perjantai 22. joulukuuta 2017

Joulukalenteri 2017, luukku 22: Minkälaiset kengät sopivat kansallispuvun kanssa?Minkälaiset kengät kansallispuvun kanssa? 

Nimim. Satu

Hei Satu!

Ihan kaikkien suomenkielisten kansallispukujemme kanssa suositellaan käytettäväksi mustia, eleettömiä, nahkaisia nauhakenkiä, naisten pukujen kanssa yhtä hyvin vastaavia avokkaita, jotka voivat olla korolliset tai korottomat. Nauhakengiksi käyvät hyvin esimerkiksi lavatanssikenkien ”mummomalli”. Eleettömiä avokkaita saa niin markettien kenkäosastoilta kuin kenkäkaupoistakin.
Joidenkin läntisten (siis ei karjalaisten) miesten ja naisten pukujen kanssa voi käyttää myös erityisiä kansallispuvun solkikenkiä. Niitä myy Brage ja valikoimassa on yksi solki, joka käy myös suomenkielisen alueen pukuihin. Ensisijaisesti kannattaa noudattaa pukukohtaisia ohjeita, joita löytyy kansallispuvut.fi-sivustolta. Tarvittaessa voi kysyä tarkennusta esim. Suomen kansallispukukeskuksesta.

Naisten mustat nauhakengät. Kuva Soja Murto.
Naiset mustat avokkaat. Kuva Soja Murto.
Naisen mustat solkikengät. Tämä solkimalli käy myös suomenkielisen pukualueen pukuihin.
Kuva Föreningen Brage.

Jo esikuvien aikaan mustat kengät olivat arvokkaammat ja niihin pyrittiin. Värjäämättömästä nahasta valmistetut jalkineet olivat arkisempi vaihtoehto. Kansallispuku on juhlapuku ja siksi varsinkin arvokkaammissa juhlissa juuri mustat kengät ovat parempi valinta. Ajattelen, että nahanväriset jalkineet eivät oikein sovi punaisille matoille. Varsinkin kansantanssijat käyttävät usein värjäämättömästä nahasta tehtyjä supikkaita eli lipokkaita esiintyessään kansallispuvussa ja koska esiintymispukuna kansallispuku on vähän eri asemassa kuin juhlapukuna, niin tämä on ihan perusteltu valinta. Toki myös mustia tanssitossuja voi käyttää. Lapsille nahanväriset jalkineet ovat ihan hyvä valinta, jos sellaiset sattuvat olemaan saatavilla. Tytöt voivat käyttää vaikkapa mustia balleriinamallisia kenkiä, pojat vastaavia nauhakenkiä kuin miehet.

Sellaisten miesten pukujen kanssa, joissa on pitkät lahkeet, voi käyttää myös mustia nahkasaappaita. Silloin kenkien varret jäävät piiloon lahkeiden sisään.

Ruotsinkielisten alueiden pukujen kanssa Bragen pukutoimisto suosittelee mustia nauha- tai solkikenkiä. Brage myös myy niitä.

Erilaisia kansallispukuun kuuluvia kenkiä kuvattuna Leena Holstin kirjassa Kansallispuku (s. 153).
"Upokkaan ja supikkaan mallit on saatu kansanomaisista, värjäämättömistä jalkineista. Solkikenkien mallit ovat Bragen museossa. Miesten nauhalliset mustat juhlakengät ja naisten mustat avokkaat tai nauhakengät sopivat kansallispukukäyttöön." Kuvan käyttöön on pyydetty lupa. 
Pehmeästi tassutellen,

Tyyni

Ps. Tepastelkaa vielä täyttämään arvontalomake, aamut käyvät jo vähiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti