarvikkeita kansallispukuihin?



Mistä saa tietoa ja ohjeet miehen Ala-Härmän pukuun?
 - Olavi -
Pirkanmaan puku millaiset osat kuuluu, mistä saa?
- Helena -
Tykkimyssyn ohje Härmän seudun pukuun ja Tuuterin pukuun?
- Sirkka-Liisa -
Mistä voi saada Muolaan asun kaavat ja mitä eroa on Muolaan ja Kivennavan asuilla?
- S.V. -
Voiko jostain ostaa kansallispuvun puseroita valmiina tai itse ommeltavaksi? Tarvikkeet?
- Mummeli -
Onko olemassa Iitin kansallispukua ja mikä olisi sen hinta?
- Sirkku -
Nyöriä Hämeen liivin mistä saa?
- Riitta -
On kansallispuku, mummun tekemä. Paita pitäisi uusia, mistäköhän ohje?
- Anonyymi -


Olen saanut lukuisia kysymyksiä koskien kansallispukujen ohjeiden ja tarvikkeiden hankintapaikkoja ja vastaan niihin nyt tässä kerralla, yleisesti.

Kansallispukujen ohjeet ja kaavat ovat tekijänoikeuksien alaisia. Se tarkoittaa sitä, että jollain tietyllä taholla on oikeus myydä tai jakaa niitä, muilla ei. Jos näillä ohjeilla tekee myyntiin pukuja tai niiden osia, tulee ohjeen myyjälle suorittaa korvaus. Omat ohjeensa ja kaavansa, jotka on alunperin ostanut myyjätaholta, saa toki myydä eteenpäin.

Seikkaperäiset ja selkeät ohjeet ovat kansallispuvun tekijälle tarpeelliset.
Kuva: Soja Murto


Ruotsinkielisten alueiden pukujen kohdalla on helppoa: kaikkia ohjeita ja tarvikkeita voi tiedustella Bragesta.

Suomenkielisten alueiden pukujen osalta ei ole yhtä tiettyä paikkaa, josta voisi ostaa kaikkien pukujen ohjeita ja tarvikkeita, vaan puvuilla on "kodit". Joskus oikean kodin jäljittäminen on vähän työlästä, sillä tietokantojen ylläpito on ihmisten varassa ja ne eivät aina ole ajan tasalla. Lisäksi hämmennystä voi aiheuttaa se, että tarkistamattomien pukujen kodit ovat usein eri paikassa kuin saman puvun tarkistetun version. Meillä on valitettavasti myös kodittomia pukuja. Niidenkään ohjeita ei saa kopioida, joten käytännössä joidenkin pukujen ohjeiden saanti voi olla mahdotonta.

Paljon on kuitenkin hyviäkin koteja ja niiden jäljille pääsee helpoiten kansallispuvut.fi -sivuston avulla. Siellä aina sivun oikeassa laidassa, kuvan alla (jos sellainen on) on mainittu puvun myyjätaho eli koti. Sivustolla ei ole kaikkia pukuja ja tosiaan joidenkin kohdalla on vanhentunutta tietoa. Vuoteen 1985 mennessä kootuista suomenkielisten alueiden puvuista löytyy lyhyet selostukset Toini-Inkeri Kaukosen Suomalaiset kansanpuvut ja kansallispuvut -kirjan takaosasta ja siellä mainitaan myös puvun myyjätaho julkaisuhetkellä.
Joskus jäljet loppuvat lyhyeen. Silloin kannattaa olla yhteydessä Suomen kansallispukukeskukseen ja kysyä sieltä.

Myös Facebookin Kansallispuku - Folkdräkt -ryhmään on kerätty paljon tietoa saantipaikoista ja sielläkin voi kysäistä tai tutkailla "Suomalaiset puvut" -kansion pukukohtaisista ketjuista, olisiko siellä tietoa.

Salapoliisia leikkien
Tyyni

P.S. Muolaan, Kivennavan ja Heinjoen äyrämöispuvut ovat "pukusisaruksia", joissa on hyvin samantyyppiset osat, mutta jokaisen yksityiskohdat ovat omanlaisensa. Se johtuu siitä, että ne kuuluvat samaan pukualueeseen. Tällaisia pukusisaruksia on muitakin ja joskus voidaan miettiä, onko alunperin kyse saman puvun variaatioista vai eri puvuista. Kansallispukumaailmassa asian ratkaisee se, onko ne nimetty omiksi puvuikseen vai saman puvun vaihtoehtoisiksi osiksi. Muolaa. Kivennapa ja Heinjoki ovat jokainen oma pukunsa, joissa kussakin on myös vaihtoehtoisia osia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti