sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Joulukalenteri 2015, 13. luukku: Brage

Arvokas lahjoitus Bragen pukumuseolle.


Bragen pukumuseo

Sain vuosi sitten puhelun Rita Tawastilta ja hän kysyi olisimmeko halukkaita ottamaan Bragen pukumuseoon heidän kansallispukuiset nukkensa. En vastanut heti myöntävästi vaan kerroin miettiväni asiaa. Nukkekokelmia kun on kaikenlaisia. 


Folkdräkt från Sverige - kansallispuku Ruotsista


Soitin Gunilla Vuorelle, hän on ollut kansallispukukonsulttina Bragessa ennen minua. Kerroin asiani ja häneltä tuli vastaus kuin apteekin hyllyltä: Nuket ovat hienoja ja sopivat hyvin meidän pukumuseoomme. Nukkeja on viitisenkymmentä, joilla on suomenruotsalaiset kansallispuvut ja parillakymmenellä suomalaisen alueen kansallispuvut. 


Nuket Kaustisilla


Rita ja Ulla lahjoittivat Bragelle suomenruotsalaiset kansallispukunuket ja Jyväskylään Suomen kansallispukukeskukselle suomalaisten alueiden kansallispukunuket. Paitsi nuket, kuului lahjoituksiin myös parikymmentä "vaihtopukua".  Bragen kokoelmaan kuuluu joitakin Ruotsin ja Islannin kansallispukuja.


Nuket Kaustisilla


Kaksoset Rita ja Ulla Tawast ovat tehneet nuket huolella aina posliininukeista ja Martta nukeista alkaen, kutoneet lähes kaikki kankaat, kirjailleet, tehneet koristeompeleet ja nauhat. Heidän nukkensa ovat lapsinukkeja ja siten ilman päähineitä.


Pyttis


Nuket tapasivat toisensa Kaustisten kansanmusiikkifestivaaleilla kesällä 2015. Nämä nukkekoelman kansallispuvut antavat hyvän konaiskuvan Suomen kansallispuvuista.
Tällaisia lahjoituksia saa meidän museo harvoin ja se on nyt vitriinikaapissa meidän pukumuseossa.
Sibbo herrdräkt

Brage vastaa Suomen ruotsinkielisen alueen kansallispuvuista ja myy tarvikkeita, joista monet käyvät myös suomenkielisen alueen pukuihin.
Eija Mendelin
Kansallispukukonsultti
Bragen pukumuseo
Föreningen Brage i Helsingfors

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti