sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Joulukalenteri 2013 - luukku 22: Kirjahyllyn sisältöä

Muistan nuoruudestani tiettyjä haaveita, joista osan olen elämässäni onnistunut jopa toteuttamaan. Kansallispuvun valmistaminen itse oli yksi näitä pitkäaikaisia haaveita ja sen toteutin siis 2000-luvun alkupuolella ja hurahdin siinä sivussa kansallispukujen maailmaan kiitos innostavien kansallispukukurssin opettajien.

Toinen haave lapsuudesta oli oma kirjahylly täynnä mielenkiintoisia kirjoja. Klassikko-osaston lisäksi kirjahyllyssäni on harrastuksieni ja mielenkiintojen mukaisia teemaosastoja ja yksi pikku hiljaa kasvava aiheluokka kotikirjastossani on kansallispukuaiheiset kirjat. Kansallispukukirjastoni ei ole läheskään täydellinen. 

Tämän joulukalenteriluukun kirjat on valittu melko sattumanvaraisesti. Jätin tietoisesti pari klassikkoa (Toini-Inkeri Kaukosen ja Bo Lönnqvistin kirjat) odottamaan, kuten myös  uusimman Leena Holstin ihanan Kansallispuku kirjan. Rahwaan puku kirja taas oli mukana jo Joulupukin kirjeessä.

Tänään esittelen muutamia muita kirjoja, jotka olen hankkinut tuolloin 2000-luvun alkupuolella kansallispukuihin hurahdettuani.

Merví Kurula&Leena-Liisa Lehikoinen: Kansallispukuja Suomesta,
uusintapainos vuodelta 2004, Ajatus-kirjat.
Mervi Kurulan ja Leena-Liisa Lehtolaisen Kansallispukuja Suomesta (Ajatus) on ilmestynyt alunperin vuonna 1994 ja uusintapainos vuonna 2004. Kuten tekijät alkusanoissaan kirjoittavat, tämä on johdanto kansallispukujen maailmaan. Pieni pettymys itselle aikoinaan oli, että kirjassa ei ole läheskään kaikkia suomenkielisten alueiden kansallispukujen kuvia. Osasta pukuja on todella hyvät kuvat, mutta hiukan kuvien laatu vaihtelee. Kirjan loppupuolella olevassa luettelossa on ilmeisesti julkaisuhetkellä myynnissä (valmiina tai tarvikkeina) olevista luetteloista puvuista sen hetkinen puvun myyjä ja luettelo sisältää myös ruotsinkielisten alueiden puvut. Kuten tiedämme viimeisen kymmenen vuoden aikana mm. Wetterhoff on luopunut pukujen myynnistä, mutta tämä on hyvä lähdeteos salapoliisitehtäviin pukujen saatavuutta selvittävälle. 
Pukujen esittelytekstit ovat kovin suppeat, mutta kirjan lopussa on erilaisia kirjallisuusluetteloita ja mm. luettelo Kotiteollisuus- ja Taito-lehden kansallispukuja esittelevästä sarjasta.

Salo, Eeva (toim.) Keskisuomalaiset kansallispuvut. Keski-Suomen Nuorisoseurain Liitto ry. Gummerus 1992
Keskisuomalaiset kansallispuvut kirja vuodelta 1992 on mielestäni esimerkki uuden aikakauden kansallispukukirjasta. OmisPidän tuskirjoituksen perusteella olen hankkinut sen lokakuussa 2002 eli tehtyäni elämäni päätöksen valmistaa itselleni Sysmä-Luhangan kansallispuku. Kirjassa on ensin pari artikkelia: Mauno Jokipiin kirjoittama Keski-Suomen historiallisia ja kansantieteellisiä taustoja sekä Ritva Somerman Kansallispukuharrastuksen vaiheita Suomessa. Näiden jälkeen Leena Sipilä esittelee kansallispuvut. Erityisesti pidän kirjassa siitä, että pukujen osat esitellään sanallisesti ja osin kuvin ja lähteet ja puvun esikuvat on kerrottu museon luettelonumeroineen. Viehättävä yksityiskohta on, että pukujen tekijät esitellään kirjassa. Kirjan loppupuolella on kansallispuvun käyttöohjeet ja sanastoa sekä erinomainen kirjallisuus-osuus.Tämän kirjan pukuesittelyihin palaa uudestaan. Ehdottomasti suosikkejani.

Esimerkki kirjan pukuesittelystä. Kirjassa on mm. upeita yksityiskohtakuvia ja puvun osat esitellään perusteellisesti.
Kirjassa esitellään kaikkiaan 14 Keskisuomalaista kansallispukua.

1997 julkaistun Paritaskut ja punapaita, Pohjois-Suomen kansallispuvut, National Costumes in Northern Finland -kirjan esipuheesta paljastuu, että Suomen Nuorisoseurojen Liitolla on ollut projekti, jossa maakuntien kansallispuvuista julkaistaan kirja. Se selittänee tietyn yhtäläisyyden tässä ja edellisessä kirjassa. Kirjojen ulkoasu on taiton osalta hyvin erilainen, mutta sisällöllisesti kumpikin on tasokas. Myös tässä on kuvattu puvut esikuvineen huolellisesti ja puvuista on hyvät yleiskuvat ja mielenkiintoisia yksityiskohtakuvia.
Pohjois-Suomen kansallispuvut -kirja on kirjanakin kaunis. 

Kirja sisältää siis Pohjois-Suomen eli Peräpohjolan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueen kansallispuvut. Myös tässä kirjassa on mielenkiintoisia artikkeleja: Maria Keskipoikelan Renesanssipuvusta kansallispuvuksi. Muodin heijastuminen kansan vaatetukseen ja Sisko Ylimartimon Ostokoreutta ja kotikutoista. Pohjoissuomalaisista ja heidän pukukulttuuristaan 1700-luvulta 1800-luvun alkupuolelle. Pukuesittelyt on kirjoittanut Maria Keskipoikela. Kaikkiaan kirjassa esitellään 13 pukua.

Espoon kaupunginmuseon julkaisema Espoon kansallispuku kirjanen
Tällaisten monia pukuja esittelevien kirjojen lisäksi voi puvuista olla ihan omiakin julkaisuja. Bo Lönnqvist, Mariliina Perkko, Gunilla Vuori, 1989, Espoon kansallispuku Esbo bydgedräkt, Espoon kaupunginmuseon tutkimuksia 2 on esimerkki tällaisesta julkaisusta. Kirjassa kerrotaan paitsi itse puvusta ja alueen pukuhistoriasta, niin kansallispuvun synnystä eli miten ajatus Espoon omasta kansallispuvusta on herännyt ja mitä siitä on syntynyt. Jos vierailette Espoon kaupunginmuseon museokaupoissa (esimerkiksi Weegeellä) niin kirjan taisi saada kolmella eurolla omakseen.

Sirkka Kopisto & Pirkko Sihvo. 1996. Puku Suomessa 1750-1900 Costume in Finland 1750-1900, Museovirasto  National Board of Antiquities
Viimeisenä esittelen Sirkka Kopiston ja Pirkko Sihvon Puku Suomessa 1750-1900 kirjasen vuodelta 1996. Julkaisu pohjautuu Suomen kansallismuseon kokoelmiin ja sisältää kauniisti painettuja kuvia ja lyhyitä tekstejä. Kirja on siitä mielenkiintoinen, että siinä käsitellään sekä säätyläisten että kansan pukeutumista. Mikäli kirjaseen törmää, niin kyllä minä tämänkin hankkisin kirjahyllyyni ellei se jo siellä majailisi.

Esimerkki Sirkka Kopiston ja Pirkko Sihvon Puku Suomessa 1750-1900 kirjan aukeamasta.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti