lauantai 12. joulukuuta 2015

Joulukalenteri 2015, 12. luukku: Suomalaisen kansantanssin ystävien puvusto

Keväällä 2014 salolainen Leticia-nuorisokuoro otti yhteyttä SKY:n puvustolle. Kuoro oli lähdössä kilpailumatkalle Latviaan ja tarvitsi kansallispukuja laulajilleen. Kevään aikana sovitettiin pukuja yli neljällekymmenelle lapselle, nuorelle ja aikuiselle. Suurin osa oli ensimmäistä kertaa pukeutumassa kansallispukuun. Muutama kohtaaminen jäi erityisesti mieleen.
Ensimmäisellä kerralla tuli teini-ikäinen tyttö äitinsä kanssa pukua sovittamaan. Tyttö oli vaalea, joten päädyimme sovittamaan Munsalan pukua. Puvun puettuaan hän katsahti peiliin todeten "minähän näytän ihan kunnon kansalaiselta!" Puvustolla naurettiin tämän jälkeen pitkään sille, että ehkä kansallispuvun nimi tosiaan pitäisi vaihtaa kansalaispuvuksi.

Toisella kertaa puvustolle tuli nainen muistaakseni kolmen tai neljän tytön kanssa, jotka olivat ehkä 7-10-vuotiaita. Yksi tytöistä ei olisi millään jaksanut odottaa sovitusvuoroaan. Äiti ilmeisesti väsyi kuuntelemaan tytön taukoamatonta papatusta ja katselemaan levotonta heilumista ja ehdotti, että "mitäs jos leikittäisiin taas mykkää leijonaa?" Tämän jälkeen mykkä leijona istui hiljaa tuolissaan odottaen omaa vuoroaan. Se oli ensimmäinen kerta, kun puvustolla kävi leijona.


Kuva: Saara Kemppainen


Suomalaisen Kansantanssin Ystävät ry:n puvusto vuokraa kansallispukuja Helsingin Töölöstä käsin. SKY aloitti kansallispukutoiminnan jo vuonna 1907 ollen yksi ensimmäisistä kansallispukujen ohjeiden ja tarvikkeiden välittäjistä Suomessa. Sittemmin myynti on vaihtunut vuokraamiseksi, mutta toiminta jatkuu edelleen aktiivisena. Yhteydenotot: puvusto@kansantanssinyst.fi

2 kommenttia:

  1. Voi miten ihanasti sanottu tuo "kunnon kansalainen"! Onkos heillä muuten aikuisten päähineitä pukuin? Kuvastossa on vain tyttösten.

    VastaaPoista