lauantai 3. joulukuuta 2016

Joulukalenteri 2016, luukku 3: miehen sarkaviitta, Kaukola

Kaukolasta talletettu miehen viitta KM:KE A831 on paksua, lampaanmustaa sarkaa. Viitta on, kuten karjalaiset viitat yleensäkin, olkasaumaton ja tehty suorista kappaleista, joita on levitetty kiiloilla.


Miehen sarkaviitta KM:KE A831. Kuva: Soja Murto


Viitta on vuoriton ja ommeltu paksulle saralle tyypillisillä ompeleilla. Päärmeet ovat risapäärmeitä, jotka on tuettu villalangalla.

Viitan reunoja kiertää punaisesta villalankanipusta kierretty koittana. Kauluksen juuressa ja sivukiilojen päissä on lankatupsuja, joita Kaukolassa käytettiin myös naisen liivien ja viittojen koristeina.


Takaa otetussa kuvassa näkyy hyvin viitan malli.
Kuva: Soja Murto


Kauluksen reunassa ja kiinnityssauman päällä sekä hihansuissa on ruskeaa nahkaa. Taskuja koristavat nahkapalat, jotka ovat punaista, pintavärjättyä nahkaa, mutta väri on kulunut ajan saatossa. Se on vielä löydettävissä kurkistettaessa suojassa oleviin kohtiin ja tikkausten alle. Taskuissa on myös kirjontaa.


Punainen väri on kulunut taskunsuuta koristavan nahan pinnasta,
mutta pilkottaa vielä suojaisista kohdista..
Kuva: Soja Murto


Viitta on toteutettu takkimaisena väljästi tulkiten Kaukolan miehen kansallispukuun. Sen ohjeita voi kysellä Suomen Perinnetekstiileiltä.

Esikuvan mukaisesti viittaa on tehty ainakin kaksi kappaletta, mutta ohjeita siihen ei ole.

Tähän blogitekstiin linkittäminen on sallittua ja suotavaa. Sen sijaan kuvien tallentaminen, kopiointi ja jakaminen on ehdottomasti kiellettyä.

Soja

4 kommenttia:

 1. Ihania yksityiskohtia. Kolttanat tulivat tutuksi viime vuoden Kirjonnan salaisuus -joulukalenterista. Kannatti klikata kuvia. Näkee yksityiskohdat isompana :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio! Kaikki kuvat ovat tosiaan suurennettavissa klikkaamalla.

   Poista
 2. Tämä museoissa kuvattujen esikuvien joulukalenteri on huippu juttu. KIITOS!

  Tiirailen nyt noita miehen viitan kirjontoja ja ennen kaikkea punaista väriä ja vertaan sitä museovirastolta lunastamieni naisten viittojen kuvien väreihin. Tässä punainen on aika kirkasta, kun se minulla toisessa kuvassa on mataranpunaista ja toisen viitan kuvassa suunnilleen tuota samaa. Aika ja valokuva, kumpikin muuttavat värejä. Mitähän väriä noissa alunperin en eniten käytetty?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikenlaisia punaisia on käytetty. En kyllä suosittele päättelemään väreistä mitään kuvien perusteella.

   Poista