torstai 10. joulukuuta 2015

Joulukalenteri 2015, 10. luukku: Suomen Perinnetekstiilit

Tuoretta pitsiä, uusia taitoja, silti vanha juttu.Suomen Perinnetekstiilien aloittaessa kesällä toimintansa saimme tilauksen Keski-Karjalan ja Parikkalan esiliinoissa käytetystä pitsistä. Ei voi sanoa, että iskuhapsun valmistus olisi ollut muistissa parhaimmin tai tuttu taito meille täällä. Lisäksi kaikki mahdolliset ohjeet, tavarat ja tarvikkeet tuntuivat olevan hukassa toiminnan alkumetreillä, välillä kolme ihmistä etsi hyllyistä samaa tavaraa kahteen kertaan, eikä siltikään tuntunut löytyvän.
Tarvikkeet ja ohjeet löytyivät ja hapsu päästiin iskemään, ja kuinka ollakaan ensimmäisestä pitsistä saimme maanantaimallikappaleen, kun ohjeissa mainittu 4 cm sekä tietty määrä lankoja ei oikein täsmännyt ja mietimme miten 90 cm pitsi käy 70 cm leveään esiliinaan. Emme lannistuneet, vaan iskimme sitkeästi hapsun uudelleen, ja nyt saatiin hyvä kappale. Tämähän ei tietysti riittänyt, vaan hapsu piti vielä ommella nipuiksi. Samalla todettiin, että iskuhapsun valmistusohje kaipasi kipeästi uusimista ja siitäkin tehtiin uusi versio. Jälkikäteen löytyi sitten useita mallikappaleita valmiista pitsistä, jotka ovat kylläkin taas jossain laatikkomeremme perukoilla.

Uusi perustettu yritys, Suomen Perinnetekstiilit Oy on jatkanut kesäkuun alussa 2015 Vuorelman perinteitä painopistealueenaan kansallispuvut, niiden materiaalit sekä ryijyt ja langat. Yritys toimii edelleen Järvelässä pienemmissä toimitiloissa. Meidät tavoittaa sähköpostilla helmi@vuorelma.fi, verkkosivujen kautta www.vuorelma.net tai puhelimitse 03877780.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti