keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Joulukalenteri 2013 - luukku 4: Ajatuksia pellavasta ja kansallispuvusta


Sysmä-Luhangan puvun pellavaisia osia. Kuva: Katri Koistinen



Pellava on materiaali, jota taitaa jossain muodossa olla useimmissa kansallispuvuissa. Kuvan Sysmä-Luhangan kansallispuvun  paidassa on aliset tehty karkeammasta pellavakankaasta. Parempilaatuinen, arvokkaampi pellava on säästetty ylisiin eli niihin paidan osiin, jotka jäävät näkyviin. Alaosan väljyyttä on koottu vetopoimutuksella. Hihansuuta koristaa pellavalangasta tehty iskuhapsu. Muistathan, että iskuhapsun tekoon tarvitaan kaksi. Toisessa kuvassa näkyy kaulusta koristava hapsureuna sekä pellavasta punottu nyöri. Nyörin teossa on myös hyötyä kaverista, vaikka sen hätätapauksessa voi tehdä yksin.

Sysmä-Luhangan paidan hapsureunainen kaulus nyörikujineen. Kuva: Katri Koistinen

Liinalakkia koristaa pellavasta nyplätty pitsi. Tämä Kansallismuseoon tallettettuun esikuvaan perustuva pitsi on nyplätty melko paksusta langasta verrattuna monen muun kansallispuvun pitsiin.

Tämä pellavakankainen paita on ommeltu kokonaan käsin pellavalangalla. Olen vakuuttunut, että käsinommellut ihanan pulleat saumat ovat olennainen osa tämän paidan rakennetta. Ommellessa opin useita perusasioita käsin ompelusta. Neulalla ON merkitystä. Vetopoimutuksissa käytin pallokärkistä neulaa ja muutenkin tämän projektin jälkeen en ole halpis-silmäneuloja ostellut vaan hankkinut oikeita silmäneuloja. Ensin mainituilla tuhoaa vain omat sormensa. Neulan paksuuden on myös oltava oikeassa suhteessa langan paksuuteen. Laiskan lankaan yritän olla sortumatta eli lankaa otetaan vain kohtuullinen määrä kerrallaan. Liian pitkä lanka vain kuluu ja sotkeentuu ja itse asiassa ei ainakaan nopeuta työtä.

Mutta eiväthän kansallispuvun pellavaiset osat tähän paitaan ja liinalakkiin jää. Liivi ja röijy on vuoritettu valkaisemattomalla pellavalla ja verkahameen helmasta (nurjalta) löytyy pellavakaitale. Näistä kuitenkin toisella kertaa.

Laitanpa tähän loppuun kuvan hiukan harvemmin nähdyn version Sysmä-Luhangan puvusta. Pukuun kuuluu kaksi esiliinavaihtoehtoa ja kaksi liinavaihtoehtoa.
Sysmä-Luhangan puvun harvemmin nähdyssä asussa. Pukuun kuuluu kaksi esiliinavaihtoehtoa ja kaksi huivivaihtoehtoa. Kuvassa harvemmin nähdyt valkoiset versiot. Esiliinan ryttyisyydellä ja esikoisella (tuolloin 2,5 v) lienee yhteys...
Kuva: H.Koistinen, 2005

Pellavaisten osien hoito ei ole mitenkään mahdotonta, mutta vaatii muutaman olennaisen asian hallinnan. Soja Murto on kirjoittanut blogissaan erinomaisen ohjeistuksen otsikolla Kansallispuvun paidan silitys DIY. Itse olen tähän saakka tehnyt sen virheen, etten ole antanut silitettyjen osien kuivua vaan useimmiten vetänyt silitetyn osan lähes suoraan päälle... Toinen hoidon kulmakivi on, että osia ei säilytetä likaisena eikä silitettynä. Kansallispukufoorumilla aikoinaan julkaistut pesuohjeet toivottavasti saamme palautettua pian.

Pellavasuhdettaan käsitteli Katri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti