torstai 17. joulukuuta 2015

Joulukalenteri 2015, 17. luukku: Tuula Pärnänen

Joulukuisia hajamietteitä työhuoneelta Jääski –projektia muistellen
Kuvassa allekirjoittanut Kaukolan ja miehensä Jussi Kuopion seudun kansallispuvussa muutama vuosi sitten. Joulun alla kaikki touhu ja tohina pistää miettimään ja muistelemaan menneitä....Arki on yhtä juhlaa – paitsi joskus se ei tunnu siltä, ennen kuin pysähtyy ja osaa hymyillä tapahtuneille pienille ja joskus vähän isommillekin vastaan tulleille pulmille. Jääsken kansallispukutarkistuksessa olin mukana mallipukukankaiden kutojana.


Olin kutonut erilaisia villakankaita aiemminkin, mutta tämän hurstuthameen kanssa tein monia asioita sekä oikein että väärin. Loimen tekovaiheessa meinasi työhuoneeltani loppua tila ja sirkansääret, eikä lämpötilassakaan ollut valittamista, jos tykkää aurinkorannikosta. Lankoja oli riittävästi ja kaksi hamekangasta tarvittiin.

Päätimme myös esikuvat nähtyämme valita osana lointa pienillä nypläyslankarullilla olevan pellavalangan. Tästä kierteisestä langasta meinasikin tulla kudonnan kinkkisin osa-alue.Tässä näkyy Marjukka Vuorelma-Laitiselta saatu vinkki: kolmas loimilanka, vähän paksumpi pellavalanka, saatiin kestämään loimessa vahauksen ansiosta.

Loimessa oli pituutta, eri vahvuisia lankoja ja eri materiaalit sulassa sovussa rinnakkain vielä tässä hetkessä; Fårö villalankaa ja kahta erilaista pellavaa.

Joskus sitä vain ahnehtii liikaa, kun arvelee selviävänsä helpommalla ja nopeammin. Toinen hameenmitta olisi kannattanut tehdä erillisenä. Tämä selvisi kyllä, mutta aikanaan ja komea rulla tuli … Jotenkin joulunalusaika kuulostaa monelle samalta suoriutumiselta. Olisiko hyvä pysähtyä miettimään hetkeksi...

Loimilangat alkoivat uhkaavasti kiertyä ja takertua toisiinsa 1. hameosuuden lopussa.

Tätäkin löytyi...

Tässä vaiheessa kahvi, ystävät ja kotijoukot olivat tarpeen...kiitos teille. Täytyy myöntää, etten aiemmin ollut kuvitellut mitään vastaavaa tapahtuvaksi...

Työ jatkui loimen aukivetämisen, uudelleen rullauksen ja monien kahvilitrojen jälkeen.Lopussa kiitos seisoo. Työ tekijäänsä neuvoo ja laittaa nöyränä miettimään työskentelyolosuhteita ja sitä aikaa, jolloin ei ollut sähkövaloja eikä nettitilauksia. Kolminkertainen eläköön -huuto esiäitiemme tinkimättömälle työlle, jotta meillä on näitä tutkittavia vaateparsia.
Ja kiitos Leenoille, jotka veitte meitä Kansallispukukolmosia asioiden alkulähteille. Ja kiitos teille vuosien varrella oppeja antaneet ja tukenani seisseet: Jussi, Tupu& Mara, Soja, Tintti, Marja-Liisa, Taina, Tuuki, Seija ja muut ihanaiset ihmiset.Älkäämme stressata tekemättömistä töistä ja olkaamme itsellemme armolliset. Eläköön, eläköön, eläköön – hyvää joulun odotusta ja muistakaa - arki on yhtä juhlaa!
Toivottaa Tuula, jonka päätyö on nykyisin Siilinjärven kunnan nuoriso- ja kulttuuritoimessa. Vinkkejä vastaavien kankaiden rakentamiseen ja kudontaan voi kysyä tuula@kansallispuku.info ja soja@kansallispuku.com osoitteesta saatte Jääsken puvun myyjänä ja tarvikkeiden toimittajana ostaa ohjeita ja pääsette töihin!

www.kansallispuku.info, Tmi Tuula Pärnänen, Pulkonkoski / Maaninka, Kuopio, Itä-Suomen lääni Kuvat : Tuula ja Juha Pärnänen 


2 kommenttia:

  1. Ilman pientä uhkarohkeutta olisi moni kangas jäänyt kutomatta. Työ tekijäänsä neuvoo, kuinkas sitä muuten osaisi seuraavalla kerralla paremmin. Kiitos Tuula, kirjoituksesi oli hyvin mielenkiintoinen.

    VastaaPoista
  2. Kiitos ja kunnia tehdystä työstä! Haaveenani on tehdä hame juuri tuosta kankaasta. Olen juuri aloittanut Jääsken paidan kauluksen kirjonnan. Innokkaana odotan ohjeita ja materiaaleja Sojan kurssia käyden.

    VastaaPoista