tiistai 18. joulukuuta 2018

Joulukalenteri 2018, luukku 18: Miksi samasta puvusta on olemassa eri näköisiä versioita?



Miksi samasta puvusta on olemassa eri näköisiä versioita? Esimerkiksi saman puvun huntuja näkyy jopa kolmenlaisia ja jonkin puvun eri yksilöissä kankaat voivat olla tosi erisävyiset. Joissakin on neppareita, joissain nappeja. Mistä tiedän, mikä on oikea? 
- Hämmentynyt -
Miten sama puku voi olla eri näköinen?
- Sirkka-Liisa -

Hyvät Hämmentynyt ja Sirkka-Liisa,

Miten onkaan taas hieno ja monisyinen kysymys!

Kansallispukujahan on tehty jo yli 130 vuotta. Tänä aikana niitä on tehty erilaisin motiivein ja eri lähtökohdista. Pitkälle 1900-luvulle ohjeet olivat varsin viitteellisiä, jolloin samoilla ohjeilla voi tulla vähän erilaisia pukuja. Eri aikoina tarvikkeiden saatavuus on vaihdellut ja sekin voi näkyä puvuissa.

1970-luvun tienoilla syntyi oikeastaan yksi uusi tapa tehdä kansallispukuja. Herättiin siihen, millaisia esikuvat ovat ja alettiin valmistaa pukuja myös kulloisenkin tutkimustiedon valossa niin esikuvanmukaisina, kuin osattiin. Uudet pukumallit koottiin ja kootaan tällä uudella tavalla. Alettiin myös tarkistaa olemassa olevia pukumalleja esikuvien mukaisiksi. Näin samasta puvusta syntyi uusi versio, joka vähän puvusta riippuen muuttui hiukan tai jopa kokonaan toisenlaiseksi. Varsinkin siirtymävaiheessa tehtiin paljon sellaisia ohjeita, joissa ei oikeastaan lähdetty tutkimaan esikuvia, vaan muutettiin vain olemassa olevan puvun kaavoitusta ja tekniikoita esikuvien mukaisiksi. Tällä tavalla valmistetaan edelleenkin pukuja.
Helmi Vuorelma Oy, jonka kunniakas yli 100 vuoden historia on oleellinen osa myös kansallispuvun historiaa, muutti 1980-luvulla tarkistamattomien kansallispukujensa joitakin valmistustapoja uuden tutkimustiedon mukaan kansanomaisemmaksi esimerkiksi vaihtamalla nepparit nappeihin ja hameen vyötärön ripsinauhat pellavaisiin tai hamekankaisiin vyötärökaitaleisiin. Kaikki nämä kuuluvat kansallispukujen rikkaaseen historiaan ja ovat olemassa rinnan. Mikään ei ole oikea tai väärä, on vain erilaisia motiiveja tehdä kansallispukuja. Kaikille näistä on paikkansa ja on tärkeää myös säilyttää kansallispuvun kerrostumat ja vaihtelut. 

Uusiin tutkittuihin pukuihin ja tarkistettuihin pukuihin tehdään nykyisin vaihtoehtoisia osia. Esimerkiksi Jääsken naisen tarkistetussa kansallispuvussa on paita, kaksi hametta, kaksi esiliinaa, liivi, kostuli, sarkaviitta, pinteli, huntu ja sukat. Näitä eri tavoin yhdistelemällä sama puku voi olla hyvinkin eri näköinen. Jääsken kansallispuku on yksi ensimmäisistä kansallispukumalleistamme ja sen aiemmat versiot ovat olemassa tarkistetun rinnalla.

Tarkistamaton Jääsken naisen kansallispuku Helmi
Vuorelma Oy:n mallilla.
Kuva: Seija Tiihonen
Kansanomaisin työtavoin valmistettu
tarkistamaton Jääsken naisen kansallispuku
Taito Etelä-Suomen mallilla.
Kuva: Marja-Leena Niikkonen


Tarkistettu Jääsken naisen kansallispuku
ripsiraitaisella esiliinalla, sinisellä hameella ja liivillä.
Tämän ohjeita saa Soja Murrolta.
Kuva: Susanna Mattheiszen.
Tarkistettu Jääsken naisen kansallispuku
nyytinkiesiliinalla, hurstuthameella ja liivillä.
Tämän ohjeita saa Soja Murrolta.
Kuva: Susanna Mattheiszen

Tarkistettu Jääsken naisen kansallispuku
sinisellä hameella, ripsiraitaisella esiliinalla ja kostulilla.
Tämän ohjeita saa Soja Murrolta.
Kuva: Susanna Mattheiszen
Tarkistettu Jääsken naisen kansallispuku
ripsiraitaisella esiliinalla, hurstuthameella ja sarkaviitalla.
Tämän ohjeita saa Soja Murrolta.
Kuva: Susanna Mattheiszen



 Vaihtoehdoista hurmioituneena,
Tyyni


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti