torstai 3. joulukuuta 2015

Joulukalenteri 2015, 3. luukku: Suomen kansallispukukeskus


Monia saattaa askarruttaa, mikä se Kansallispukukeskus oikein on ja mitä ne siellä tekevät?
Suomen kansallispukukeskus toimii Jyväskylässä osana Suomen käsityön museota. Meitä on yhteensä kaksi työntekijää, jotka hoidamme valtakunnallisesti suomenkielisen alueen kansallispukuihin liittyviä asioita. Neuvonnan ja tiedotuksen ohella tärkeällä sijalla ovat näyttelytoiminta, kokoelmatyö, koulutus ja pukututkimus. Amanuenssi Marja Liisa Väisänen vastaa keskuksen pukukokoelmista ja näyttelytoiminnasta. Kansallispukukonsultti Taina Kangas vastaa Kansallispukuraadin toiminnasta, pukutarkistuksista ja koulutuksesta.

Yhtä juhlaa - Kansallispuku 130 vuotta -näyttelyjuliste. 
Näyttely esittelee mm. monien tuntemia ja tunnistettavia kansallispukuja, kuten Armi Kuuselan Antrean ja Pauligin Paulan Sääksmäen puvut.
Julisteen tiedoista poiketen, näyttely päättyy su 17.1.2016, koska seuraava Virkin kokoelmista koottu Omin käsin -näyttely aukeaa jo 23.1.2016


Tänä vuonna olemme juhlistaneet kansallispuvun 130 vuoden taivalta. Rakensimme Kujan vaihtuvan näyttelyn tilaan kesän alussa avautuneen juhlavuoden näyttelyn nimeltään Yhtä juhlaa – kansallispuku 130 vuotta. Se kertoo kansallispukujen, kuvatulosteiden, tekstien ja painotuotteiden avulla, millainen taival kansallispuvullamme on ollut vuodesta 1885 nykypäivään.
Vuonna 2017 itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta. Sitä juhlistamme koko museon voimin ja rakennamme ison kansallispukunäyttelyn, joka levittäytyy vaihtuvien näyttelyiden tiloihin eli talon kolmeen kerrokseen. Järjestimme näyttelyn tiimoilta marraskuun alussa asiakasraadin, jossa asiakkaat saivat esittää toiveitaan ja ajatuksiaan tulevan näyttelyn sisällöstä. Keräämme mielellään myös aiheeseen liittyen lisää ideoita ja toiveita, joita voitte kirjoitella sähköpostiimme.


Orimattilan kansallispuku oli ensimmäinen Helmi Vuorelma Oy:n tuotannossa oleva kansallispukumalli. Se on Helmi Vuorelman oman kotipitäjän puku. Näyttelyssä olevan puvun hame on kuulunut Helmi Vuorelmalle.

Suomen kansallispukukeskus palvelee suomenkielisen alueen kansallispukuasioissa tiedottaen, luennoiden, kouluttaen ja järjestäen kansallispukutapahtumia. Kansallispukukeskus hoitaa näyttelytoimintaa, pukutarkistuksia ja uusien pukumallien kokoamista.

Kansallispukukonsultti Taina Kangas, taina.kangas@jkl.fi
Kansallispukuamanuenssi Marja Liisa Väisänen, marja.liisa.vaisanen@jkl.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti