maanantai 23. joulukuuta 2013

Joulukalenteri 2013 - luukku 23: Historiallisia kuvia

Päivän luukussa sukelletaan muutaman kuvan myötä ajassa taaksepäin eli päivään, jolloin presidentti Relander vieraili Hartolassa. Tuo päivä oli 30.6.1929. Luultavasti kaikki kuvat ovat samalta päivältä, mutta en ennättänyt tehdä täydellistä taustatutkimusta.

Vuonna 1928 on perustettu Itä-Hämeen museoyhdistys ry. Nainen tämänkin hankkeen takanaoli  kirjailija Maila Talvio. Hänet mainitaan myös Itä-Hämeen kansallispuvun aikaansaajana.
Presidentin vierailuun liittyi mm.Itä-Hämeen Esikuva- ja Kokeilutilan kannatusyhdistyksellin malli- ja koetilan peruskiven muuraus.
Presidentti Relander koetilan peruskiven muuraustilaisuudessa.
Kansallispukuinen nainen oikealla on Maila Talvio.
Valokuvaamo Vuorela, Hartola, skannattu koti-albumista
Presidentti Relanderin ohjelmassa oli myös puun istutus. Tein suurennoksen kuvasta. Kuvassa vasemmalla näkyy Maila Talvio Itä-Hämeen puvussaan ja ja hänestä oikealle airueen oikealla puolella olevalla tytöllä voisi olla ehkä Orimattilan puku. Ainakin liivihame näyttää minusta lähinnä siltä.

Puun istustus presidentti Relander. Valokuvaamo Vuorela, Hartola, skannattu koti-albumista
Suurennos edelleä olevasta puun istutuskuvasta. Suurennos edellisestä kuvasta.
Seuraavaksi presidentti Relander lienee siirtynyt vihkimään Itä-Hämeen museoa ja koska koetila sijaitsee Tainionvirran toisella puolella, on siirtyminen paikasta toiseen ratkaistu ilmeisen hienosti. Mikäli muistatte kansallispukuhistoriasta tsaarin vierailun, voi vain pohtia, onko tämän ohjelmanumeron tekijä tiennyt tsaarin souturetkestä vai onko kyseessä sattuma. Ensimmäinen kuva on ilmeisesti hiukan epäterävä, mutta jälkimmäisestä voi ihailla yksityiskohtia.

Presidentti Relander kirkkoveneessä Tainionvirralla.
Valokuvaamo Vuorela, Hartola. Skannattu kotialbumista.
Presidentti Relander kirkkoveneessä Tainionvirralla.
Valokuvaamo Vuorela, Hartola. Skannattu kotialbumista
 Näiden kotialbumin aarteiden myötä toivottelen mukavaa aatonaattoa itse kullekin lukijalle.

Albumin aarteiden parissa oli Katri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti