maanantai 14. joulukuuta 2015

Joulukalenteri 2015, 14. luukku: Suomen kansallispukukeskus

Juhlahulinaa!

Kansallispukukeskus järjestää vuosittain kansallispukujen juhlatapahtuman Jyväskylässä. Sen ajankohta on asiakkaiden toiveiden mukaisesti vähän myöhemmin syksyllä kuin kansallispukutuuletukset. Kansallispuvun juhla kokoaa kansallispukuammattilaisia ja  –harrastajia tapaamaan toisiaan ja keskustelemaan yhteisestä kiinnostuksen kohteesta. Juhlan ohjelmaan kuuluu myös kansallispukutarvikkeiden myyntitori sekä luentoja.


Tänä vuonna juhlittiin lokakuun ensimmäisenä lauantaina 130 vuotta täyttävää suomalaista kansallispukua. Päivän aloitti huikea kansallispuku flashmob-tapahtuma Kävelykadulla. Sen jälkeen museo täyttyi ympäri Suomea saapuneista kansallispuvuista innostuneista ihmisistä.
Hämeenlinnan kaupunginmuseon amanuenssi, tutkija Inka-Maria Laitila kertoi Fredrika Wetterhoffin elämästä. Kansallispukuvalmistaja Soja Murto kertoi kansallispukumme 130-vuotisesta historiasta ja nykypäivästä.

Runsas ja värikäs myyntitori levittäytyi museon eri kerroksiin näyttelyiden lomaan. Tarjolla oli kansallispukuihin liittyvää materiaalia, kankaita, huiveja yms.

Tänä vuonna järjestettiin myös laaja pukunäytös, jonka tutkija Leena Holst juonsi. Näytöksessä oli runsaasti osallistujia upeissa puvuissaan. Näytöksen päätyttyä kokoonnuimme yhteiskuvaan aurinkoiseen Kirkkopuistoon, jossa saatiin upeita kuvia sekä runsaasti huomiota myös muilta ohikulkijoilta.

Karjalainen Nuorisoliitto oli mukana kertomassa toiminnastaan ja myymässä arpoja, joissa pääpalkintona on käsintehty kansallispuku.

Joka vuosi tapahtuman positiivisuus, ihmisten halu osallistua pukunäytökseen ja sellainen ”yhteen hiileen puhaltamisen henki ” jaksaa yllättää meidät kansallispukukeskuksen työntekijät. Tämän juhlan järjestäminen ei tunnu miltään tavalliselta työltä. Tämän juhlan me kaikki teemme yhdessä!

Suuret kiitokset kaikille teille, jotka osallistuitte tapahtumaan ja teitte siitä meidän kanssamme juhlavan ja iloisen tapahtuman!


Pukunäytöksen jälkeen kokoonnuimme aurinkoiseen Kirkkopuistoon yhteiskuvaan.
Kuva: Suomen käsityön museo


Suomen kansallispukukeskus palvelee suomenkielisen alueen kansallispukuasioissa tiedottaen, luennoiden, kouluttaen ja järjestäen kansallispukutapahtumia. Kansallispukukeskus hoitaa näyttelytoimintaa, pukutarkistuksia ja uusien pukumallien kokoamista.

Kansallispukukonsultti Taina Kangas, taina.kangas@jkl.fi
Kansallispukuamanuenssi Marja Liisa Väisänen, marja.liisa.vaisanen@jkl.fi

P.S. Kansallispuvun juhlapäivää vietetään Kansallispukukeskuksessa taas 24.9.2016.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti