lauantai 21. joulukuuta 2013

Joulukalenteri 2013 - luukku 21: Tykkimyssyt inspiraation lähteenä

Näitä joulukalenterin luukkuja ideoidessani olen pitkästä aikaa tutkinut kirjahyllyni sisältöä varsin perusteellisesti. Vastaan tuli myös Mikkilä&Seppälän Vanha suomalainen pistokirjonta vuodelta 1980. Täytyy tunnustaa, etten kirjaan törmätessäni edes muistanut sitä omistavani. Hups!

Kirjan esipuheessa todetaan
Kirjan sisältö ei kata koko perinteistä suomalaista kirjonnan kenttää, sillä kirjaan on valittu vain sellaisia pistokirjontatapoja, jotka ovat helposti sovellettavissa tämän päivän kirjontoihin. 
Lisätietoa asiasta kiinnostuneelle tarjoavat useat perusteelliset teokset, joista on luettelo kirjan lopussa. Sieltä löytyvät myös vanhojen sanojen selitykset.

Katri Mikkilä, Maija-Leena Seppälä:
Vanha suomalainen pistokirjonta, 1980 

Kirjassa käsitellään etupisto-, ristipisto- ja laakapistokirjontaa, virvittäin ompelua, ketjuvirkkausta ja viimeisenä kukkaiskirjontaa, mikä pitää sisällään kukka-aiheisia kirjontakuvioita. Kukkaiskirjontaosio alkaa tykkimyssyjä esittävillä valokuvilla. Lupaavaa!

Tykkimyssyjen koristeaiheina kerrotaan olleen kukat, nuput ja kukkavarret kirjontalankanaan silkki-, hopea- ja kultalanka.
Kasvi- ja kukka-aiheet sopivat etenkin vaatteiden ja asusteiden kirjomiseen. Valitsemistasi materiaaleista riippuen saat aikaan herkän juhlapuseron, upean juhlaliivin tai arkisemman ulkopompan.
Näin kirja opastaa tykkimyssyjen kirjontakuvioiden käyttämisestä muussa vaatetuksessa.

Aukeama Vanha suomalainen pistokirjonta -kirjasta
'Miten käytät tykkimyssyjen aiheita nykyaikaisissa töissä'

Olin siis kuuliainen kirjan lukija ja tein ohjeen mukaisesti käyttäen tykkimyssyn kirjontaa paidan kirjonnan lähtökohtana. Ainut vaan, että suunnittelin ja valmistin paidan jo viime keväänä osana artesaaniopintojeni päättötyötä.

Paidan kaavoitukseen hain inspiraatiota Sireliuksen Kansanpukujen historia -kirjan piirrostauluista esitetyistä röijyistä ja liiveistä.

Kansallispuvuista inspiroitunut paita

Kankaaksi valikoitui Tallinnan reissusta matkaan tarttunut pellava. Käytiin siis kouluporukalla ihan vasiten 'hankintamatkalla' Tallinnassa ennen päättötyön valmistamista. Kirjonnan kuviomaailmaan tuijottelin hyvän tovin sekä Rovaniemen että Kärkölän tykkimyssyn kirjontakuvioita. Rovaniemi voitti.

Rovaniemen tykkimyssy
Kuva lainattu kirjasta Paritaskut ja punapaita - Pohjois-Suomen kansallispuvut

Ihan 'pikkuriikkisen' muokkasin alkuperäistä hopealangalla ja kirkkaan sinisellä langalla sekä paljetein koristettua kirjontaa ja tällaisena se päätyi paidan selkään erivärisin muliinilangoin toteutettuna.

Paita takaa.
Helmassa moninkertainen laskostus,
jonka kaikki kerrokset eivät kuvassa näy.


Tein osan kirjonnasta langan kahdella ja osan kolmella säikeellä vaihtelun vuoksi. Ketjupisto kavereineen tuli pisteltyä, mutta kivaa oli.

Yksityiskohta paidan kirjonnasta

Tämän kalenteriluukun myötä haastan jokaisen käsitöitä tekevän lukijan käyttämään jotain kansallispuvuista poimittua ideaa jalostettuna ihan jossain muussa työssä.


Sari

2 kommenttia: