sunnuntai 23. joulukuuta 2018

Joulukalenteri 2018, luukku 23: Minkälaista laukkua voi käyttää kansallispuvun kanssa?


Kansallispuvun kanssa pitäisi "käsilaukkuna" käyttää pärekoria, eikö niin? Rikkooko kuvioitu tai kokonaan maalattu pärekori etikettiä?
- RJQ -

Minkälaista laukkua voi kansallispuvun kanssa käyttää? Sopiiko tuohikori?
- Tuula -


Kiitos kysymyksistä RJG ja Tuula!

Käsilaukkukysymys onkin joskus kinkkinen ratkaistava kansallispuvun kanssa liikkuessa. Suomen kansallispukukeskus antaa nettisivuillaan hyvät ohjeet, joita minäkin lämpimästi suosittelen: “Käsilaukun asemesta käytetään pellava- tai puuvillahuivista solmittua nyyttiä, nahkaista tai kankaista kukkaropussia, vakkaa, paju-, päre- tai tuohikoria tai alushameeseen tai liivin vuoriin ommeltua taskua. Hameen alla voidaan käyttää myös isoja nauhaan kiinnitettyjä paritaskuja.”

Ajatuksena on suosia malleja ja materiaaleja, jotka ovat olleet käytössä jo kansallispukujen esikuvien aikana. Kantimen ei tulisi myöskään varastaa huomiota komealta pukukokonaisuudelta. 

Liinasta sidottu nyytti toimitti ennen usein laukun virkaa. Adolf Hårdhin piirros kuopiolaisista naisista 1800-luvun alkupuolelta.
Kuva: Museovirasto, Kansatieteen kuvakokoelma, CC BY 4.0

Korissa tavarat kulkevat hyvässä järjestyksessä. Jos mukaan ei tarvitse juuri kännykkää, kotiavaimia ja pankkikorttia kummempaa, ovat hameen alla käytettävät irtotaskut tai itse alushameeseen ommellut taskut näppärä vaihtoehto. Silloin kädetkin jäävät vapaaksi. Jos ei kotoa löydy sopivaa koria tai ei ole aikaa ommella taskuja, ei puvun käyttäminen ole kuitenkaan siitä kiinni. Tällöin kannattaa vain valita mahdollisimman neutraali vaihtoehto kotona olevista laukuista.

Erilaiset korit sopivat hyvin kansallispuvun kanssa käytettäväksi.
Kuva: Elina Matikainen/Soja MurtoTuohikori kyynärvarressa keikkuen,
Tyyni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti