lauantai 8. joulukuuta 2018

Joulukalenteri 2018, luukku 8: Saako timppi näkyä?



Saako timppi näkyä? Ja kyllä, kysymys on vakava vaikka tästä saisi pikkujouluaikaan väännettyä vaikka minkälaista juttua, jonka vuoksi en ole tohtinut tästä millään muulla foorumilla kysyä. Sinulta, Tyyni, uskallan kysyä: Saako timppi näkyä vai täytyykö se olla pitsin alla kokonaan piilossa?
- Pikkujoulut -



Hei pikkujoulujuhlija!

Kiitos kysymyksestä. Timppiä tuntemattomille lukijoille kerrottakoon heti aluksi, että timppi on pellavasta neulottu tai verkainen panta, jota käytetään tarvittaessa tykkimyssyn pukemisen apuna ja joidenkin tanujen alla.

Timppi saattaa näkyä niskapuolelta. Pitsi kiinnitetään timppiin neuloin.
Kuva: Hannu Alastalo

Timppi kannattaa pukea päähän sellaiseen kohtaan, johon se luontaisesti asettuu ja tuntuu tukevalta. Kallonmuodot ovat erilaisia ja timpit asettuvat ihmisillä hiukan eri kohtiin. Se kuitenkin tulee selvästi hiusten päälle, ei otsalle. Kun timppi on kiinnitetty mukavasti, voi alkaa mallata loppua päähinettä sen päälle. Edestä melkein pitsi kuin pitsi peittää timpin luontevasti. Timppi voi myös kajastaa pitsin reunan alta, jos pitsiä ei saa kovin päänmyötäiseen muotoon. Ei haittaa sekään.

Niskapuolelta timppi näkyy melkein aina. Jotkut tykkipitsit ovat niin pitkiä, että pitsin päät menevät toistensa päälle ja peittävät timpin myös niskasta, mutta se ei ole itseisarvo.

Kymenlaakson kansallispuvun tanun alle kuuluu punainen verkatimppi.
Kuva: Jenni Koskinen


Yhteenvetona: Timpin näkyminen ei ole mikään katastrofi, mutta edestä sen on tarkoitus jäädä pitsin alle. Ja vaikka ihan vakavasti yritän vastata, niin pakko on varoittaa, että pikkujoulutunnelmissa saattaa timpin lisäksi vilahtaa myös vikkeli!

Kanssanne glögimaljan nostaa

Tyyni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti