tiistai 3. joulukuuta 2013

Joulukalenteri 2013 - luukku 3: Suomen kansallispukuja I ja II

Eilisen luukun tekstissä viitattiin Sireliuksen kansallispukuvihkosiin, joten lienee aika tutustua niihin hieman tarkemmin. Kyseessä ovat siis 1920-luvun alkumetreillä julkaistut kaksi pientä kirjasta. Näistä opuksista on otettu näköispainokset vuonna 1989. Omasta kirjahyllystäni löytyy alkuperäisenä vain toinen näistä, mutta näköispainokset onneksi molemmista osista.

Suomen kansallispukuja -vihkoset
Keskellä alkuperäispainos ja laidoilla näköispainokset

Toisen osan takakannessa kerrotaan sisällöstä:
Julkaisemamme kansallispukukokoelmat sisältävät tarkasti wäritetyt mallit (pienoiskuvat) ja yksityiskohtaiset walmistus-, kudonta- y. m. ohjeet seuraawiin eri seutukuntain pukuihin...

Takakanteen on myös painettu Aamulehdessä ollut arvostelu kirjasista:

Suomen kansallispukuja II - osa takakannen tekstistä

Kirjasten sen ajan mittapuun mukaiset 'täydelliset' ohjeet vaikuttavat nykyihmisen silmiin varsin vähäisiltä. Kankaiden kudontaohjeet ovat molemmissa osissa varsin seikkaperäiset, mutta muuhun ohjeistukseen ei sitten kovin paljoa ole panostettu, kun vertaa uusimpiin kansallispukuohjeisiin, joissa on seikkaperäisesti opastettu eri saumarakenteet pistonpituuksineen.

Esimerkkinä tässä Hämeen naisen puvun ohjeistusta Suomalaisia kansallispukuja -vihkosen toisesta osasta. Ohje on kokonaisuudessaan neljän sivun mittainen, joista reilu kaksi sivua on liivi- ja esiliinakankaan kudontaohjetta, yksi sivu puvun kuvien osia ja jäljelle jäävä osa puvun eri osien kuvaustekstiä.

Suomen kansallispukuja II - Hämeen naisen puvun ohjeen ensimmäinen sivu
Saattaisi tuossa jossain kohden tulla äitiä ikävä, kun piirroskuvan ja parin rivin tekstin perusteella tuota paitaakin yrittäisi tehdä. Ei ehkä tulisi ihan sellaista kuin pitäisi tai ainakin pitäisi olla hyvä opastaja antamassa lisävinkkejä, että miten edetä.

Suomen kansallispukuja II - osa Hämeen naisen puvun liivikankaan kudontaohjeesta

Suomen kansallispukuja II - Hämeen naisen puvun esiliinakankaan kudontaohje


Suomen kansallispukuja II - Hämeen naisen puvun ohjeen piirrossivu

Pistää myös mietityttämään, että mistähän tuohon aikaan pukuja ommelleet naiset ovat saaneet kaavat vaikkapa liiveihin, kun niitä ei näissä vihkosissa ole esitetty. Vaan kylläpä nuo tuohon aikaan valmistetut puvut ovatkin hyvinkin erilaisia sovellutuksia alkuperäisistä, kuten Ritva Somerma Kotiseutu-julkaisussa vuodelta 1983 toteaa. Näitä vanhoja ohjeistuksia lukiessa osaa kyllä antaa hurjasti arvoa nykyisille ohjeille, joiden perusteella on paljon helpompi valmistaa asianmukainen asukokonaisuus.

Ohjeiden taso on muuttunut hurjasti vuosien aikana, mutta myös pukujen ulkomuoto on kokenut monia muutoksia eri aikakausina, mutta se onkin sitten jo ihan oma tarinansa...


Vanhojen kirjojen tomuja puhalteli vähemmäksi Sari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti