perjantai 11. joulukuuta 2015

Joulukalenteri 2015, 11. luukku: Soja Murto


Esikuvien äärellä

En koskaan unohda sitä hetkeä, kun pääsin ensimmäistä kertaa Kansallismuseon keskusvarastolle Orimattilaan tapaamaan esikuvia. 


Tuula Pärnänen tutkailee Lammilta talletettua hametta, joka on Lammin kansallispuvun hameen esikuva.

Keskusvarasto on keskellä "ei-mitään", metsässä. Se on valtava, luotaantyöntävän näköinen rakennus, joka imee ympäröivästä kauniista maisemasta lämmön. Rakennuksen sisällä on hiljaista, vain ilmastointi hurisee. Tutkimussalin ikkunat ovat pienet, loisteputkien valot poraavat reiän päähän. Pöydille silkkipapereiden väliin asettellut, esille pyydetyt esikuvat haisevat lialle ja myrkyille.


Porvoosta talletettu hame, joka on ainakin Porvoon kansallispuvun hameen esikuva.

Sitten nostellaan silkkipapereita vaatteiden päältä pois. Vaikka olin nähnyt esikuvia museossa vitriinissä, ei se ollut mitään verrattuna siihen sävähdykseen, joka kävi lävitseni, kun ymmärsin, että tässä niitä nyt on. Niitä esikuvia, joita yritämme matkia. Vasta kun pääsimme puuvillahanskoin niitä varoen tutkailemaan, ymmärsin mihin pyrimme. Ymmärsin, millaisia kompromisseja meidän on joskus tehtävä, kyseenalaistin niistä osan ja pääsin muodostamaan oman käsitykseni siitä, mikä on toistamisen arvoista.


Kaukolasta talletettu liivi KMKE A805, Kaukolan naisen kansallispuvun liivin esikuva.


Kaukolasta talletettu liivi KMKE A804. Ja siloposkisempi ja pitkätukkaisempi mie. Kuva: Tuula Pärnänen

Pääsimme myös tutustumiskäynnille halleihin. Valtavan salin täyttävät puiset laatikostot ja hyllyköt. Luen laatikoiden reunasta: Sakkola, Rautu, Metsäpirtti, Kivennapa... Haluaisin tonkia kaikki laatikot, nähdä, tuntea, haistaa. Se ei tietenkään käy. Silti jo se, että oivallan esikuvien olevan siinä, noissa laatikoissa, vahvistaa jotain sisälläni. Aikakausien välistä jatkumoa ehkä.


Lappträskistä talletettu kimonohihainen röijy KMKE A2217, Kymenlaakson naisen kansallispuvun röijyn esikuva.

Lähikuva Lappträskistä talletetusta kimonohihaisesta röijystä KMKE 2217, hihansuu.

Suurin osa kansallispukujemme esikuvista kuuluu Kansallismuseon kokoelmiin. Kaikki tämän luukun kuvien vaatekappaleet ovat sieltä. 

Soja Murto kutoo kansallispukukankaita, kirjoo ja ompelee, kurssittaa ja luennoi, myy ja välittää tarvikkeita ja ohjeita, myy Jääsken alueen miehen, Jääsken naisen ja Kivennavan naisen kansallispukujen ohjeita ja kaavoja sekä tarvikkeita ja valmiita pukuja, sekä käyttää suuren osan vapaa-ajastaan kansallispukutietouden jakamiseen. Soja Murto valmistaa myös sarafaaneja ja feresejä sekä kansanpuvuista muokattuja moderneja vaatteita.
www.kansallispuku.com
Puoti - verkkokauppa
Facebook: Kansallispuku, Soja Murto T:mi

Instagram: Kansallispuku_Soja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti