lauantai 13. joulukuuta 2014

Joulukalenteri 2014 - luukku 13: Puhut siekii kansallispukuu?

Hih!

Soja heitti jokin aika sitten haasteen ensi vuonna olevan kansallispuvun 130-vuotisen taipaleen kunniaksi. Tietoa tästä haasteesta saa muuten jakaa sitten ihan niin paljon kuin vain hiukankin kerkiää.

Virkkukoukkunen tuohon haasteeseen ehti jo vastata sen enempiä jahkailematta ihanalla kortilla. Aika ihana pilkahdus kansallispukusanastoa ja koukkusmaista ilmettä yhdistettynä. Tykkään! Tämä olis muuten kiva vähän isompanakin kuin vain A6-kokoisena postikorttina.

Virkkukoukkusen 1-osainen postikortti "Puhut kansallispukuu

Ilman mitään haasteita on Taito Kymenlaakson Pistos - pahennustako perinteeseen -hanke pöllyyttänyt perinnekenttää ihan kiitettävästi muutaman vuoden ajan. Heidän innostuksenaan on ollut halu todistaa, että menneiden sukupolvien muotia voidaan käyttää luontevasti osana nykypukeutumista, kuten YLEn toimittaja asian on ilmaissut.

Ehdottomasti yksi mun suosikeistani projektin aikana valmistuneista tuotteista ovat nämä perinnekirjotut tallukkaat. Ihanat! Ehkäpä vielä jonain päivänä saan valmistettua itsellenikin 'perinnepestyt' tallukkaat pistoslaisten tapaan. Ohjeita olen jo valmistuksesta kerännyt, mutta lestit pitäisi vielä tilata.  Ehkäpä sitten joskus tämäkin projekti...

Perinnekirjotut tallukkaat
Katso myös YLEn uutisjuttu!

Miten sinä olet hyödyntänyt kansallispukuperinnettä uusien juttujen tekemisessä?

kyseleepi Sari

2 kommenttia:

  1. No eikö tänne nyt kukaan ollut vastannut Sarin kysymykseen. Luin sen aamulla, mutta en ennättänyt vastata kun minun piti pukeutua mielestäni tyylikkäisiin Kuortane-pöksyihini ja väljähihaiseen valkoiseen unkarilaiseen paitaa, ja kiirehtiä autoon, kun ajelimme etelään, ihan Kirkkonummelle asti synttäreille. Tässä on linkki blogini pöksyartikkelii: http://leena.ukkolanakat.net/?p=2973. Nuo kuvat ovat vähän epäonnistuneita, tänään olin paljon hienomman näköinen. Taskun ja liivin jätin suosiolla kotiin, mutta olkalaukku minulla oli. Siitä ei taida olla kuvaa missään. Sen olen tehnyt Kuortane-hameen sinisestä osuudesta ja mustaoranssin sangoin se elegantisti heilui olallani valkoista paitaa somistaen. En tainut vielä mainita sitä, että valkoisessa paidassani on aitoa käsintehtyä unkarilaista valkokirjontaa. Vaatteet ovat vieläkin päälläni, pitäisi oikein ottaa valokuva, mutta en minä sitä tähän kommenttiin osaa liittää.

    Sain muutama vuosi sitten kaksi aivan loppuunkäytettyä Kuortaneen pukua. Pöksyjen lisäksi tuunasin myös liivihameen. Kun käytän sitä ruskeanoranssin t-paidan kanssa, niin minulta on tultu kysymään, että mikä puku sinulla oikein on. Asuni aiheuttaa hämäännystä.

    VastaaPoista
  2. Kun oikein tekee kansallispukuhenkisen asun, niin kyllähän siinä väki tuppaa hämääntymään ;)
    Ja tuo, että asussa on mukana kansallispukukankaita, niin varmentaa hämmennyksen.

    VastaaPoista