maanantai 11. joulukuuta 2017

Joulukalenteri 2017, luukku 11: Millaiset alusvaatteet?

Millaiset alusvaatteet kansallispuvussa tulisi olla?
Nimim. Nakkisillaan

Aluspaidan helmaa ja sukka sukkasiteineen. Kuva Soja Murto.

Hyvä Nakkistelija,

Kansallispukuihimme ei ole määritelty aluspaitaa kummempaa alusvaatetusta. Tähän on hyvä syy: Esi-isät ja -äidit eivät nykyisenkaltaisia alusvaatteita käyttäneet. Pitkä aluspaita tai hame suojasi kallisarvoisia vaatteita ihon rasvoilta ja ihoa karkeilta kankailta. Pitkä alusvaate riitti tarvittaessa myös sellaisenaan kotiasuksi tai helteillä heinäpellolle. Miehillä pitkä aluspaita viikattiin näppärästi suojaamaan vaatteita kalleuksilta ja kalleuksia vaatteilta.

Rajakarjalainen emäntä heinäpellolla 1930-luvulla. Kuvaaja Pietinen (todennäköisesti Aarne). Kuva kuuluu Museoviraston historialliseen kokoelmaan ja Pietisen kokoelmaan.

Nykyisenlaisia pikkuhousuja tai rintaliivejä ei tarvittu eikä käytetty, eikä miehilläkään ollut boksereita. Sen sijaan moderni juhlija voi nämä vaatteet hyvin pukea pohjakerrokseksi. Suosittelen kuitenkin välttämään esimerkiksi kovin röpeliäisiä pitsiliivejä, jotka voivat muhkuroittaa päällikerroksia, tai kovin voimakkaan värisiä liivejä, jotka voivat kuultaa paidan alta.

Etelä-Karjalan museon kokoelmista löytyy Kirvusta talletettu pellavapaita: "Pellavapaita Kirvusta. Vaaleasta kotikutoisesta pellavasta käsin ommeltu pitkä paita. Etuhalkion pituus on 26 cm, kiinni yhdellä päällystetyllä napilla, lisänä lankalenkit paljinsolkea varten. Edessä vasemmalla sivulla 23 cm leveä lisäkaitale. Takana vasemmalla samanlainen lisäke kuin edessä. Osa takakappaleesta on karkeampaa pellavaa."

Kalsariosastolla on vapaampaa, kiitos muhkeiden helmojen ja suojattujen vyötäröiden. Tavalliset alushousut käyvät kaikille sukupuolille, ja jos fiilis siitä paranee, voi laittaa vaikka mamelukit. Naisilla sukkahousut ja sukkanauhaliivit ovat yleensä aina tarpeettomia, sillä pukuihin tuppaa kuulumaan polvimittaiset sukat, jotka sidotaan säärisiteillä polven alta.

Kalsariasioita kanssanne pohti

Tyyni

Muistakaahan arvonta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti