sunnuntai 9. joulukuuta 2018

Joulukalenteri 2018, luukku 9: Miksi erilaisia paitamateriaaleja on niin monta?



Miksi erilaisia paitamateriaaleja on niin monta ja miksi "virallisten tahojen" myymät pellavat maksaa paljon enemmän kuin mun lähikangaskaupassa oleva pellava?
- anonyymi -



Hei vaan, anonyymi paitakankaiden pyörryttämä!

Olen huomannut, että useimmat kansallispukujen paidat on koristeltu ihastuttavasti nirkoilla, ronkkauksilla, muilla kirjonnoilla ja hapsuilla. Niiden valmistamiseen ja paidan pitkien saumojen ompeluun menee paljon aikaa. Jotta paita olisi juhlakuntoinen, se pestään mielellään jokaisen käytön jälkeen. Käyttö ja pesu kuluttaa kangasta. Olen nähnyt paidan, joka muutaman vuoden melko ahkeran käytön jälkeen hiutui taitteistaan puhki, koska kangas oli heikkoa. Eikö ole harmi, että niin suuri työ meni hukkaan?

Tässä Mäntyharjun seudun ja Etelä-Savon naisen kansallispukujen ylispaidassa on monenlaista kaunista: reikäommelta, ronkkauksia ja vetopoimutuksia. Ethän haluaisi menettää tätä kauneutta heikkolaatuisen paitakankaan vuoksi?
Kuva: Soja Murto


Kansallispukukäyttöön hyväksi havaittuja paitakankaita on monenlaisia. Useimmiten käytetään tiivistä, ryhdikästä pellava- tai puolipellavapalttinaa. Se on miellyttävää ommella käsin ja siihen saa kauniit saumat ja päärmeet. Myös monet kirjonnat ja reikäompeleet luonnistuvat sen kankaan tiheyteen. Kangas on laadukasta, tasaista, aivan kuin esivanhempiemme käyttämät hienot paitojen esillä olevien ylisten aivinat. Tällainen kangas on käytössäkin hyvää.

Joihinkin tiettyihin kirjontoihin suositellaan kuhunkin sopivaa kangasta. Voi siis olla, että paidan rannekkeisiin on parempi käyttää erilaista kangasta kuin miehustaan ja hihoihin. Erityistä rekonpohjakangasta on saatavilla kannaksen äyrämöispukujen rekkojen kirjailemista varten. Pitkän paidan alaosa eli hameen alle jäävät aliset voivat hyvin olla jotain karkeampaa kangasta.

Jääsken naisen kansallispuvun kauluskaitale on hyvin tiivistä puuvillapalttinaa, johon kirjonta toistuu oikean kokoisena. Muuten paita on tiivistä ja hienoa pellavapalttinaa.
Kuva: Susanna Mattheiszen
Vilkaisepa miten monenlaisia kirjailuja ja kangaslaatuja on Tuutarin kansallispuvun paidassa! Osa näistä paitakankaista on käsin kudottuja.

Paitakangasta käytetään myös liinalakkeihin, huntuihin ja esiliinoihin. Niihinkin on havaittu hyviksi tietyt kangaslaadut.

Puvun myyjätaho ja kansallispukukurssin opettaja osaavat suositella sinulle sopivaa laadukasta kangasta. Kangas saattaa hyvinkin olla laatunsa vuoksi tyyriimpää kuin lähikangaskauppasi pakalla, mutta voit olla varma, että se soveltuu työhösi ja kestää käyttöä.

Esiäitien hienoja paitakankaita ihmetellen,

Tyyni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti