tiistai 16. joulukuuta 2014

Joulukalenteri 2014 - luukku 16: Mitä kansallispuku tuo mieleen?

Varoitus kaverit! Mun FB-seinälläni ei ihan aina kannata vastata hassuihin kysymyksiin. Niitä kysymyksiä voidaan nimittäin käyttää hyväksi ihan missä ja milloin vain. Kiitos ja anteeksi!

Esitin siis lähiaikoina FB-kavereilleni kysymyksen, että mitä tulee mieleen sanasta KANSALLISPUKU.

Vastauksia tuli laidasta laitaan ja nousipa jälleen esille yksi pointti kansallispuvun kelvollisuudesta juhlakäyttöön: alkukesän juhlat, jolloin sää ei välttämättä ole vielä kovin lämmin, mutta oletusarvoisesti jo pukeudutaan juhliin kesäisissä 'hepenissä'. Kansallispuku on nappivalinta tuolloin, kun siinä ei tarvitse palella!!!

Ja onhan kansallispuku muutenkin todella monipuolinen juhlavaate häistä hautajaisiin. Juu-u! Kyllä, myös hautajaisiin. Tosin harvemmin kansallispukua hautajaisissa näkee käytettävän.

Yllätys-yllätys! Esiin nousi myös tanhu, tuo ikiaikainen kansallispuvun käyttäjiä yhdistävä tekijä. Tämä ei nyt sitten tarkoita sitä, että vain tanhuajat käyttäisivät pukua, ei todellakaan, mutta kysyppä missä tahansa kansallispukuisessa seurueessa, että montako on joukossa sellaista, jolla ensimmäinen kosketus kansallispukuihin liittyy tanhuun, niin johan on muuten käsiä pystyssä.

Myös omat ja lähipiirin puvut nousivat esiin sekä käsityö. Nimettiinpä kansallispuku suomalaisen käsityön kruunuksi, enkä kyllä itse tuota tohdi kieltämäänkään, sillä niin moninaisia käsityötaitoja yhteen kansallispukuun mahtuu.

Ja ei, seuraava kuva ei ole Keskustan puoluekokouskulkueesta, vaan Karjalaisilta kesäjuhlilta, missä on ilo ihailla laajaa pukuloistoa! Ensi kesänä Karjalaiset kesäjuhlat järjestetään Hyvinkäällä.

Iloinen joukko Karjalaisilla kesäjuhlilla Lappeenrannassa kesällä 2014
kuva: Anna Muurinen

Mitä kansallispuku tuo sinulle mieleen? Iloja? Suruja? Hauskoja sattumuksia?

Hieman uteliaana asiaa tiedustelee Sari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti