perjantai 12. joulukuuta 2014

Joulukalenteri 2014 - luukku 12: Uutta ja vanhaa

Kaivelin kirjahyllyjäni tiistaisen joulukalenteriluukun kommentin innoittamana.

Ei, ei voi olla totta! Kommentissa mainittua Kapiokirstu-kirjaa ei hyllystäni löydy. Apua! Heti etsimään se nettidivareista ja tilaamaan. Phuuuh! Paniikki ohi. Kirja ostettu. Postia odotellessa.

No, löytyi sieltä jotain muuta kuitenkin eli samaisen Kodin neuvokki -sarjan Ompelen pukuni itse -kirja kaavaliitteen kera vuodelta 1962. Eipä ole hassumpi opus muuten tuokaan.

Lievää hilpeyttä aiheutti myös tiistaisen luukun käsinompeluohje 'Ojenna pikkusormi ja kiristä pisto!'. Vaan mitä tapahtuu ennen tuota sormen ojennusta? Se selviää tässä:

  1. Ota neula lankoineen oikeaan käteesi!
  2. Tartu kankaaseen vasemmalla kädellä!
  3. Pistä neula kohtisuoraan kankaaseen!
  4. Suuntaa neula suoraan eteenpäin!
  5. Työnnä neulaa sormustimella!
  6. Siirrä peukalo ja etusormi neulan kärkipuolelle ja vedä neula kankaasta!
  7. Tuo lanka ulos keski- ja nimettömän sormen välistä!
  8. Ojenna pikkusormi ja kiristä pisto!
Piti muuten ihan kokeilla ja verrata, että miten sitä itse ompelee verrattuna tuohon annettuun ohjeeseen. No, melkein ohjeen mukaan, mutta ei ihan!

Nyt pitäis varmaan muuten pistää ittensä hetkeksi nurkkaan istumaan. Kolmannessa luukussa vinkkasin parista perinnekirjasta unohtaen tyystin tänä vuonna ilmestyneen Perinteiset lapaset -kirjan. 

Anna-Karoliina Tetri: Perinteiset lapaset
Kustannusosakeyhtiö Moreeni, 2014

Vaikka lapaset eivät niin kiinteästi kansallispukuihin liitykään, niin rohkenen kuitenkin tämänkin kirjan tässä esitellä, kun sen keskiviikkona tulin itselleni ostaneeksi. Ja sivutaan kirjassa ohimennen myös neulakintaiden ja virkkauksenkin historiaa. Nyt alkaa kehkeytyä positiivinen ongelma siitä, että kummasta kirjasta - Perinteiset lapaset vai Sukupolvien silmukat - otan ensin työn puikoille.

Perinteiset lapaset -kirjan sisällysluettelo

Kirjassa kerrotaan muun muassa, miten Kiukaisissa tehdyistä muistiinpanoista vuodelta 1894 löytyy seuraavaa tietoa:
"Siellä missä naiset on peukalo keskellä kämmentä ja muuten ovat laiskoja, kudotaan kutimet mäkimummoin tykönä ja palkka maksetaan leivässä, ryyneissä yms. ruoka-aineissa, jotka kuljetetaan sillä ajalla, kun miehet eivät ole kotona."
Pelkästään jo kirjaa lukiessa vierähtää mukavasti ilta. 

Vanhemmasta ja uudemmasta kirjallisuudesta innostuneena Sari


Pssst. Ensimmäisen kalenteriluukun kolumnissa väitettiin kansantanssijoiden omineen puvut itselleen. Ei pidä paikkaansa. Tänäänkin Riihimäen kansantanssijoiden joulujuhlassa vain aikuisryhmät esiintyivät kansallispuvuissaan ja sekä lapsi- että nuorisoryhmät esiintyivät jouluisissa asuissa.

Vaan kyllähän se niin taitaa olla, että missä tahansa kansallispukuisessa joukossa esittää kysymyksen, että mikä on ensimmäinen kosketus kansallispuvun käyttöön, niin aika monen käsi nousee kansantanssi-vaihtoehdon  kohdalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti