maanantai 17. joulukuuta 2018

Joulukalenteri 2018, luukku 17: Missä voin nähdä kansallispukuja ihmisten yllä?




Missä voin nähdä kansallispukuja ihmisten yllä?


Kysyjä: Bloggaaja


Hyvä kysymys Bloggaaja!

Kauniita kansallispukujamme katselee mielikseen. Vaikka kansallispukujen katselunälkää voi tyydyttää esimerkiksi kirjoja ja nettiä selailemalla, pääsevät puvut yksityiskohtineen parhaiten oikeuksiinsa elävässä elämässä oikeiden ihmisten päällä nähtynä.

Kansallispuku on juhlapuku, joten eniten sitä käytetäänkin erilaisissa juhlatilaisuuksissa. Näistä monet ovat tietenkin yksityistilaisuuksia, joten pukuloisto jää vain tilaisuuteen kutsuttujen iloksi.

Pukuja voi bongailla vaikkapa kansanmusiikkiin ja -tanssiin keskittyvissä tapahtumissa. Monet kansantanssiryhmät ja jotkut kuorot käyttävät esiintymisasuinaan kansallispukuja. Menemällä katsomaan heidän esityksiään saa ihailla pukujen lisäksi taidokasta tanssia ja laulua. Kannattaa myös seurata esimerkiksi paikallisten työväenopistojen ja kotiseutuyhdistysten tapahtumatarjontaa. Hyvällä tuurilla sieltä löytyy kansallispukunäytös tai muu vastaava tilaisuus.

Rajan nuorten K'eiku-ryhmän kansantanssiesitys Lappeenrannassa Kehruuhuoneella 8.8.2015.
Kuva: Soja Murto

Takuuvarmimmin kansallispukuja näkyy julkisilla paikoilla ja tilaisuuksissa elokuun 5. päivän tietämillä. Kansallispuvun syntymäpäivä on näet 5.8. ja sitä juhlistetaan kansallispukujen tuuletuspiknikeillä ympäri maan. Näiden tapahtumien idea on juuri se, että pukeudutaan kansallispukuun ja lähdetään ihmisten ilmoille pukua “tuulettamaan”. Piknik on vaivaton ja mukava tapa kokoontua yhteen.

Iloisia ilmeitä kansallispukupiknikillä Loimaalla 2018.
Kuva: Jouko Pukki

Kaikkia tilaisuuksia ei järjestetä juuri kansallispuvun syntymäpäivänä, vaan pitkin kesää, mutta elokuun 5. päivänä tapahtumatarjonta on suurimmillaan. Tänä vuonna erilaisia tuuletustapahtumia järjestettiin yli 60. Tuuletustapahtumista saa tietoa seuraamalla esimerkiksi Suomen kansallispukuyhdistys Raita ry:n facebook-sivua. Lisää kansallispukupiknikeistä ja niiden historiasta voit lukea täältä.

Kansallispukujen tuuletuspiknikillä bongattu Alastaron puku Loimaalla 2018.
Kuva: Iina Wahlström


Menestyksekästä kansallispukujen bongausta!

Tyyni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti