tiistai 1. joulukuuta 2015

Joulukalenteri 2015, 1. luukku: Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry

Olisiko tämä oikea punainen? Vai, olisiko se kuitenkin tuo toinen? Entä vihreä? Näyttää hiukan liian kirkkaalta. Jos laitamme uuteen kankaaseen tämän punaisen ja tämän vihreän, niin säilyykö alkuperäisen puvun liivin tunnelma? Tuosta tulee liian samea ja tuosta liian kirkas. Onko vastaavia värejä jossain muussa puvussa? Kokeillaan, mutta värjätään kuitenkin pari uutta sävyä, kun nämä eivät oikein vastaa alkuperäisiä. Kudotaan koeloimi ja katsotaan sitten, vastaako kankaan tunnelma sitä mitä pitäisi?Jonkin ajan kuluttua posti tuo pienet nyssykät uusia värjäyseriä koelointa varten. Värinumerot ovat ensin ihan hukassa, kun niitä on useita erilaisia. Lankoja pyöritellään ja tarkastellaan valossa ja varjossa ja lopulta päädytään ns. oikeaa ratkaisuun, joiden pohjalta kudelangat laitetaan järjestykseen. On siinä sukkula poikineen – pari heittoa tuota ja hiukan useampi tuota toista. Onneksi lankoja ei koeloimessa tarvitse päätellä.
Valmis koeloimi jaetaan kolmeen osaan ja osat jatkavat matkaansa tarkempaan tutkailuun. Oikeaan tunnelmaan ei näillä väreillä vielä päästä. Maskun puvun liivikangas antaa vielä odotuttaa itseään.  Maskun liivikankaan kudelangat täytyy "löytää" uudelleen, sillä aiemmin käytetty lanka on poistunut markkinoilta.

Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry välittää Uudenkirkon ja Maskun puvun sekä Perniön muinaispuvun ohjeita ja materiaaleja. Yhdistyksen käsityökeskuksissa voi kutoa edellä mainittujen pukujen kankaiden lisäksi myös esim. Halikon kansallispuvun kankaita.

7 kommenttia:

 1. Ihanaa päästä kurkistamaan tätä vaihetta kohti valmista pukua

  VastaaPoista
 2. Hauskasti alkaa tämä kalenteri. Oikea sukkula peli.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista! Mukavaa, että tykkäätte!

  VastaaPoista
 4. Ihanasti kirjoitettu. Kiitos! Heti eka sanasta ja kuvasta ajattelin, että nyt näyttää maskulaiselta liiviltä (varmaan siksi kun en muista ymmärrä) Ja osui oikeaan. Hurraa! Mukava lähteä seuraamaan kalenteria. Myös Kirjonnan salaisuus -kalenteri edistyy koulussa nuorten kanssa hienosti. Otettiin varaslähtö, ollaan luukussa 9.

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Olipa hyvä lukea Maskun seudun liivikankaan tilanteesta. Hyvää jatkoa tälle työlle. <3

  VastaaPoista