torstai 6. joulukuuta 2018

Joulukalenteri 2018, luukku 6: Mikä on Suomi-puku?


Olen löytänyt netistä "Suomi-puvun". Onko se kansallispukuun verrattava asukokonaisuus, kansanpuku vai mikä? Voiko Suomi-puku käyttää esimerkiksi kansallispuvun tuuletuspäivänä vai katsotaanko kieroon?
- Sirua -




Hyvä Sirua!

Suomi Puku on yhden kaupallisen yrityksen valmistama kansallispukuhenkinen juhlapuku. Se ei perustututkittuihin, historiallisiin esimerkkeihin niin kuin varsinaiset kansallispuvut. Puvussa on läntisille kansallispuvuille tyypillisiä elementtejä kuten raidallinen hame, liivi ja tasku. Sitä käytetään kansallispuvun tavoin.

Suomi Puku herättää ihastusta erityisesti raikkaan värimaailmansa vuoksi. Puvun värimaailmaan onkin haettu inspiraatiota Suomen luonnosta ja maamme historiasta. Naisten pukuun kuuluva taskukoru puolestaan symboloi yhteyttä suomalaisten ja ulkosuomalaisten välillä.

Puvun suunnittelijaksi on mainittu Helmi Kotanen Jyväskylästä ja sen ensiesittely on ollut keväällä 1984. Puvun syntyyn ovat vaikuttaneet ulkosuomalaisten piirissä, lähinnä Pohjois-Amerikassa, kummunneet tarpeet ja toiveet. Olenkin jäänyt käsitykseen, että Suomi Pukua ostetaan erityisesti nimenomaan ulkomaille. Puvut valmistetaan Alajärvellä.

Kansallispuvun tuuletuspäivänä voi kansallispuvun lisäksi pukeutua hyvillä mielin vaikkapa muinaispukuun, kansanpukuun, yksittäiseen kansallispuvun osaan, tuunaa mun perinne -luomukseen tai kansanomaiseen pukukokonaisuuteen. Kukaan ei takuulla katso tuuletuspäivässä kieroon myöskään Aino-pukuja, pitäjänpukuja, ns. kuoropukuja ja muita vastaavia – ei siis myöskään Suomi Pukua.

Kannustan pukeutumaan myös tänään juhlan kunniaksi kansallispukuun tai muihin edellä mainittuihin asuihin. Itse aion juhlia kansallispuvussani ja vahtia silmä kovana, nähdäänkö Linnan juhlissa perinnepukeutumista.

Hyvää itsenäisyyspäivää!
Tyyni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti