tiistai 22. joulukuuta 2015

Joulukalenteri 2015, 22. luukku: Suomen kansallispukukeskus

TUTKIMUKSEN PALOA

Kansallispukumalleja on Suomessa tarjolla runsaasti eli reilut parisataa suomenkielisellä alueella. Aivan joka paikkakunnalla ei ole omaa pukua ja miesten pukumallien osuus on lukumääräisesti hyvin niukka. Kansallispukukeskuksen yksi tärkeimmistä tehtävistä on kansallispukutarkistuksien sekä uusien pukumallien kokoamistyön hoitaminen. Asiantuntijaelimenä toimii Kansallispukuraati, jonka valvonnassa pukuprojektit hoidetaan. Tehtävä edellyttää tilaajayhteisön Kansallispukukeskukselle tekemää tarkistus- tai kokoamispyyntöä.

Pukumallit ovat alusta asti olleet asiantuntijoiden kokoamia, mutta tutkimusmenetelmät ja kokoamisperusteet ovat vuosien myötä tarkentuneet. Kansallispukuraadin nimeämä pukuhankkeen asiantuntija laatii puvulle kokonaissuunnitelman. Suunnitelmaan kirjataan kaikki puvunosat sekä nimetään esikuvavaatekappaleet. Esikuvat eli alkuperäiset vaatekappaleet ovat talletettuina museoiden, valtaosin Kansallismuseon, kokoelmiin. Niitä päästään yhdessä tutkimaan Museoviraston keskusvarastolle Kansallispukukeskuksen johdolla.

Pukuhankkeita koordinoi kansallispukukonsultti. Hän ohjaa myös mallipukujen valmistusta. Kansallispukuraati hyväksyy uudet pukumallit sekä pukutarkistukset. Uudelle puvulle on myös tärkeää löytää tuotantopaikka, joka välittää puvun materiaaleja, työohjeita ja kaavoja. Tästä laaditaan tilaajayhteisön, myyjän ja Kansallispukukeskuksen kanssa ns. mallin käyttölupasopimus, jolla vahvistetaan yhteiset myyntiin liittyvät menettelytavat.


Orimattilassa sijaitsevassa Kansallismuseon keskusvarastossa tutkitaan Johanneksen naisenpuvun esikuvavaatekappaleita. Natsia tarkastelemassa Taina Kangas, Marjo Vainio, Minna Koskinen ja Soja Murto-Hartikainen.Kuva Suomen kansallispukukeskus/ Marja Liisa Väisänen.

Suomen kansallispukukeskus palvelee suomenkielisen alueen kansallispukuasioissa tiedottaen, luennoiden, kouluttaen ja järjestäen kansallispukutapahtumia. Kansallispukukeskus hoitaa näyttelytoimintaa, pukutarkistuksia ja uusien pukumallien kokoamista.

Kansallispukukonsultti Taina Kangas, taina.kangas@jkl.fi
Kansallispukuamanuenssi Marja Liisa Väisänen, marja.liisa.vaisanen@jkl.fi

3 kommenttia:

  1. Voi että, onpa kivat kirjonnat natsin päälaella! Mutta onko siellä takana oikein kaksivärinen hapsutuskin?

    VastaaPoista
  2. Nämä on varmasti niitä hetkiä, kun sisällä sykähtää. Mikä onni, että tällaisia ihanuuksia on säilynyt ja säilytetty. Toiveena on tietysti se, että ne ovat käytettävissä jatkossakin.

    VastaaPoista