maanantai 16. joulukuuta 2013

Joulukalenteri 2013 - luukku 16: Kansallispukuharrastajan joululahjavinkkejä

Rakas Joulupukki,

olen yrittänyt olla koko vuoden kiltti. Täytyy toki tunnustaa, että  välillä olen sortunut laiskan lankaan ja osa ompeluprojekteista on  enemmän ja vähemmän kesken. Kansallispukuani olen muistanut tuulettaa ja vienyt myös jälkikasvua tuuletukseen.

Niinpä uskallan toivoa, että olisiko Joulupukki niin kiltti ja täyttäisi näitä kansallispukuaiheisia toiveitani. Kuten Joulupukki tietää, niin kansallispukuaiheiset kirjat ovat sydäntäni lähellä. Nyt niitä saisi kovin edullisesti hankittuakin.

Rahwaan puku -kirja

Ildikó Lehtinen - Pirkko Sihvo, Rahwaan puku. Näkökulmia Suomen kansallismuseon kansanpukukokoelmiin.2005, 3. uudistettu ja laajennettu painos, 280 s., sid., ISBN 951-616-086-7.  
Kirjaa saisi Kansallismuseon museokaupasta kymmenellä eurolla ja  jos Joulupukki ei itse ehdi käydä, niin varmasti tontut voivat tilata postitse kirjan. Kirja on todella kaunis ihan kirjana ja sisältää todella mielenkiintoista asiaa suomalaisista kansanpuvuista ja niiden perusteella tehdyistä kansallispuvuista. Ja onhan kirjassa myös englanninkielinen tiivistelmä. 

Bragen pukutoimistossa olisi myös kympin kirjatarjousKari Appelgren, Karin Grönlund, Margareta Häggblom, Bo Lönnqvist, Maria Schulman, Gunilla Vuori.2008. Finlandssvenska dräktboken. Schildts.
Tämä kirja esittelee suomenruotsalaiset kansallispuvut ja lopussa on mielenkiintoinen osuus pukujen valmistamisesta. Erityisesti tuo lopun tekniikkaosuus on jotain, mitä en muista muissa kansallispukukirjoissa aiemmin nähneeni. Lisäksi pääsisi treenaaamaan ruotsinkielistä kansallispukusanastoa.

Finlandssvenska dräktboken -kirja

Eikös Joulupukinkin kannattaisi nyt hankkia näitä kirjoja tonttulan varastoon! Useinhan kansallispukuaiheisia kirjoja saa hakemalla hakea antikvariaateista, kun painos on päässyt loppumaan. 

Lisäksi lainasin juuri kirjastosta aivan ihanan kirjan, jossa on upeita kuvia mm. saamelaisista puvuista. Ruotsalainen Laila Durán on tehnyt  kirjasarjaa Scandinavian folklore ja tämä lainaamani on sarjan toinen osa. Kuvat ovat henkeäsalpaavan valtavan upeita. Näkisipä tämän tasoisia valokuvia myös suomalaisista kansallispuvuista. Kuinkahan kiltti pitäisi olla, jotta Joulupukki toisi minulle tämän koko sarjan! Odotellessa voin onneksi käydä ihailemassa Lailan kuvia Folklore Fashion -blogissa tai Duranpublishing-sivuilla (joissa kerrotaan nimenomaan kirjoista).

Kirjastosta lainattu kirja
Tällaisia kirja-aiheisia toiveita siis tänä vuonna olisi Joulupukille. Muitakin kirjoja olisi mielessä, mutta ehkä pitää pysytellä kohtuudessa. Kyllähän pukin tontut taitavat tietää kaikki ne kirjat, joista myös haaveilen. Terveisiä sinne Korvatunturille! Kohta nähdään. 

kirjoittelee Katri täältä eteläisestä Suomesta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti