sunnuntai 2. joulukuuta 2018

Joulukalenteri 2018, luukku 2: Kudotaanko raitakankaat käsin vai koneella?




Kudotaanko raitakankaat käsin vai koneella?
- Anonyymi -





Hei anonyymi pohdiskelija,

Kansallispukujen raitakankaita kudotaan niin käsin kangaspuilla kuin kutomakoneillakin.

Niin on ollut jo esikuvien aikaan: esivanhempamme kutoivat käsin raidallisia hame-, liivi-, röijy- ja esiliinakankaita ja teollisia kankaita ostivat he, jotka pystyivät siihen. Esikuvien ajan ylellisyysasetukset saattoivat kieltää teollisen kankaan hankkimisen ja jos ostaminen oli mahdollista, kangas maksoi paljon.

Kansallispuvun raitakangas voi olla kude-, loimi- tai sekä kude- että loimiraidallista eli ruudullista. Materiaaleina voi olla villaa, pellavaa, puuvillaa tai silkkiä.
(Kansallispuvuista ja niiden esikuvista löytyy toki myös paljon erilaisia yksivärisiä kankaita sekä käsinkudottuja että ostokankaita.)

Esimerkiksi villainen kalminkki oli silloin esikuvien aikaan reilut 200 vuotta sitten teollista ja niin kallista, että sitä saatettiin käyttää vain liiveihin. Nykyisin kansallispukujen kalminkkikangas kudotaan kangaspuissa käsin.
Käsinkudottua kalminkkia. Tätä kalminkkia on Nurmijärven ja Vihdin naisen kansallispukujen liivissä.
Kuva: Soja Murto


Kansa yritti jäljitellä näitä hienoja teollisia kankaita kutomalla itse raitakankaita niillä keinoin ja niistä materiaaleista, kuin heille oli mahdollista.

Käsinkudottua parkkumikangasta, josta on tehty Askolan naisen kansallispuvun hame.
Kuva: Soja Murto


Näin hienoja kankaita kansa kutoi Karjalan kannaksella Kuolemajärvellä.
Tässä Kuolemajärven kansallispuvun hameessa on yhdistetty ruudullista ja raidallista käsin kudottua kangasta.
Kuva: Soja Murto

Kangaspuissa ja kutomakoneissa voidaan käyttää osittain samoja raaka-aineita. Esikuvien käsinkudotut kankaat ovat yleensä ryhdikkäitä, rouheita, eläväisiä ja tiiviitä ja niiden kaltaiseen lopputulokseen päästään vain käsin kutomalla.


Kankaan kutomisen kolke korvissaan,
Tyyni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti