lauantai 10. joulukuuta 2016

Joulukalenteri 2016, luukku 10: hame, Peräseinäjoki

Tänään esittelemme Suomen kansallismuseoon talletetun hameen (KM:KE A7108) Peräseinäjoelta. Kansallispukumaailmassa tämä esikuva onkin monille tuttu.

Hameessa on komea flammukuviointi ja etuosassa esiliinan alle jäävä erivärinen alue, johon on käytetty arvokasta flammulankaa säästellen.

KM:KE A7108 Hame, Peräseinäjoki. Kuva: Soja Murto
Hameen pohjaväri on vahva punainen. Flammulankoja on kuutta erilaista: kahta keltaista, kahta vaaleanpunaista ja kahta vihreää. Flammulangat on värjätty luonnonmustiksi sitomisen jälkeen, joten vinoruutukuviot ponnahtavat esille tummasta pohjasta.

Hameen vyötärökaitale on erilaista kangasta ja helmassa on muutaman sentin levyinen vuoritus.KM:KE A7108 Hame, Peräseinäjoki. Kuva: Soja Murto
Tämä hame on esikuvana vuonna 1991 tarkistetuissa Peräseinäjoen naisen ja Etelä-Pohjanmaan naisen (myös tarkistamattomassa Etelä-Pohjanmaan eli Härmän-Isonkyrön naisen) kansallispuvuissa.

Peräseinäjoen naisen ja tarkistetun
Etelä-Pohjanmaan naisen kansallispukuihin ohjeita myy Etelä-Pohjanmaan kotiseutu- ja museoyhdistys ry.

Tarkistamattoman Etelä-Pohjanmaan eli Härmän-Isonkyrön naisen kansallispukuun ohjeita, materiaaleja ja puvun osia myy Suomen Perinnetekstiilit Oy.

Tähän blogitekstiin linkittäminen on sallittua ja suotavaa. Sen sijaan kuvien tallentaminen, kopiointi ja jakaminen on ehdottomasti kiellettyä.


Lajulan Tiina


3 kommenttia:

  1. Etelä-Pohjanmaan kotiseutu- ja museoyhdistys myy myös Peräseinäjoen naisen kansallispuvun ohjeita.

    VastaaPoista
  2. Miulla on tällainen hame odottamassa Tuunaa mun perinne -ratkaisua. :) Kaunis kangas.

    VastaaPoista